Szobáról-szobára: háló

Sorozatunkban képzeletbeli látogatást teszünk egy vidéki házban. Miközben szobáról szobára haladva bejárjuk az épületet, azt próbáljuk megfejteni, mitől annyira hívogató és barátságos ez a stílus. Nem keresünk szigorú szabályokat, hiszen az egyetlen elv, amit sugallni szeretnénk, az az, hogy olyanná alakítsuk a környezetünket, amiben mi jól érezzük magunkat. Aki ehhez a vidéki élet nyugalmasságát, természetességét szeretné az otthonába csempészni, annak ajánljuk a következő írásokat. Mai alkalommal a hálószobába tekintünk be.

Fantasztikus érzés tud lenni, amikor egy hosszú, dolgos nap végén végre végigheverhetünk az ágyunkon a puha párnák között. És mennyivel másképp indul a reggel egy pihentető éjszaka után, mint amikor fáradtan, nyűgösen ébredünk, és egész nap csak vonszoljuk magunkat. A kellő mennyiségű és minőségű alváshoz elengedhetetlen egy nyugalmas hálószoba vagy hálórész. Érdemes a ház csendesebb részén kialakítani, távol a nyüzsgéstől. Mindig figyeljünk a szellőztetésre, a megfelelő (nem túl meleg) hőmérsékletre, a tiszta ágyneműre. A nyugodt hangulat megteremtéséhez válasszunk meleg, lágy színeket, visszafogott mintákat, kényelmes bútorokat.

A falakat fessük fehérre vagy halvány krémszínűre, és zárjuk le hozzáillő bordűrrel. Ha egészen romantikus hangulatot szeretnénk varázsolni, bátran használjunk apró virágmintás tapétát. Ebbe a nyugalmat árasztó szobába meleg fapadló vagy puha, süppedős szőnyeg illik. Az ágykeret készülhet fából vagy kovácsoltvasból. Előbbi inkább masszívabb, férfiasabb benyomást kelt, utóbbi lágyabb, nőiesebb, különösen világos színben. A javíthatatlan álmodozók szíve biztosan megdobban a baldachin gondolatára – otthonos, meghitt hangulatot teremthetünk vele.

A többi bútordarab kiválasztásakor is a kényelem és a természetesség lebegjen a szemünk előtt. Választhatunk robusztusabb fa szekrényeket, komódokat, fonott ládákat. Kialakíthatunk egy kis olvasó sarkot, öblös fotellel, puha párnával, meleg gyapjútakaróval – akár az ablak alatt, hogy a tájban is gyönyörködhessünk. Hideg téli estéken ki sem akarunk majd kelni belőle.

Szinte elengedhetetlen kellék egy filigrán fésülködő asztalka is, sok-sok apró fiókkal a kincseknek és egy szép tükörrel, aminek a sarkán a kerti szalmakalap himbálózik. Ebben a stílusban nagy hangsúly kerül a drapériákra, textilekre. Választhatunk ropogós, fehér anyagokat vagy pasztelles színekből apró virágmintásat, kockásat, csíkosat – de előkerülhetnek a nagyi régi csipke párnahuzatai és szövött ágyterítője is. Nagyon üde hatást érhetünk el többféle minta együttes alkalmazásával, ha figyelünk a színek harmóniájára.

Ezek után már nincs is más dolgunk, mint élvezni a csendet és a meghitt nyugalmat; esetleg alvás előtt inni egy bögre jó meleg kakaót leheletnyi rummal.

We cannot display this gallery

fotók innen