Rusztikus nyílászárók virágkora
A Balaton-felvidék kis faluinak felújított házacskái a téli hidegben álmosan pislognak ránk, legnagyobb örömünkre korhűen felújított, vagy most készült, de rusztikus stílusra hangolt ablakaikból. A kéményekből füst gomolyog, az udvarokon már megbontották a farakást és bent pattog a tűz a kályhában, sparheltben. Sokuk azonban magányosan múlatja az időt, a díszes fa zsalugáterek becsukva állnak és várják a tavaszt, amikor a tulajdonosok és családjaik ismét benépesítik az udvart, a házat.
A közelgő tél nem kifejezetten a házfelújítások, építkezések időszaka, azonban ha egyedi nyílászárókat tervezünk, remek alkalom a keresgélésre, ötletgyűjtésre, a minták rajzolgatására. Ebben segít nekünk Péterbácsi, aki sok- sok éve készít egyedi nyílászárókat.
Szerencsére a fa nyílászárók ismét virágkorukat élik, különösen vidéken. Ma már nem kell kompromisszumot kötni, lehet rusztikus, de tökéletesen szigetelő ajtónk, ablakunk. Nem csak ma, de régen is sokféle nyílászárót használtak, többféle változatban és méretben, igazodva az épület funkciójához, stílusához és persze a tulajdonosok pénztárcájához. Általában az utcafrontra helyezett ablakok igényesebb kivitelűek voltak, többnyire a felül bukó, alul kétfelé nyíló változatok terjedtek el. A ház belső udvarában elhelyezett ablakok jellemzően kétszárnyasak voltak. A vasalatok díszesek, a zárszerkezetek pedig különösen szépek. A fogantyú rudazata többnyire rézből készült. Külső és belső szárnyas kivitelben készültek és mindegyikben csak szimpla üveg volt. Voltak olyan megoldások is, hogy a külső ablakszárnyak a falsíkra nyíltak, de többnyire a befelé nyíló megoldás terjedt el. A takarólécek díszesek, fantáziadúsak, kézi faragással készültek.
Régi házak felújításánál sokan érdeklődnek az ilyen ablakok iránt, de ezek árai jóval magasabbak a ma gyártott hőszigetelt ablakokétól, ugyanis itt szélesebb a tok és mondhatnám, hogy szinte két ablakot kell elkészíteni. Ma az árak miatt elterjedtebb a hőszigetelt üveggel készült változat, melyből két variáns létezik. Az egyikben kétrétegű hőszigetelt üveg, míg a másikban háromrétegű argongázzal töltött hőszigetelt üveg van.
Ha valaki csak hétvégi háznak szeretné használni az ingatlant, akkor elég a kétrétegű üvegezés, de ha állandóan lakni szeretnék, akkor mindenképpen az utóbbit ajánlanám! Árnyékolás tekintetében régebben nem volt jellemző a zsalu alkalmazása az ablakokon. Erre nem is nagyon volt szükség, hiszen a parasztházak apró ablakain nem jutott annyi fény a házba, hogy az zavaró legyen, a vályog és kő építőanyagoknak és nagy falvastagságnak köszönhetően pedig nyáron hűs volt benn, télen pedig jól tartották a falak a meleget. A zsalugáterek mai hasznossága mellett azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy igazán szemet gyönyörködtető egy szívmintás vagy tulipános darab.
We cannot display this gallery
Ajtók esetében leggyakrabban a teljes falszélességet burkolták és kívül két-, illetve egyszárnyas tömör ajtószárnyak, míg belül egyszárnyas, felül üvegezett szárnyak voltak. A beltéri ajtók felül osztott üvegezett, alul tömör fabetétesek általában. Péterbácsi nemcsak kiváló asztalos, hanem fafaragó is, ezért a keze munkáját dícsérő ajtók is kapnak általában valamilyen díszítést, ami által különleges és egyedi lesz minden nyílászáró. Ha kismértékben is, de Péterbácsi szereti megcsillogtatni fafaragói “tudományát” is. Az ablakok és ajtók külső díszrámái nagyon változatosak voltak, az egészen egyszerűtől, az igenyesen faragottig.

Köszönjük Péterbácsinak a cikk elkészítéséhez nyújtott szakmai segítséget és a képeket, amiken saját munkái láthatók.


 

 

 

 

És akinek mindez nem lenne elég, egy kis barangolásra invitáljuk nemzetek és viagra online pharmacy kultúrák között…

Ablakok és ajtók…

We cannot display this gallery

innen-onnan…

We cannot display this gallery

erről-arról…

We cannot display this gallery

Fotók: Péterbácsi, sxc.hu

 

NAGY KÖNYVVADÁSZAT JÁTÉK! Gratulálunk, megtaláltad a Könyvvadászat játékunk első megnyerhető könyvét! Nem kell mást tenned, küldd be a cikk címét a videkielet@videkielet.hu címre 2012. feburár 18. vasárnap éjfélig. Sorsolás február 19-én hétfőn.


Katie Fforde: Ház kilátással

Ellie Summer élete alaposan felbolydult. Néhány hónappal ezelőtt még nagyon boldog volt barátjával, Rickkel. Ám amikor kiderül, hogy terhes, keserűen kell tudomásul vennie, hogy Rick hallani sem akar a gyerekről.

Grace Soudley élete sem túl vidám. Férje elhagyta egy másik nőért. Biztonságot egyedül a nagynénjétől örökölt csodálatos régi ház nyújt neki. A tető megjavítására még futotta, ám az egész ház felújítására már nem. Márpedig ha nem jut valahonnan egy horribilis összeghez, otthona és ezzel élete is összeomlik.

Ellie és Grace találkozik, s bár a két nő merőben különbözik, segíteni próbálnak egymásnak. Ellie-nek szüksége van arra, hogy valahol befogadják, Grace-nek pedig szüksége van albérlőre. vimax 50 sildenafil via oral Mindkettőnek a másikra. De ekkor váratlanul megjelenik Grace mostohalánya, Demi, majd a rendkívül nyugtalanító és rendkívül vonzó Flynn Cormack. Amikor Grace váratlanul néhány szép és talán kincset érő festményre bukkan, felgyorsulnak az események. Feltűnnek a színen a kapzsi testvérek, és nem akármilyen szerelmi bonyodalmak is keletkeznek.

Katie Fforde a romantikus női irodalom egyik csillaga, akinek regényei több országban vezetik a sikerlistákat. A Szerelmes levelek, a Hív Amszterdam, a Száz boldog esküvőm és a Tökéletes ajánlat írónőjének új könyve garantáltan élvezetes, humoros és romantikus olvasmány.

A könyv megrendelhető az Ulpius Ház kiadótól, februárban minden könyvre 1000 Ft kedvezményt ad a kiadó!