Paloznakon anno 1896

A Balaton északi partján, félúton Alsóörs és Balatonfüred között járunk. A Bakony hegység lábánál, lankás, erdőkkel borított domboldalakon meghúzódó település, Paloznak a környék egyik legszebb faluja. A község története messzire tekint vissza. Régészeti leletek tanúskodnak az őskorban is itt élő emberek életéről. A nádfedeles parasztházak hagyományos, a Balaton-felvidékre jellemző faluképet mutatnak. A példaértékű hagyománytiszteletéért a település 1998-ban Hild Emlékérmet kapott. A község büszke értékeire és ez meg is látszik mindenhol. A település egyik legrégibb és legnagyobb nevezetessége a római katolikus templom, melyről írásos feljegyzések már a XIII. századból vannak. A mai képét román kori és gótikus stílusjegyek gazdagítják, végső formáját a XVIII. században nyerte el. A falu több, hagyományos jegyeket megtartó parasztházzal büszkélkedhet és szerencsére akad példa arra is, hogy valaki ezeket az értékeket szem előtt tartva fog bele egy régi ház felújításába.

Történetünk itt ér el ahhoz a házhoz, melyet van szerencsénk közelebbről is bemutatni. Az eredeti, kb. 70m2-es parasztház az 1800-as évek végén épülhetett, a falubéli elmondások szerint a Kövessy család tulajdonát képezte. Mai formáját 2009-re nyerte el, és bár a ház nagy változáson ment keresztül, a tulajdonosok jó érzékének, ízlésének és hagyomány szeretetének köszönhetően a mai kor igényeit kielégítő, de a régi időket felidéző falusi ház született. A tulajdonosok számára fontos volt, hogy amit csak lehet, megőrizzenek az eredeti házból, mely a ’70-es évekre, amikor megvásárolták az ingatlant, már elveszítette nagyrészt eredeti stílusjegyeit. Így kerültek vissza például a boros pincébe bontás és újraépítés során az 1896-os évjáratú téglák.

A földszint és tetőtér beépítéses ház szürke vakolatot kapott, a nyílásoknál, boltíveknél fehér vakolt keretekkel. A szigligeti mestereknek köszönhető nádfedés, a boltozatos tornác a szürke szín mellett mind-mind a Felvidékre jellemző hagyományos építészeti elemek. A kialakításban a tulajdonosok segítsége volt Márffy István képzőművész, aki amellett, hogy szobrokat alkot, a falu egyik nevezetességét a Kálvária stációit is megálmodta majd megalkotta, több parasztház újjászületésénél segédkezett már hasznos tanácsaival. (Itt mindenképp meg kell jegyeznem, hogy a jelenleg Márffy István tulajdonában lévő, 1700-as években épült „Pongrácz kastély” a művész javarészt kétkezi munkájának köszönheti újjászületését.) Az egyedi nyílászárók borovi fenyőből és tömör tölgyfából készültek. A bontott elemek felhasználása mellett a tulajdonosok törekedtek arra, hogy kézművesek egyedi munkái kerüljenek a házba. Így készültek el megrendelésükre a Czeglédi házaspár által a festett népi bútorok, de javarészt a lámpák, kilincsek is egyedi, kézzel készített, kovácsoltvas elemek. A házban található búbos kemence szintén iparművész alkotása.

We cannot display this gallery

Alaprajzi értelemben a ház összetett, de funkcióját megismerve ez is érthetővé válik. Az épület alatt találjuk a már említett boltozatos borospincét. A földszinten kapott helyet a konyha-étkező, két szoba és egy fürdőszoba. A tetőtérben szobákat találunk. A tornácról csodás kilátás nyílik a tájra, és azon túl, hogy langymeleg estéken jól esik itt egy pohár bor mellett beszélgetni, innen lehet megközelíteni a külön bejáratú apartman részeket. A tulajdonosok nem titkolt szándéka volt a vendéglátás, ezért alakították ki a 30, 40 és 60m2-es lakóegységeket. De ha vendégek helyett a rokonság jön össze, elszállásolásukkal nem lehet probléma.

A kert csaknem 1100 m2, melynek kialakításakor fontos szempont volt, hogy őshonos, vagy régóta ismert magyar növények kerüljenek telepítésre. Így ültettek som, aranyvessző, orgona, levendula, kék szakáll bokrokat a rózsa, futórózsa mellé. A tornácot parasztmuskátlik díszítik. Gyümölcsöt alma-, cigánymeggyfáról szedhetünk, de megtaláljuk a mediterrán klímát kedvelő mandulát is a diófa mellett.

We cannot display this gallery

S ha valaki ilyen házban, vagy éppen pont ebben szeretne élni családjával, szívesen töltené az estéit baráti társasággal a tornácon, boros pincében, álmát kis szerencsével valóra válthatja. A paloznaki porta új gazdára vár! Reméljük, mielőbb megtalálja a ház új lakóit s történetét velük élheti tovább.

A házról bővebb információ ide kattintva található.

Mi tetszett a házban legjobban? Szólj hozzá és oszd meg másokkal is!

n95 flu mask reusable, cute surgical mask, canine coronavirus symptoms dogs, 3m mask filter 5101 5201 5301, snow mobile goggle face shield, disposable mouthpieces for pocket mask training, n95 mask kmart, celebrity face masks amazon, type of face mask to use when spray painting, good cheap face mask, gvs elipse half mask respirator p100, walmart face shield under, 3m mask how to determine size, woodturning face shield respirator, sa fleece face shield review, respirator face mask amazon, face shield for shoei neotec, finding gold dust in the legend of zelda majoras mask 3d, 3m full face respirator 6800 filters, what do u need to make face masks, funny surgical masks for sale, 3m gas mask protect against radiation, lowes air saw, face shield wiki fishing, respirator hepa filters, face mask coconut oil, stretchy dust mask for beards, cuttte 4 pc silicone face masks, 3m particle respirator 8000, kimberly clark mask n95, scented surgical face masks, whats the difference between n95 and n99 mask, mask of dust, n95 respirator program, girly boy wearing surgical mask, respirator mask for grinding metal, bmx dust mask walmart, lorion diamond face mask review, 3m mask nexcare,