Tökös ősz

Októbert, novembert a tök és tökös finomságok, illetve a tökhöz fűződő hagyományok színesítik. Viccesre vagy ijesztően grimaszolóra faragott töklámpásokkal már Magyarországon is egyre sűrűbben találkozhatunk, annak ellenére, hogy a Mindenszentek előestéjén tartott Halloween Amerika és az angolszász országok hagyományos ünnepe.

 

A legenda szerint egy Jack nevű, részeges ír patkolókovács megtréfálta magát az ördögöt, majd egyezséget kötött vele, hogy a halála után a lelke nem kerül a pokolra. Így is lett, ám a csapongó életvitele miatt Jack lelke a mennyországba sem jutott be, így két világ között ragadt, és a sötétben kóborolva kereste a megnyugvást. Az ördög megsajnálta és adott neki egy darab szenet, hogy azzal világítson magának. A széndarabot Jack egy marharépába tette, s azóta is bolyong, kezében a fáklyaként világító lámpással.  Ám ha Jack répalámpással világított, akkor miért készítünk mégis töklámpásokat? A XIX. század közepén nagy éhínség pusztított Írországban, így sokan Észak-Amerikába vándoroltak, ahol rengeteg sütőtök termett. A kivándorlók magukkal vitték a hagyományukat, ám ezentúl sütőtökből faragták a lámpásokat.

Az őszi dekorációk, töklámpások elkészítésén kívül a tök a maga ragyogó narancssárga színével roppant egészséges is. Már a színe is jókedvre derít! Apropó szín: a sütőtök a benne található béta-karotinnak köszönheti szép sárga színét. Szebbé teszi a bőrünket, különösen a pattanások kezelésében nyújthat segítséget, de jót tesz a szemnek is. A bőr szépségét erősíti azon hatása is, hogy könnyíti az emésztést, serkenti a máj működését. Tartalmaz még többféle ásványi anyagot (kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor), illetve vitamint: A-, C- és E-vitamint, B-vitaminokat. A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek, állapotok természetes kezelésére, különösen légúti gyulladások, meghűlés, illetve prosztatabántalmak, felfázás esetén is javasolt a fogyasztása. Telítetlen zsírsavtartalmának (omega-3, omega-6, omega-9) köszönhetően segíti a testi és a szellemi jó erőnlétet, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát, illetve a koleszterinszintet.

A tökmagból sajtolt olaj jellegzetes sötétzöld-sötétbarna színű, roppant kellemes ízű olaj, melyet kedvel a természetgyógyászat is és a gasztronómia is. Tudtad, hogy 1 liter olaj előállításához kb. 2,5 kg tökmagra van szükség? Ez hozzávetőleg 30 darab sütőtököt jelent. A tökmagolaj fényérzékeny olaj (napon megkeseredik), ezért sötét, hűvös helyen kell tárolni.

A kreatív gasztronómia nem ismer határokat: igazi ínyencségként említem a tejcsokoládéval, étcsokoládéval, illetve fahéjas csokoládéval bevont tökmagot. A wasabival bevont csípős ízű tökmag pedig igazi különleges ízélményt nyújt az újdonságokra nyitott érdeklődőnek!

Nekem valódi kulináris élményt nyújtottak az előbb említett tökmagocskák, no és a sütőtök krémleves a tetején pirított tökmagokkal és finoman meglocsolva tökmagolajjal. Még javában tart az ősz, ne hagyd ki Te sem a sütőtököt, a tökmagot az étrendedből!

 

Tipp: Ha Te is kedvet kaptál és megkóstolnád a különleges ízű tökmagokat, vagy éppen tökmagolajra van szükséged, beszerezheted a Biotitok Gyógytékában!

Fotó: sxc.hu (Robert Linder, Nancy Lowrie, Juliet Belasyse-Smith)