Látszólag nem sok köze van az energiatanúsítványnak a romantikus vidéki élethez, mégis számos okunk van rá, hogy részletesebben körüljárjuk a témát.

Új építésű házakhoz már 2009. január 1-jétől kell tanúsítványt készíttetni, 2012. január 1-től pedig az eladásra vagy bérbeadásra szánt ingatlanokra is kiterjesztik a jogszabályt. Ezen túlmenően jó, ha tudjuk, hogy az ingatlankorszerűsítésre kiírt állami támogatások feltétele lesz a tanúsítvány megléte, illetve a vállalt korszerűsítéskor plusz támogatást jelenthet. Harmadszor, vevőként sem jön rosszul, ha több információhoz jutunk álmaink házának energetikai állapotáról és a várható számlákról.

Hol találunk szakértőt?

A tanúsítvány elkészítésére jogosult független szakértőket 2008 óta képeznek. A tanúsítók névjegyzéke a Magyar Mérnöki Kamara (www.mmk.hu) és a Magyar Építész Kamara (www.mek.hu) honlapján található meg. Emellett hasznos információk vannak a www.tanusitokozpont.hu oldalon is.

Mennyibe kerül a felmérés?

Az alap munkadíj maximum 11 000 forint lehet, de műszaki dokumentációk hiányában (számos régi építésű ház esetében) az alapos felmérés 25 000 – 30 000 forintig emelkedhet. Ez a pár tízezer forintos befektetés azonban hamar megtérül, ha megfogadjuk a hasznos tanácsokat.

Kezdődhet a felmérés…

Ha megtaláltuk a számunkara megfelelő szakembert és megegyeztünk az árban is, lássuk, pontosan hogyan történik a felmérés. A tanúsító nem a mért fogyasztásokat, hanem az épület műszaki paramétereit vizsgálja és azt mutatja meg, mekkora az épület várható energiafogyasztása (négyzetméterre vetítve), azaz elvi energiaigénye. A munka a falak és fűtőeszközök megbontása nélkül zajlik, többek között az alábbiak vizsgálatával:

– épület anyaga és alaprajza;

– falak vastagsága és hőszigeteltsége;

– nyílászárók állapota;

– fűtési rendszer típusa és kora;

– árnyékolás.

Besorol-Lak

A felmérés eredménye megmutatja, hogy a vizsgált ingatlan milyen energiakategóriába tartozik, illetve milyen beruházásokat érdemes elvégezni az energiafelhasználás és a havi kiadások csökkentése érdekében. Hogy egy ingatlan mennyire “energiafaló”, azt – a műszaki gépekhez hasonlóan – energetikai osztályba sorolása mutatja meg. Az egyes betűjelekhez rendelt érték az egy négyzetméterre eső éves fogyasztást mutatja (kWh/m2/év).

A skálán a “C” kategória az ún. követelményérték, ez az a szint, mely minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályokban rögzítetteknek. Az “A+” kategória a legkedvezőbb, az energiaigény ebben az esetben megközelítőleg fele az előírtnak. Az “I” osztályba tartozó lakás követelményértékhez viszonyított várható energiafogyasztása 340 %-nál is nagyobb, vagyis több mint a háromszorosa, egyértelműen nagyon pazarló.

Forrás: Csalán Egyesület, www.csalan.hu

 

Tudtad?

Egy átlagos 1970-es években épült családi ház energiaigénye évente 250 kWh/m2, ami egy autó esetében 20 literes fogyasztásnak felel meg. Egy passzívház csupán 15 kWh/m2-t fogyaszt. Ugye mi is kiegyeznénk, ha 100 kilométerenként csak 1,5 litert kellene gépjárművünkbe tankolni?

Forrás: www.masterplast.hu