A gyógynövények mesés világa

Sokat olvashatunk a gyógynövényekről, melyek nagyanyáink praktikáival alkalmazva számos bajunkra gyógyírt jelentenek. A közelgő ősz és tél a gondos ember kamrájából biztosan előcsalja majd őket például meghűlés idején. Azzal azonban már nem biztos, hogy tisztában vagyunk, mit is nevezünk gyógynövénynek, a növények mely részeit hasznosíthatjuk, mikor és hogyan gyűjtsük a növényeket, milyen módon alkalmazhatjuk őket? 

A fák, virágok, gyógynövények mesés szépsége engem korán rabul ejtett. Szüleim úgy hitték, hogy a tinédzserkor után „elnövöm” a hóbortomat, ám nemhogy nem nőttem el, hanem még inkább magával ragadott a gyógynövények világa. Gyakorló fitoterapeutaként még most is nap mint nap rácsodálkozom a természet bölcsességére, szépségére. A természet szinte minden bajunkra gyógyírt kínál, csupán tudni kell észrevenni és megfelelően alkalmazni a természet patikájának szereit.

 

 

Mi a gyógynövény?

Egy egyszerű, de találó meghatározás szerint a gyógynövény az a növény, amely gyógyító hatóanyagot tartalmaz. A növények más-más részei hordozzák a hatóanyagokat, ezeket a részeket összefoglalóan drogoknak nevezzük. Hatóanyagot tartalmazhat a gyökér, a gumó, a levél, a virág, a termés, a rügy, a kéreg, a mag, vagy akár az egész föld fölötti növény (herba).

A gyógynövények gyűjtésének parancsolata

– Csak ismert gyógynövényt szabad szedni!

– Fontos, hogy a növény szennyeződésmentes helyről származzon!

– Általában a napos, száraz idő a legalkalmasabb a gyűjtésre.

– A növénynek azt a részét gyűjtsük, amire szükség van!

– Annyi gyógynövényt gyűjtsünk, amennyi éppen szükséges!

– Megfelelő eszközöket használjunk a gyűjtés során: kés, olló, ásó, sarló, kosár, papírdoboz, papírzacskó, vászontáska. A gyökereket lehet nejlonzacskóba gyűjteni, hiszen azokat a felhasználás előtt meg kell tisztítani.

– A véletlenül leszedett mérgező növényeket el kell különíteni!

– Csak egészséges növényt gyűjtsünk!

– Óvjuk a természetet! Egyfajta növényből ne gyűjtsük be az adott területen fellelhető összes példányt!

Hogyan szárítsuk a gyógynövényeket?

A gyűjtött gyógynövényeket felhasználhatjuk frissen is, vagy akár szárított formában is. A szárítás alatt súlyveszteség történik, a virágoknál és a leveleknél ez 60-70%, a gyökereknél 30-40%, illetve némi hatóanyag-vesztés is történik. A szárítás során a virág általában megőrzi a színét, bár előfordulhat, hogy az eredetihez képest megváltozik egy kissé a szín: a piros pipacs lilás árnyalatúvá válik, a lila mályva pedig kékes színt ölt.

Az egyes növényeket külön-külön vékonyan terítsük szét lehetőség és tetszés szerint fonott kosáron, csomagolópapíron vagy tálcán, hogy a levegő jól átjárhassa. Időnként óvatosan át is mozgathatjuk a száradó növényi részeket. A virág, a levél kb. egy hét alatt, a gyökér pedig 2-3 hét alatt szárad meg. Természetesen a nyári melegben a száradási idő lerövidülhet.

A megfelelő tárolás

A szárított gyógynövényeket külön-külön, jól záródó üvegben, illetve papír- vagy vászontasakban tárolhatjuk, célszerű ellátni a gyógynövény nevét tartalmazó címkével. A szárított növényeket 2-3 éven belül érdemes felhasználni, kivéve a kakukkfüvet, ami a tárolás során sem öregszik meg.

Fontos: a kutyabengekérget a szárítás után egy évig nem szabad használni, mert véres hasmenést okozhat, tehát csak a második évben alkalmazzuk!

A gyógynövények alkalmazásának módjai

A gyógynövényeket akár külsőleg, akár belsőleg is használhatjuk az egészségünk érdekében.

Külsőleg: borogatás, pakolás, krém, öblítés, öblögetés, ülőfürdő, inhalálás, moxa

Belsőleg:  forrázat (virág, levél esetén), főzet (herba, kéreg, gyökér esetén), áztatás (pl. csipkebogyó), nyersen fogyasztva (gyümölcs, saláta, méz), növényi gyógyszerek

Egy időben külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk a kivonatokat, amelyek lehetnek vizes, alkoholos vagy olajos kivonatok.

A gyógynövények alkalmazásának titka a megfelelő hatóanyag-ismereten túl kiegészül azzal az energiával, amivel minden egyes növény rendelkezik. A növények szelíden, lassan, ám nagyon hatékonyan tudnak segíteni az egyes egészségügyi problémákon, legyen szó akár nőgyógyászati gyulladásról, meghűlésről, emésztőrendszeri megbetegedésről stb. A további írásaimban még mélyebb bepillantást nyerhetsz a gyógynövények mesés világába.

A szerzőtől személyesen is kérhettek tanácsot a Biotitok Gyógytékában Balatonfüreden, vagy e-mailben, telefonon. Elérhetőségeit itt találjátok: Biotitok Gyógytéka

Fotók: sxc.hu

too fat to lose weight, herb appetite stimulant, free hand exercises for weight loss pdf, tapeworm diet pills 1920s, people who want to lose weight should, eating vegetables for weight loss, best fruit to eat when dieting, how much weight as an adult did you lose on concerta, duke weight loss surgery, dr farin diet pills amazon, herbs that help weight loss, weight loss center in atlanta, can enzymes help you lose weight, can a vegan diet help you lose weight, actor vikram weight loss, jet fuel caffeine pills, will one cheat day ruin your whole week of weight loss, reddit keto hard boiled egg recipes, weight loss and when to weight training, jay garcia weight loss tampa, dietary cleanse herbal tea supplement for weight loss, weight loss cary nc, homemade meal replacement bars for weight loss, weekly menu for weight loss, heart rate to loss weight calculator, dr aydrian thomas york sc, leanbean reviews, lose weight account names instagram ideas, thermaline weight loss pills, fast loss meal plan weight, ginkgo biloba weight loss, boiled cabbage water for weight loss, how does preparation h help lose weight, where can i buy acai berry weight loss, bodybuilding com weight loss diet, best diet pill to lose weight, best at home exercise equipment for weight loss, what does ashley graham look like after weight loss, best tv dinners for weight loss, does diet pills affect birth control, dairy diet for weight loss, herbal tea to lose weight fast, ways for children to lose weight, lose weight in a week diet and exercise plan, why not to use diet pills,