Krétatábla régi ágyvégből

A parasztházakban a kémények megjelenésével megoldódik a konyha füsttelenítése, így megjelenik az igény a vendégváró tiszta szoba kialakítására. Ezt a szobát festett asztalos bútorokkal, díszedényekkel és sok kézimunkával kidolgozott lakástextilekkel díszítették. Ennek a szobának vált fontos tartozékává a felvetett ágy (nyoszolya). A paraszti kultúrában az ágyat nem fekvésre használták kezdetben, hanem az ágyneműk tárolására. A magasra vetett ágy a család vagyoni helyzetére is utalt, státuszt jelölt.

A régi parasztágyak szépek, de a mai igényeinknek már nem igazán felelnek meg, rövidek és keskenyek. Az ágy végei még tovább élhetnek, akár egy új ágy kialakításában vagy egy háttámlás pad készítésénél. Én most krétatáblává változtattam. Az ágyaknál mindig a fejvéget díszítették dúsabban, a lábvég egyszerűbb, puritánabb volt. Ehhez az átalakításhoz  a díszesebb fejvéget használtam fel.

 

Lássunk hozzá!

Ilyen volt…


1. lépés: Portalanítottam, lemostam az ágyvéget, majd dekopír fűrésszel levágtam a lábait (akár maradhat is).

2. lépés: Fekete táblafestékkel lefestettem az ágyvég közepét. Ezt érdemes kétszer, háromszor megtenni. A táblafestékről érdemes tudni, hogy minden felületre felkenhető, akár fa, fém vagy festett fal.

Ilyen lett… Alig vártam, hogy megszáradjon és ráírhassam, hogy „Mai menü”, ugyanis nagyon el tudom képzelni egy étterem vagy bolt táblájaként.

Jó munkát!

www.vintagebazaar.hu