Mandula, mandula, mandulavirág!

Amikor a Balaton-felvidéket említjük, sokaknak a Badacsonyi Borvidék vagy a levendula virágzás jut először eszébe. Pedig ilyenkor, tavasszal a vidék különleges ünneplőbe öltözik, habos rózsaszínek és fehérek díszítik a tájat, messziről nézve óriás labdacsoknak tűnnek a szőlősorok végén. Ottfelejtett hópihék, melyek zöldbe olvadnak el. A virágzó mandulafa a balaton-fevidéki táj különleges ajándéka.

A mandulafa

A mandula melegigényes növény, éppen ezért a Balaton-felvidék mediterránra hajadzó klímája kiváló élőhelyet biztosít számára. Eredetileg ázsiai vidékről származik és a mediterrán országokban is őshonos növény. A déli lankákat kedveli, nem érdemes hűvös völgyekbe, szélfútta, fagyveszélyes területekre ültetni.

A mandula önmeddő, ami annyit tesz, hogy egy más fajtájú mandulafa virágporára van szükség ahhoz, hogy a virágok sikeresen beporzódjanak. Érdemes ezért két fát ültetni legalább, viszonylag közel egymáshoz (de ne nagyon közel, kb. 5-6 m távolságot tartsunk be!) vagy beszéljük rá a kedves kertszomszédot is mandulafa ültetésére! Mivel a tavaszi fagyokra rendkívül érzékeny a korai virágzás miatt, terméshozama éppen ezért rendkívül változó lehet. Sajnos a fentiek miatt nem olyan népszerű az ültetése, mint a később virágzó gyümölcsfáké, pedig csonthéjas termése értékes tápanyagokat tartalmaz és számos felhasználási területe van. Erről bővebben a Magok és más érdekességek az őszi kertből című korábbi cikkünkben lehet olvasni. A mandulafa metszéséről, gondozásáról érdekes és hasznos információkat találunk Bálint gazda oldalán, ajánljuk kertészkedők figyelmébe.

A mandula felhasználása

A mandulabél lehet édes vagy keserű, fajtától függően. Fogyasztásra az édes fajta alkalmas, melyet kitörve héjából, rögtön fogyaszthatunk a dióhoz hasonlóan. Legismertebb mandula-csemege a pirított, sós mandula. Ételek, például távol-keleti ízek „fűszere”. Leggyakrabban viszont a cukrászatok használják. Aromaként tészták ízesítője, szeletelve, darálva kedvelt díszítő elem. A marcipán készítéséhez is nélkülözhetetlen alapanyag a mandula. Sokféle recept létezik marcipán készítésére, de abban gyakorlatilag mind megegyezik, hogy mandula és cukor kell bele. A marcipán ezen kívül kell, hogy tartalmazzon egy pici keserű mandulát is, ez adja meg jellegzetes ízét. Azonban a keserű mandulával vigyázni kell. Nevéből adódóan önmagában már az íze sem kellemes, nagy mennyiségben fogyasztva pedig mérgező hatása van. Viszont a keserű mandula sajtolt olaját kozmetikumok készítéséhez előszeretettel használják. Az E-vitaminban gazdag mandulaolaj kiváló bőrápoló szer.

We cannot display this gallery

Tipp! Folyamatosan kerülnek föl Kikapcsolódás rovatunkba a tavaszi programok, melyek között a mandula virágzáshoz kapcsolódó rendezvényekről is lehet tájékozódni. Érdemes böngészni!

Tipp! Túrógombóc Gasztrozseni-módra: ha menet közben derül ki, hogy a túrógombóc hozzávalói épp nem találhatók meg otthon, ne essünk kétségbe, Dia a Gasztrozseni blog írója finom receptet alkotott vészhelyzetre, melyben a mandula főszerepet kapott. Hozzávalók: túró, tojás, búzacsíra pehely, só és pirított mandula. Az egészséges és ízletes mandulás túrógombóc receptje itt található.