Nagymama házát megidézve...

Balatonfüred óvárosi részén, nyugodt, csendes kis utcában találkozunk tulajdonosainkkal, Miklóssal és Eszterrel, akik immáron három éve egy kedves, felújított nádtetős parasztházban élnek távol a nagyváros zajától.

A műemléki parasztházat még az előző tulajdonos újította föl, mely számukra első pillanattól kezdve a nyugalom szigetét jelentette, így további átalakításokat nem tartottak szükségesnek. Csupán saját személyiségüket vitték bele, így a kis ház újra élettel teli. Igazi balaton-felvidéki parasztház, mely a mai igények szerint lett átalakítva. A magyar parasztházak ismérve a háromosztatúság. A hosszúkás épület bejárata nagyjából középen található. Itt helyezkedik el a konyha, ebből nyílik minden esetben az utca felé a „tiszta szoba” és szintén a konyhából nyílik az udvar felé a lakószoba vagy hálószoba. Ezt az alapelvet egészítette ki az előző tulajdonos, így került a „tiszta szoba” mellé egy pici fürdő, a konyha és a háló közé pedig okosan leválasztva egy kis dolgozó. A konyha egyben az étkező is, melynek központi eleme a gyönyörű sparheltes cserépkályha. Nem csoda, hogy nappalira igazából nincs is szükség, hiszen a család és a szívesen látott barátok mindig az étkezőben futnak össze.

 

V:Mióta tiétek a ház és éltek itt?

E+M:Idestova három éve vagyunk itt.

V:Hogyan esett a választás erre az ingatlanra? Volt valami kötődésetek a településhez, a házhoz? Meséljetek a házról, mi a ti házatok története?

E+M:Egy jó ismerősünk meghívása alkalmából láttuk először ezt a házat és első látásra beleszerettünk. Gyakran jártunk azelőtt is Füreden más barátoknál látogatóban. Egy véletlen folyamán tudtuk meg, hogy ez a ház eladó.

E: Szüleimmel iskolás koromban nagyon sok szép nyarat töltöttem a Balatonnál, többek között Füreden is. A ház kívülről és belülről is azonnal nagymamám házára emlékeztetett. Ezért kezdettől fogva otthon éreztem magam. Ugyanilyen sparhelten főzött, ugyanilyen kemencében sütötte a kenyeret és a hurkatöltőt is gyakran a kezében láttam.

 

V: És mi a ti történetetek? Milyen az élet Balatonfüreden? A vidéki életforma mennyiben játszik szerepet az életetekben és mennyire tudjátok ezt megvalósítani?

E:Habár nagyvárosi gyerekek vagyunk, mégis hamar megszerettük a „vidéki” életet. Amíg a városban legtöbbször ismeretlenek az emberek, itt azonban a szomszédok ismerik, tisztelik és gyakran segitik egymást.

V: Milyen kötöttséget jelent, hogy a ház műemlék? A felújítási, karbantartási munkákhoz találtok megfelelő szakembert? Van olyan, akit különösen jószívvel ajánlanátok?

E:Hivatalos előírások szerint nem szabad alapvetően egy műemlék házat átalakítani vagy átépíteni. Szerencsénkre mi ezt nem is terveztük, igényinknek maximálisan megfelel a mostani kialakítás. Szomszédaink segítségével könnyen találtunk megfelelő és szorgalmas szakembereket a felújítási és javítási munkákhoz. Mivel az épület idős, számolni kell a folyamatos karbantartással, ezért elengedhetetlen a jó szakember, akivel hosszútávon érdemes barátságban lenni.

V: Van-e a háznak olyan pontja, mely különösen fontos számotokra? Kedves rész, aminek a kialakítása a szívetekhez nőtt, vagy ti készítették

E:Igen, van, de azt hiszem, szinte minden házban van ilyen. Nálunk ez a lakókonyha, ahol füredi és a környéken megismert jó barátainkkal, ismerőseinkkel számos kellemes, vidám órát töltünk el egy jó füredi bor és helyi finomságok fogyasztása közben.

V: A kerteteket hogyan jellemeznétek? Milyen elvek mentén alakítjátok?

E:Arra törekszünk, hogy ne igényeljen a kert túl sok munkát. Mindig a fülünkben csöng egy kedves barátnőnk mondása: „nagy öröm a kis kert, nem öröm a nagy kert”. Azonban szívesen fogyasztjuk esténként a vacsorához a magunk termesztette paradicsomot. Meg aztán a gyümölcsfáink is változatosan hoznak termést, amit én szívesen elteszek lekvárnak a család és a barátok örömére.

V: Mit üzennétek, milyen jó tanácsotok van azoknak az olvasóknak, akik hasonló házra vágynak, mint a tiétek?
E+M: Vétel előtt föltétlenül vegyék alaposan szemügyre a házat úgy kívülről, mint belülről. Nemcsak fölöttünk múlnak el az évek; egy idő után „lejár a garancia” és előjönnek a javítanivalók öreg házaknál is. Tapasztalatunk szerint számos megbízható szakember van Füreden és környékén, akik megfelelő tudással jó munkát végeznek ilyen esetben. Bár kitartó türelemmel többször kell telefonon felhívni őket, hogy mikor kezdenek a munkához és nem könnyű őket elérni, ezért sokszor elhúzódik az idő. Azonban ez ne ijesszen el senkit sem egy ilyen kedves, öreg és hangulatos ház megvételétől!

Végül Eszter ajándéka olvasóinknak – a különlegesen finom paradicsomlekvár receptje:

Paradicsomlekvár

A paradicsomot forró vízbe dobom, lehámozom és széttördelem (bot mixerrel).

Átpasszírozom egy szitán, hogy a magok kint maradjanak

Lemérem a paradicsompép súlyát és annak megfelelően „Dzsem fix” + szükséges cukor valamint egy rúd vanília hozzáadásával kb. 3-4 percig főzöm állandó keverés mellett.

Kiforrázott üvegekbe töltöm és azonnal lezárom.