Mediterrán szerelem - a leander

Az olasz táj és a buján virágzó leanderek látványa mindenkiben összefonódik. Amikor cikkem főszereplője egy évtizedekkel ezelőtti könyvkiállításon Amalfiról, a dél-olasz városkáról csodás képeket talált az egyik ott kiállított könyvben, rögtön tudta, hogy ezt a helyet egyszer majd látnia kell. Ellenben a férje édesanyjától kapott leanderek – amelyek a tökéletes mediterrán hangulatot varázsolhatják bárki kertjébe – egy ideig csak felesleges nyűgként voltak jelen az életében.

 

Azaz meglátni és megszeretni nem mindig egy pillanat műve, és ez így történt Andreával is, a néhány cserép leander beköltözése után. Sok gondot okoztak neki a folyton kókadozó, amúgy mediterrán vidéken őshonos növények. Ám ahogyan a gyerekeknél szokott történni, úgy történt ennél a növénynél is. Annyi figyelmet követelt magának az a pár cserép leander, hogy Andrea végül szerelmese lett ennek a növénynek, majd szenvedélyes gyűjtője.

 

Egy hiányzó fehér fajta hozta meg ahhoz a kedvét, hogy ne csak gyűjtse, hanem magról szaporítani kezdje a kedvenceit. Különlegesen szép virágú példányok lettek ennek a kísérletezésnek az eredményei. Szebbnél – szebbek kerültek ki kezei közül. Számára ez egy igazi kaland és kihívás volt. Ugyanis, míg egy magonc virágba borul, 3 évnek kell eltelnie. Addig pedig csak a várakozás öröme van meg, hogy vajon a beporzás hatására most milyen szépséget alkot a természet. Elmondhatom nektek, hogy csodásakat. Abban a kertben nem győztem ámulni, ám én nem csak a leanderek miatt tartom szépnek a kertjét. Andreának sikerült egy olyan hangulatos zöld szigetet kialakítani a nagy városban, amiben jól megfér egymás mellett a rózsa, a cigánymegy és a leánder is.

Egy idő után ez a szerelem és a könyvben látott kép végül olaszországi utazásroka csábította, hogy még több inspirációval feltöltekezve térjen vissza. Olyannyira, hogy hosszú évekkel a könyvkiállítás után még álmai városába, Amalfiba is sikerült ellátogatnia.

Ez a mesés kert, amit pár cserép leander és egy kép indított útjára, nem egyik napról a másikra lett ilyen virágzóan, sőt illatosan buja, hanem sok – sok évvel ezelőtt 3 kislány

édesanyjaként, követve álmait és fáradhatatlan kertszeretetét – férje segítségével megalkotta ezt a csodás kertet, ami ma már a 3 gyönyörű unokának hála, újra kisgyerekek zajától hangos.

Gyertek velünk egy sétára e mesés kertben!

We cannot display this gallery

Fotó: Dekor&Mentha