Szobáról-szobára: kamra

Sorozatunkban képzeletbeli látogatást teszünk egy vidéki házban. Miközben szobáról szobára haladva bejárjuk az épületet, azt próbáljuk megfejteni, mitől annyira hívogató és barátságos ez a stílus. Nem keresünk szigorú szabályokat, hiszen az egyetlen elv, amit sugallni szeretnénk, az az, hogy olyanná alakítsuk a környezetünket, amiben mi jól érezzük magunkat. Aki ehhez a vidéki élet nyugalmasságát, természetességét szeretné az otthonába csempészni, annak ajánljuk a következő írásokat.

Régen minden házhoz tartozott kamrahelyiség, akár több is, sőt gyakran egy egész kis épület szolgált az élelem tartós tárolására. Mivel mára a kamra mérete jelentősen lecsökkent, még fontosabb, hogy ésszerűen alakítsuk ki. Néhány ötletet adunk a praktikus elrendezéshez, hogy a legegyszerűbben hozzájussunk a benne tárolt finomságokhoz.

A kamra nyíljon a konyhából, vagy ha ez nem lehetséges, legyen hozzá minél közelebb. Arra is érdemes gondolni, hogy a bejárat közelében kapjon helyet, így azokat a frissen beszerzett ételeket, amiket szeretnénk tartalékba eltenni, nem kell az egész házon átcipelni. A ház (vagy lakás) leghűvösebb részén alakítsuk ki, külső fal mentén, lehetőleg az északi homlokzaton. Ne feledkezzünk meg a helyiség (természetes vagy mesterséges) szellőztetéséről sem.

Fontos a tisztíthatóság, tehát a padlót érdemes kővel vagy kerámiával burkolni, a polcokat lelakkozni. Legyen megfelelően megvilágítva, mert nem mindig kellemes a meglepetés, ha kiderül a befőttről, hogy valójában ágyaspálinka… A polcok ne legyen túl mélyek, legfeljebb 40 centisek, hogy jól átláthassuk őket, hiszen az üvegeknek megvan az a trükkös tulajdonsága, hogy mindig az csúszik hátra, amit szeretnénk kivenni.

Soha ne tároljunk vegyszereket a kamrában, mindig a fürdőbe (gyerekektől elzárt helyre) vagy ha van, a háztartási helyiségbe tegyük őket.

Az ételeket, italokat csoportosítsuk (befőttek, lekvárok, tészták, savanyúságok, zöldség, gyümölcs, fűszerek, stb.) Amiket gyakran használunk, azokat tegyük szemmagasságba, jól hozzáférhető helyre. Ha nincs a közelünkben szép szálfa legény, hogy levegye nekünk a felső polcokról, amit nem érjük el, jól jön egy összecsukható, pár fokos kis létra. Használjunk felváltva kosarakat, fiókokat, szabad polcokat – ez utóbbiakat elhelyezhetjük különböző magasságokkal, hogy a kisebb és a nagyobb tárolóedények is megtalálják a helyüket.

Egyes ételeket a hosszabb eltarthatóság érdekében érdemes vásárlás után rögtön áttölteni: a hagymát lyukacsos kőedénybe, a babot, lencsét, mákot vászonzsákba vagy üvegbe. A lisztet papírzacskóban tartsuk. A gyümölcsöket, zöldségeket tegyük szellős ládákba vagy kosarakba. A borokat mindig fektetve tároljuk.

Saját tapasztalatom alapján még egy jó tanács: vészhelyzet esetére mindig legyen feltöltve a csokis edény…

We cannot display this gallery

Fotók innen, innen és innen is.