Szobáról-szobára: fürdő

Sorozatunkban képzeletbeli látogatást teszünk egy vidéki házban. Miközben szobáról szobára haladva bejárjuk az épületet, azt próbáljuk megfejteni, mitől annyira hívogató és barátságos ez a stílus. Nem keresünk szigorú szabályokat, hiszen az egyetlen elv, amit sugallni szeretnénk, az az, hogy olyanná alakítsuk a környezetünket, amiben mi jól érezzük magunkat. Aki ehhez a vidéki élet nyugalmasságát, természetességét szeretné az otthonába csempészni, annak ajánljuk a következő írásokat.

A fürdőszoba a „helyiségranglistán” általában kissé hátra szorul. Gyakran már a tervezés során igyekszünk a legkisebb méretűre zsugorítani, hogy a konyha, a nappali vagy a háló nagyobb lehessen. Pedig fontos szerepe van: reggel első kóválygó utunk ide vezet, hogy kimossuk az álmot a szemünkből; majd a hosszú nap végén itt frissülünk fel, hogy aztán végre ágyba zuhanhassunk. Nem mindegy tehát, hogyan alakítjuk ki, hiszen ez a hangulat fogad minket ébredéskor, és este is ez búcsúztat.

Ha hamisítatlan vidéki stílusú fürdőt szeretnénk, mindenképpen kerüljük a jó öreg csempét. A padlóra tegyünk kőburkolatot, a falra kerülhet impregnált faburkolat, vízlepergető tapéta vagy festés. A stílushoz illő fehér vagy krémszín mellett választhatunk vízszíneket is, üde világoszöldet vagy kéket. Általánosságban minden szobáról, így a fürdőről is elmondható, hogy a legtisztább, legelegánsabb hatást úgy érjük el, ha csak két színt és árnyalataikat használjuk.

A helyiség leglátványosabb eleme a klasszikus lábas kád, amit nagyobb fürdőszobákban térben is elhelyezhetünk. A mosdókagyló is a „régi szép időket” idézze: nagyon szép megoldás a rusztikus szekrénykén elhelyezett mosdótál, aminek így a nem éppen autentikus lefolyóját is könnyedén elrejthetjük. Ehhez a romantikus hangulathoz réz vagy antikolt csaptelepek illenek.

Itt sem kell fukarkodni a praktikus tárolókkal. Ha kevés a helyünk, a falat mindig használhatjuk: tegyünk fel kovácsoltvas vagy fa polcokat, akasztókat. Törölközőtartónak bevethetünk régi komódot vagy asztalkát. Az illatos kencéket, habfürdőket töltsük színes üvegekbe, és a sok apró pipereholmi se kallódik szereteszét, ha kicsi kosarakba gyűjtjük őket. A tökéletes összképhez válasszunk színben harmonizáló, finom anyagú függönyt, tegyük ki a nagyi által hímzett kendőket, a puha törölközőket, néhány gyertyatartót, végül szedjünk egy vázába színes kerti virágokat.

Mi

kellhet még egy tökéletes vidéki fürdőszobához? Engedjük tele a kádat melegvízzel, készítsünk ki egy jó könyvet és egy pohár finom bort, gyújtsunk illatos gyertyát és merüljünk el a habokban…

We cannot display this gallery

Fotók innen.

Tipp: Kauker Szilvi cementlapjait használhatjuk padló- és falburkolatként a fürdőben is.