A tavasz első gyógynövény-hírnökei

Az elmúlt hétvégék kirándulásai alkalmával boldogan gyűjtöttem be a tavasz első gyógynövényeit. Számomra nincs is annál nagyobb boldogság, mint amikor a fűben, a levelek, ágak között felfedezek egy-egy szépséges gyógynövényt. Habár a napsütéses, madárcsicsergéses tavasz még csak nemrég köszöntött be, már sokféle gyógynövénnyel találkozhatunk és gyűjthetjük is őket. S hogy milyen gyógynövényeket láttam, amerre jártam? Pásztortáskát, medvehagymát, pitypangot, tyúkhúrt, kankalint, ibolyát, meténget, s biztosan volt még néhány, de ezek különösen megragadtak. Talán nem bánod, ha kicsit részletesebben is bemutatom a pitypangot, a pásztortáskát és az illatos ibolyát. Olvass csak tovább!

 

Pitypang

A gyermekláncfű vagy pitypang könnyen felhívja magára a figyelmet a rikító sárga virágjával. Jól emlékszem, hogy gyermekkoromban szívesen lepöccentettük a virágot a szárról, megcélozva egymást a barátokkal. Akkor még nem tudtam, hogy a pitypang virágzás előtt szedett levele, illetve az ősszel gyűjthető gyökere milyen szépen tisztítja a májat, serkenti az emésztőrendszer működését, sőt még vértisztító, vizelethajtó hatással is bír, segíthet megelőzni a vesekőképződést. A levelei káliumsót is tartalmaznak, emiatt káliumpótlásra is alkalmazható. Akár salátaként is fogyaszthatod. Azt tudtad, hogy a cikóriakávé fele-fele arányban tartalmaz katángkórót és gyermekláncfüvet?

 

Pásztortáska

A pásztortáska latin nevét, Capsella bursa-pastoris, még az is jól csengő névnek hallhatja, aki nem tud latinul. A száron elhelyezkedő jellegzetes, szíves-háromszög alakú ún. becőketermései valóban táskára, tarisznyára emlékeztetnek. Ezekhez is tudok kötni gyermekkori emléket, mert az óvoda udvarán sok-sok pásztortáska virított: a fülünkhöz tartva rázogattuk és valamiféle zörgő hangot véltünk felfedezni. A pásztortáska virágos hajtását tudjuk a gyógyászatban felhasználni: vérzéscsillapító (orrvérzés, bélvérzés, menstruáció), gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, sőt lépdaganat esetén is bevethető. Külsőleg lemosás vagy fürdő formájában bőrbepállás és ekcéma kiegészítő terápiáját is jelentheti. A gyermekláncfű zsenge leveleihez hasonlóan a pásztortáska is fogyasztható nyersen, akár salátába keverve.

 

Illatos ibolya

Az apró, lila színű ibolyát a tavasz hírnökének is nevezik. Te is biztosan tartottál már a kezedben borostyángallérral körbefont ibolya csokrot. Nagyon bájos! Az ibolyát az ókori görögök a termékenység szimbólumaként tartották számon, a rómaiak bort készítettek belőle, az angolok pedig az illatáért tisztelték. Az ibolya Európa egész területén elterjedt virág, az erdők gyakori lakója ez a csöndesen megbújó, csodaszép növényke. Az ibolya gyökere, levele és virága is gyógyhatású. A gyökér főzete különösen jó köptető, nyákoldó, idült légcső- és hörghurut, szamárköhögés, légzési nehézség esetén is alkalmazható. A főzet borogatás formájában gennyes sebek, kiütések, fekélyek esetén is bevethető. Az ibolya levele és virágja vértisztító, képes regenerálni a szervezetet. Ha a felgyorsult hétköznapokban ideges fejfájás, álmatlanság jelentkezne, ebben az esetben az ibolya citromfűvel társítva szépen orvosolhatja a problémát. Képzeld, az ibolyát is fogyaszthatod akár nyersen, akár kandírozva!

Ahogy a bevezetőben is említettem, sok más gyógynövénnyel találkoztam már idén a természetben. Kerekedj fel te is, csodáld meg őket, és ha nem szennyezett út mellett lelsz rájuk, gyűjts belőlük, ízleld meg őket! Biztosan nem fogsz csalódni!

Amennyiben további kérdések merülnének fel a gyógynövényekkel, vagy a természetes, alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, keress bizalommal a Biotitok Gyógytékában!

Fotók: sxc.hu