Májusi szemlélődés

„…Hát a plánták mily vetekedve ontják,
hódolatként, a reneszánszi pompát!
Kék irisz büszkén bodorítja kontyát, –
söprik a szoknyák.

Les rajongón a kegyes asszonyokra
bíbor orcákkal bazsarózsa bokra…”

(Csanádi Imre :Mária és Erzsébet)

Az írisz és a bazsarózsa M.S. Mester Vizitáció című képén keretezi Mária és Erzsébet találkozásának jelenetét. Szinte ugyanazok, mint amit ma is nevelgetünk a kertjeinkben! Ilyen régi lenne kertkultúránk, hogy

ötszáz éve őrzött élő kincsekkel rendelkezünk?

A táblaképek festői növényszimbólumokkal is üzentek. A rózsa mindig is női szimbólum volt, de a pünkösdirózsa tüske nélküli rózsa, tehát alkalmas Mária bűntelenségének megjelenítésére. Ez a kép a nö

vény első magyarországi ábrázolása is egyben! Az írisz, a kék liliom kardforma levelei az eljövendő szenvedésre utalnak. De az írisz más értelmezésben Keresztelő Szent János személyét is szimbolizálja, aki szivárványhídként köti össze az Ószövetséget és az Újszövetséget, (írisz = szivárvány) a keresztelés révén megújítva Isten és Ember kapcsolatát, és előkészíti Jézus megjelenését.

A kép a Nemzeti Galériában megtekinthető, a két csodálatos májusi virág pedig ma is itt nő a kertjeinkben. Valamikor mindkettő gyógynövény volt, ma már „csak” gyönyörködünk bennük. Átvészeltek hosszú, zivataros századokat, és kertről- kertre vándorolva fennmaradtak, a sokszor névtelen nemesítők munkája nyomán egyre teltebbek, hatalmasabbak lettek. Igazi házikerti évelő virágok, hiszen ahogy szaporodnak, előbb- utóbb osztogatni, ajándékozni kell belőlük. De minket, magyarokat még a csodálatos találkozásra is évente újra emlékeztetnek, hiszen a kép kultúránk közös kincse!

A pünkösdirózsa (Paeonia officinalis) néhány napos virágzása ugyan nagyon ritkán esik éppen pünkösdre, de a ragyogó szín, a fékezhetetlen erejű kibontakozás látványa nélkül nincs is igazi május! A bimbókon, amikor a zöld csészelevelek szorításából a bíborszínű szirmok bontakoznak, titokzatos feladattal hangyák jönnek-mennek, afféle díszletmunkások, mintha ők húznák le a sötétzöld ponyvát a nagy látványosságról. Nélkülük talán ki sem nyílna a virág?

Szent Rita napján szenteltetik meg a bimbót az asszonyok a katolikus templomokban még ma is, megszárítják, és egy- egy szirmát lemorzsolva, imádkozva kérik a lehetetlenségek védőszentjének segítségét, ha a házasélet viharfelhői gyülekeznek. Szerencsére, szirom van rajta bőven, talán éppen ezért választották ki valamikor erre a szerepre…

A pünkösdirózsák, a később nyíló, illatos, tartósabb virágú bazsarózsák átültetésének, tőosztásának ideje augusztusban van, de utána még éveket kell várni az újabb virágzásra.

A kék liliom (Iris germanica) gyöktörzse félig a föld alatt, félig felette kúszik. Ez aztán meg is nehezíti az átültetést, hiszen alig nyúlik pár fehér gyökérszál a talajba, és mivel mélyebbre ültetni nem tanácsos, jól be kell hát taposni körülötte a földet, és a leveleket harmadára visszavágni, hogy nyugodtan megkapaszkodhasson a gyökér. Az íriszek akár a nyár közepén is szaporíthatók. A virágszerkezet az egyszikűekre jellemzően kétszer három lepellevélből áll, az alsók széthajolnak, és a közepükön „szakállasok”, vagyis apró szemölcsszerű kiemelkedésekkel imitálják a porzók megjelenési mintáját, a felső lepellevelek viszont felül összehajolnak, kupolát formázva, ami az aranyat érő májusi esők idején valóban jó szolgálatot tesz!

A porzók szinte láthatatlanul megbújnak és a szakállas szirom fölé hajolnak. Így a megporzó rovarnak mélyen be kell bújni a termő és a lepellevél közé a nektárért. De a selymes sötétkék szirmokon az émelyítő illatárban, ragyogó napsütésben a finoman árnyékoló kupola alatt járulni a nektárforráshoz, igazán nem nevezhető valami megterhelő szolgálatnak!

Mindkét virág nyílása rövid ideig tart, de úgysincs idő ilyenkor sokáig elmélázni, alig nyílt el az orgona, a gyöngyvirág, a nefelejcs, és már készülődnek a pipacsok, a menyecskeszemek! A május egyébként is mindig túl hamar elmúlik, élvezzük hát ki minden nap szépségét!

Fotó: Holobrádi Miklós

Tipp! KÖNYVAJÁNLÓ – ÍRISZEK

Hazánk egyetlen íriszekről szóló könyve már kapható a Vidéki Élet Könyváruházban!