Májusi teendők a kertben

 

Havonta szeretnénk ötletekkel, és „elfelejteni nem kívánatos” teendőkkel ellátni Olvasóinkat a kerttel kapcsolatban. Hisszük, hogy az egészséges élet egyik alapja az egészséges élelmiszer, ezért a vegyszermentes kertészkedésre szavazunk! Rengeteg féle kert létezik, mi elsősorban a vidéki életre legjellemzőbb kerttel szeretnénk foglalkozni, melyben helyet kap a virágoskert, konyhakert, többségben vannak a gyümölcsfák, a terasz és ablakpárkány virágainál is a hagyományos fajták dominálnak.

 

Mai cikkünk a konyhakertről és a gyümölcsökről  szól. Következő cikkünkben  a virágoskerttel és a terasz és ablakpárkány virágaival foglalkozunk.

 

 

Konyhakert

Lassan megkezdhetjük a palánták kiültetését. Széles választékot találunk belőlük ilyenkor a piacokon és családi kertészetekben. A magyar népi hagyomány szerint fagyosszentek után ültetik a hidegre érzékenyebb fajtákat, a paradicsomot, a paprikát, az uborkát, a babféléket. A fagyosszentek a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25). a közös elnevezése. A palánták elültetése után figyeljünk a folyamatos öntözésre, ha van rá lehetőségünk, esővizet használjunk (az esővízgyűjtésről bővebben lentebb). Ha kevés a helyünk, a paradicsomból feltétlenül a fürtös változatok közül válasszunk, helyigény-termés arányban verhetetlenek. Futó növények ültetésekor ne feledkezzünk meg a karók beszerzéséről és elhelyezéséről sem.

Ha még nem ültettük el a sütőtököt, május elején tegyük meg. Ha van helyünk érdemes belőle sokat vetni, mert egész télen elálló, ízletes, sokféleképpen elkészíthető termése rendkívül vitamindús. Mi például imádjuk sütve, levesnek, süteménybe is, de lekvárnak is elkészíthető. Ültetésekor vegyük figyelembe, hogy napkedvelő növényről van szó.

Ha magokat vetünk érdemes odafigyelni a betakarásra. Ez nem csak a csírázás  szempontjából fontos, hanem így távoltarthatjuk a madarakat, akik örömmel felcsipegetik azokat, ha észreveszik, sőt még a földből is kikaparják. Különösen veszélyesek e tekintetben a galambok. Ha esetleg így jártunk volna például a zöldborsóval, még most sem késő újravetni, igaz később, de ugyanolyan szép termés várható.

Palántázás és magok ültetése esetén is érdemes belocsolni a talajt, hogy hamarabb fejlődjenek növényeink.

Bazsalikom

Ideje ébresztőt fújni a fűszernövény kertnek is. Az áttelelt növényeket picit vágjuk vissza, hogy újra megerősödhessenek és alaposan lazítsuk fel a talajt. Hálásak lesznek növényeink, ha egy kis komposztot és érett tehéntrágyát is belekeverünk a talajba (erről bővebben kicsit lentebb). Nálunk buján zöldell a snidling, a citromfű, a rozmaring, hajt a tavaly ültetett levélpetrezselyem és a szintén tavaly elvirágzott oregano magjai is szép számmal kikeltek. Sajnos a majoranna és a borsikafű ezen a télen elfagyott, enyhébb teleken ők is áttelelnek. Érdemes pótolni a kifagyott töveket, és elültetni az egynyáriakat. Én lestyánt, rengeteg bazsalikomot, ami számomra a fűszerek királynője, majorannát, tárkonyt és borsikafüvet mindenképpen ültetek. A legtöbb gondos öntözés mellett rengeteg zöld hajtást hoz, melyeket egyszerűen ollóval szüreteljünk. A bazsalikomnál érdemes odafigyelni a bimbók és virágok eltávolítására,  így több zöld levéllel ajándékoz meg minket a növény.

Gyümölcsök

A gyümölcsfák zöme elvirágzott és az idén a méhek is szorgosan jöttek, így várhatóan sokkal jobb termés lesz, mint tavaly, amikor a szeles, esős és hideg időben nem sikerült jól a beporzás. Nálunk az óriási cseresznyefa hatalmas hógolyóként tündökölt a rengeteg virágtól, majd a szorgos méhecskék andalító zsongásában, végül pedig a fehér virágszirom szőnyegben gyönyörködhettünk. Mostanra tele van a fánk apró, zöld gyümölcsökkel.

