Mindennapi vizünk

Minősége fontos mindannyiunk számára, akár vezetékes, akár kútvízről van szó, életminőségünk függ tőle. Tudni szeretné, hogy a kút vize mennyire szennyezett? Emberi fogyasztásra, vagy csak locsolásra alkalmas? Esetleg kíváncsi arra is, hogy mosásra használt víz mennyire kemény, jöjjön akár a kútból, akár a falból? A tisztázáshoz kérje a Csalán Egyesület segítségét!

A Csalán Egyesületnél tesztcsíkokkal nitrát, nitrit, ammónium, pH és vízkeménység mérését végezik, amely mérési eredmények ugyan nem laboratóriumi szintű vízminősítést szolgálnak, de tájékoztató adatnak, kiindulásnak teljesen jók. Alkalmasak arra, hogy megismerjük vizünk főbb paramétereit.

Mi is van a vízben? Kis mennyiségű nitrát szinte minden vízben kimutatható. A felszíni vizek nitrát-tartalma 0-8 mg/liter között van, a szennyezett vizek 50-150 mg/litert, vagy ennél is többet tartalmazhatnak. A határérték 50 mg/liter, számos orvos azonban ezt az értéket is túl magasnak tartja különösen csecsemők és kisgyermekek számára, és literenkénti 25 mg-os maximumértéket javasol. A szervezetben a nitrát nitritté alakul. A csecsemők és kisgyermekek számára a nitrit közvetlenül is veszélyes, még a hivatalos határérték alatti dózisban is.

Kútvizeknél vizsgáljuk az ammónium szintet is. Az ammónium a természetes anyagcsere folyamatok egyik alkotóeleme, ezért kis mennyisében minden vízben kimutatható, nagy mennyiségben azonban valamilyen friss, szerves szennyezés indikátora lehet.

A vízkeménység vizsgálata – többek között – azért fontos, hogy mosáskor a szükséges mosószer mennyiségét meghatározhassuk. A mosószereken a gyártók fel is tüntetik, hogy milyen keménységű vízhez mennyi az ajánlott mennyiség. Egy mérési eredmény birtokában ezek a táblázatok is rögtön értelmezhetőbbek lesznek.

Amennyiben a lehetőség felkeltette érdeklődését, érdemes vízmintával felkeresni a Csalán Egyesületet!

A vízminta vétele a következőképpen történjen: A mintavevő edény lehetőleg tiszta műanyag flakon legyen, melyet a mintával többször át kell öblíteni. Ezt követően a flakont töltsük meg kb. a ¾ részéig a vízmintával, majd jól zárjuk le. Amennyiben a mintavétel napján nem megoldható annak a Csalánba való eljuttatása, hűtőszekrényes tárolás szükséges, de lehetőség szerint a tárolás ideje minimális legyen (semmiképpen ne legyen több egy napnál).

A részletekről érdeklődjön a tancsadas@csalan.hu oldalon, vagy a 88/578390-es számon.

Fotó: Anette Kristensen, sxc.hu

3m 6800 full face mask, peel off mask at target, under armour face mask for batting helmet, image surgical mask, how to make my own watermelon glow sleeping face mask, fallout surgical mask, how to do a respirator blow test, target costumes toddler, n95 respirator requirements to use smoking, printable happy face mask, face shield fabric, metal half mask, mask for fumes and dust, respirator mask for emergencies, sa fishing face shield, rz dust mask m1, hand held welding face shield harbor freight, mask n95 free, atv dust mask review, respirator mask for spray paint, half face paper masks, santa barbara n95 masks, mining masks, snowboarding face mask bandana, disposable sheet masks korean, grainger 3m 7500 mask, purple office supplies, blast cleaning with no respirator, where to get free face filer mask, oatmeal face masks at home, n95 mask vented, decorative ceramic face masks, scarves and cute face masks for cold weather, xvideos japanese camgirl with surgical mask, n95 mask untuk dijual, wickedheart respirator mask, oakley face shield football, turmeric powder face mask benefits, how to mask a face in power director, disposible sheet mask,