Ne dobd ki! - avagy csipkéből polcot

Egyre több designer, formatervező nyúl vissza nagyszüleink korához tárgyaik tervezésénél. Tombol a vintage stílus nemcsak az enteriőrben, de a divatban is. Nem is olyan régen lett igen népszerű a Garázsvásárok szervezése nálunk, amihez elég egy befogadó kert és néhány aktív szervező. Ezzel egyidejűleg gomba módra nőtt a fellelhető bolhapiacok száma is, ahol bárki, nem jelentős helypénz megfizetése ellenében kiviheti, amire már nincs otthon szüksége, azaz „trash”(lom). A lomtalanításoknál már nem szégyen kutakodni, sőt a fenntartható fejlődés oldaláról megközelítve nagyon is „zöld” tevékenység.

A Trash design világszerte jelen van. Tűzrevaló fákból, elkorhadt hajókból, kidobott, már nem használt eszközökből design bútorok és kiegészítők készülnek visszaemelve a mindennapokba történetiségükkel együtt, mert azzal együtt lesznek igazán izgalmasak és értékesek. Rozsdás, szúrágta, törött – nem baj, annál jobb! Recycling/Upcycling (újrahasznosít, felhasználás) rengetegszer beleütközünk ezekbe a kifejezésekbe. Mindkettő jelentése, hogy a már haszontalannak minősített tárgyat, akár új funkcióval felruházva is átalakít. Az átalakítás módjában van különbség, mert míg az upcycling a tárgy formáját meghagyja, addig a recycling kémiai és fizikai hatások során is formálhatja a tárgyat.

„Jó lesz az még valamire!” – mondat mindenkinek ismerősen cseng, mert jó párszor hallhatta az idősebb generációtól. A megvasalt, megfoltozott paraszti tárgyak egészen más szemléletet hordoznak a mai újdonság kedvelésünkhöz képest. Fateknő egész életen át jó szolgálatot tett disznóvágások során a családnak. A Csináld magad!/Do it yourself! szintén most éli világát nálunk. Egyszerű ötleteket rengeteg blogon, honlapon is találhatunk.

Most lássunk erre egy példát és készítsünk régi fiókból, ládából romantikus csipkés polcot!

Hozzávalók: már nem használt fiók vagy láda, csipketerítő, olló, takker.

Elkészítés:

1) A kiválasztott fiókot tisztítsuk meg és távolítsuk el a fiók alját és kenjük át lenolajjal, ha kezeletlen fából készült a fiók!

2) Kiterítjük a csipketerítőt egy sima felületre és ráhelyezzük a fiókot úgy, hogy a csipke minta dekoratív legyen.

3) Sniccerrel végigvágjuk a fiók mellett a csipkét, figyelve arra, hogy ne csússzon el az anyag.

4) Megfordítjuk a fiókot és a hátoldalára rátakkeroljuk a csipkét. A takkerolást középről kezdjük és a sarkoknál folytatjuk és aszerint sűrítjük, ahogy az anyag megkívánja.

5) Nagyfejű kicsi szögekkel is erősíthetjük a csipke rögzítését vagy varrhatunk a csipke szélére textilcsíkot és azzal együtt takkerolhatjuk a fiókra. Ezek a megoldások a csipke mintájától függenek.

6) Ha elég feszesen sikerült a csipkét felerősíteni a fiókra, akkor a kilógó csipkerészeket sniccerrel letisztázzuk. Keresünk a barkácsboltban a fiók szélességével közel megegyező fém akasztót, amit facsavarral lehet a fiókra- immáron a polcra rögzíteni!

We cannot display this gallery

Nincs más hátra, mint megkeresni a lakásban a legmegfelelőbb helyet az új alkotásunknak!

Tipp! A csipkés polcot és sok más egyedi, újrahasznosított tárgyat megtalálod a www.vintagebazaar.hu oldalon, ahol meg is vásárolhatod a neked kedves darabokat!

Tipp! Ha a hagyományos mellé egy kis vagányságot is vinnél, bátran válassz színes csipkét. A polcot mázold fehérre, a színes csipke pedig lehet piros, vagy akár fekete is!

can you avoid hipreplacement surgery with weight loss, alexi pappas weight loss, what do u do when weight loss seems impossible, keto grilled salmon recipes, can people that have had gastric bypass surgery use keto diet pills, what happens to your boobs when you lose weight, weight loss due to diabetes, sure fire diet pills, protein shake diet to lose weight fast, all natural fat burning supplements, wholesale 2 day diet pills, does lemon help lose weight, transformations weight loss tampa, weight loss pills kohls, does matcha green tea diet pills work, vegan healthy weight loss, military diet blog, 25 calorie keto cookie recipes, what brand nitro brew coffee helps you lose weight, how much does positive changes hypnosis cost, vangsness weight loss, gnc lean shake weight loss results, will loose skin with weight loss go away, really effective diet pills, therapeutic interventions for weight loss, safest weight loss plan, chris powell extreme weight loss, keto pork roast pressure cooker recipes, can you lose weight eating junk reddit, what pain pills or asprin can i use during a low iodine diet, which makes you lose more weight crunches or sit ups, mama june weight loss show, what is the best apple cider vinegar for weight loss, old remedies to lose weight, new diet pills for 2015, meal prep for family weight loss on a budget, weight loss recipe app, weight lifting routines to lose weight, estefania villarreal, weight loss clinic montgomery al, walking incline treadmill, imgur weight loss guide, weight loss center in md, can l carnitine help lose weight,