Koszorú ajtódíszek őszre textil virágokkal

Nem tudom, más hogy van vele, de nekem az évek múlásával sem sikerül megbarátkoznom az ősszel. Hiába olyan szépek a lehulló sárga és rozsdaszínű falevelek, hiába lehet nagyokat kirándulni, közben gesztenyét és mogyorót gyűjteni, mindez valahogy mégsem tud kárpótolni a hidegért és a sötétért, ami kérlelhetetlenül jelzi a nyár végét.

Ám végül azért az én szívem is megenyhül kissé, amikor mindenhol szebbnél szebb őszi dekorációkba botlok, ezért kezdetnek mi mással is enyhíthetném a borongós hangulatot, mint hogy belevetem magam egy új dísz elkészítésébe?

Nem is hittem volna, hogy végül annyira elkap az alkotói láz, hogy nem sikerül egy koszorúnál megállnom, így aztán egy lendülettel kettőt is készítettem. Mindkettőhöz ugyanolyan alapanyagokat használtam: a koszorúalap 18 cm átmérőjű hungarocell karika szalaggal bevonva, a virágokhoz pedig színes filcanyagot válogattam össze.

 

 

ÁRVÁCSKÁS KOSZORÚ

HOZZÁVALÓK:

–         hungarocell karika (18 cm-es)

–         kb. 3 m szalag (2,5 cm széles)

–         színes filcanyagok (világoskék, narancssárga, bordó)

–         különböző méretű színes gyöngyök

–         olló, ragasztó, tű, cérna, gombostű

We cannot display this gallery

ELKÉSZÍTÉS:

 1. Sablon alapján kivágtam az összes virágot. (A sablonokon nincsen rajta a szirmok közepén lévő ék forma, hogy könnyebb legyen az anyagra rögzíteni őket, és ne csússzanak el szabás közben. Az ék formákat csak utólag vágtam ki, úgy hajtva négyrét a filcvirágokat, hogy a szirmok egymás fölött legyenek, és így az egyszerre kiszabott négy lyuk biztosan egyforma méretű lesz.)
 2. Az összes virágon összevarrtam az ékeket, hogy a szirmoknak szebb „esése” legyen.
 3. Miután minden kis virág elkészült, a színes virágokra egy-egy kisebb méretű fehér virágot tettem, majd a színben passzoló gyöngyöket a közepükre illesztettem és így öltöttem össze őket.
 4. A koszorún elrendeztem a virágokat (először csak gombostűvel), majd felragasztottam őket a kiszemelt helyre.
 5. Ha kötünk egy szalagot is a koszorúra, már csak a tökéletes helyet kell megkeresni neki.

 

RÓZSÁS KOSZORÚ

HOZZÁVALÓK:

–         hungarocell karika (18 cm-es)

–         kb. 3 m szalag (2,5 cm széles)

–         színes filcanyagok (citromsárga, narancssárga, bordó, zöld)

–         olló, ragasztó, tű, cérna, gombostű

 

ELKÉSZÍTÉS:

 1. A legnagyobb méretű rózsákat sablon nélkül készítettem, hiszen a szabálytalan forma csak természetesebbé teszi a virágok kinézetét. (A fénykép alapján könnyen leutánozható az egyszerű csigavonal, a külső kontúrján némi hullámos „beütéssel”.)
 2. A csigákat feltekertem, majd alul, a szirmok tövénél, néhány öltéssel rögzítettem.
 3. A kisebb rózsákhoz kb. 1 cm széles csíkokat vágtam (a virágok méretétől függően 15-20 centi hosszú elég egy-egy darabhoz), és sötétzöld filcből kiszabtam néhány levélkét is.
 4. A kicsi rózsákhoz simán felcsavartam a hosszú filccsíkokat, egyiket-másikat kalandvágyón két-két szín kombinációjából, végül a tekercsek végét egy-egy ragasztópöttyel fixáltam.
 5. Amikor az összes kis virág elkészült, először csak gombostűvel rögzítettem őket a koszorúalaphoz, hogy módosítani tudjak az elrendezésen. Amikor mindegyik rózsa megtalálta a helyét, egyesével kihúztam belőlük a gombostűt, majd felragasztottam őket, vigyázva arra is, hogy ne maradjanak ki a nagyobb rózsák alól a kikukucskáló zöld levelek sem.
 6. Amint a koszorúra rákötöttünk egy szalagot is, már fel is akaszthatjuk a helyére őszköszöntő ajtódíszünket!

We cannot display this gallery

Fotók: Vidéki Élet Magazin