Ne dobd ki! - avagy csipkéből polcot

Egyre több designer, formatervező nyúl vissza nagyszüleink korához tárgyaik tervezésénél. Tombol a vintage stílus nemcsak az enteriőrben, de a divatban is. Nem is olyan régen lett igen népszerű a Garázsvásárok szervezése nálunk, amihez elég egy befogadó kert és néhány aktív szervező. Ezzel egyidejűleg gomba módra nőtt a fellelhető bolhapiacok száma is, ahol bárki, nem jelentős helypénz megfizetése ellenében kiviheti, amire már nincs otthon szüksége, azaz „trash”(lom). A lomtalanításoknál már nem szégyen kutakodni, sőt a fenntartható fejlődés oldaláról megközelítve nagyon is „zöld” tevékenység.

A Trash design világszerte jelen van. Tűzrevaló fákból, elkorhadt hajókból, kidobott, már nem használt eszközökből design bútorok és kiegészítők készülnek visszaemelve a mindennapokba történetiségükkel együtt, mert azzal együtt lesznek igazán izgalmasak és értékesek. Rozsdás, szúrágta, törött – nem baj, annál jobb! Recycling/Upcycling (újrahasznosít, felhasználás) rengetegszer beleütközünk ezekbe a kifejezésekbe. Mindkettő jelentése, hogy a már haszontalannak minősített tárgyat, akár új funkcióval felruházva is átalakít. Az átalakítás módjában van különbség, mert míg az upcycling a tárgy formáját meghagyja, addig a recycling kémiai és fizikai hatások során is formálhatja a tárgyat.

„Jó lesz az még valamire!” – mondat mindenkinek ismerősen cseng, mert jó párszor hallhatta az idősebb generációtól. A megvasalt, megfoltozott paraszti tárgyak egészen más szemléletet hordoznak a mai újdonság kedvelésünkhöz képest. Fateknő egész életen át jó szolgálatot tett disznóvágások során a családnak. A Csináld magad!/Do it yourself! szintén most éli világát nálunk. Egyszerű ötleteket rengeteg blogon, honlapon is találhatunk.

Most lássunk erre egy példát és készítsünk régi fiókból, ládából romantikus csipkés polcot!

Hozzávalók: már nem használt fiók vagy láda, csipketerítő, olló, takker.

Elkészítés:

1) A kiválasztott fiókot tisztítsuk meg és távolítsuk el a fiók alját és kenjük át lenolajjal, ha kezeletlen fából készült a fiók!

2) Kiterítjük a csipketerítőt egy sima felületre és ráhelyezzük a fiókot úgy, hogy a csipke minta dekoratív legyen.

3) Sniccerrel végigvágjuk a fiók mellett a csipkét, figyelve arra, hogy ne csússzon el az anyag.

4) Megfordítjuk a fiókot és a hátoldalára rátakkeroljuk a csipkét. A takkerolást középről kezdjük és a sarkoknál folytatjuk és aszerint sűrítjük, ahogy az anyag megkívánja.

5) Nagyfejű kicsi szögekkel is erősíthetjük a csipke rögzítését vagy varrhatunk a csipke szélére textilcsíkot és azzal együtt takkerolhatjuk a fiókra. Ezek a megoldások a csipke mintájától függenek.

6) Ha elég feszesen sikerült a csipkét felerősíteni a fiókra, akkor a kilógó csipkerészeket sniccerrel letisztázzuk. Keresünk a barkácsboltban a fiók szélességével közel megegyező fém akasztót, amit facsavarral lehet a fiókra- immáron a polcra rögzíteni!

We cannot display this gallery

Nincs más hátra, mint megkeresni a lakásban a legmegfelelőbb helyet az új alkotásunknak!

Tipp! A csipkés polcot és sok más egyedi, újrahasznosított tárgyat megtalálod a www.vintagebazaar.hu oldalon, ahol meg is vásárolhatod a neked kedves darabokat!

Tipp! Ha a hagyományos mellé egy kis vagányságot is vinnél, bátran válassz színes csipkét. A polcot mázold fehérre, a színes csipke pedig lehet piros, vagy akár fekete is!