Árnyékosabb helyeken még most virágzik az eper és a málna, a ribizlin már vidáman mosolyognak a zöld fürtök. Június elejére ezek beérnek és elkezdődik a cseresznyeszezon is. Óriási fánk okán komoly érintettségünk van a több mázsa gyümölcs szüretelésében. Egy későbbi cikkben röviden majd beszámolok a tervezett hasznosításról, hátha hozzájárulhatok pár ötlettel, hogy a cseresznye szerelmesei ne csak nyáron, hanem egész évben élvezhessék kedvenc gyümölcsük ízét!

Virágzó cseresznyefa

A gondozásról

Sokan amellett érvelnek, hogy permetezés nélkül nem lehet egészséges gyümölcsöket termelni. Ezt részben az én tapasztalatom is alátámasztja. Kertünkben körte, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, ribizli, málna, eper, füge, naspolya és dió terem. A ribizli, málna, eper, füge, naspolya és dió kivételével bio kertészkedésünk eredménye -ami nálunk annyit jelent, hogy semmivel sem permetezünk –  általában a szép, de kukacos gyümölcs. Akik viszont szeretnének biztosan egészséges gyümölcsöt termelni, de ódzkodnak a hagyományos vegyszerektől, nekik ajánlom, hogy nézzenek körbe a biovegyszerek piacán. Számos természetes és egészségre ártalmatlan permetszer kapható ma már, melyeket hatásosan alkalmazhatunk. Előfordulhat, hogy a gazdaboltban furcsán néznek ránk, de a legtöbb helyen már tartanak ilyen típusú alternatív anyagokat. Bátrabbak maguk is készíthetnek permetlevet, ami lehet főzet, forrázat vagy trágyalé. “Recepteket” itt találhatunk. Emellett egyéb praktikákkal is megpróbálhatjuk távoltartani a kártevőket: például, ha a gyümölcsfa törzsére erős ragasztószalagot rögzítünk, az megakadályozza a hangyák feljutását, ezzel elkerülhetjük a tetvesedést (ugyanis a levéltetveket többnyire a hangyák hordják fel a fákra) – ha én ezt tavaly tudtam volna, a szilvafánk sem szenvedett volna…

Tápanyag és öntözés

Tekintettel arra, hogy vidéken vagyunk, növényeink megfelelő tápanyaggal ellátásában is használjuk ki ezt az adottságot. A meglazított talajba keverjünk tehéntrágyát és komposztot. Érdemes a gyömölcsfák tövénél is egy kissé fellazítani a talajt és pár lapát komposzttal körbeszórni. A konyhakertben is nagyobbak lesznek a zöldségek, ha a talaj tápanyagtartalmát megnöveljük. A marhatrágyától ne ódzkodjunk, bátran merjünk kérni olyan helyről, ahol teheneket tartanak, én például tavaly onnan kértem, ahonnan a tejet hordjuk. Az érett trágyának egyáltalán nincsen szaga, így ez sem lehet kifogás. Az adagolással azonban legyünk óvatosak, ahogy Ferenc bácsi, idős kertész szomszédunk oktatott engem, a trágyát úgy használjuk, mint az orvosságot. Ha túltrágyázzuk a földet, kiéghetnek a növények. A fű is meghálálja, ha komposztot terítünk szét rajta, mégjobb, ha ezt egy szellőztetés előzi meg (ha nincsen ilyen gépünk, nem feltétlenül kell vásárolni, kisgép kölcsönzőkből pár ezer forintért kölcsönözhetünk is). Fontos, hogy ezután jó alaposan öntözzük meg a gyepet. Ha már az öntözésnél tartunk, nem csak a vízszámla miatt, de növényeinkre való tekintettel is az esővizet javaslom. Érdemes felfogni a tetőről lejövő csapadékot. Mi a hátsó tető csatornáját vezettük bele egy egy köbméteres tartályba, amit az interneten használtan pár ezer forintért vettünk. Ezt ha nádszövettel betakarod, akkor még nem is mutat rosszul. Befuttatni nem érdemes, mert télire nem jó a szabadban hagyni. Aki viszont most építkezik, a földbe süllyesztett sokkal nagyobb tartályokkal biztosan tudja fedezni a locsolási szükségletet. Bár ez nem olcsó beruházás, de a mai vízdíjak mellett biztosan megtérülő, környezet- és növénybarát megoldás. Ha nincsen olyan lehetőségünk, hogy felfogjuk a csatornából lejövő vizet, dekoratív, kisebb esővízgyűjtőket is lehet kapni, amit akár a terasz sarkában is elhelyezhetünk és az ablak virágait öntözhetjük vele.

Mindenkinek vegyszermentes kertészkedést és óriási bogyós gyümölcs termést kívánunk! Ha kérdésed van, szólj hozzá a cikkhez, örömmel válaszolunk!