A tavasz első gyógynövény-hírnökei

Az elmúlt hétvégék kirándulásai alkalmával boldogan gyűjtöttem be a tavasz első gyógynövényeit. Számomra nincs is annál nagyobb boldogság, mint amikor a fűben, a levelek, ágak között felfedezek egy-egy szépséges gyógynövényt. Habár a napsütéses, madárcsicsergéses tavasz még csak nemrég köszöntött be, már sokféle gyógynövénnyel találkozhatunk és gyűjthetjük is őket. S hogy milyen gyógynövényeket láttam, amerre jártam? Pásztortáskát, medvehagymát, pitypangot, tyúkhúrt, kankalint, ibolyát, meténget, s biztosan volt még néhány, de ezek különösen megragadtak. Talán nem bánod, ha kicsit részletesebben is bemutatom a pitypangot, a pásztortáskát és az illatos ibolyát. Olvass csak tovább!

 

Pitypang

A gyermekláncfű vagy pitypang könnyen felhívja magára a figyelmet a rikító sárga virágjával. Jól emlékszem, hogy gyermekkoromban szívesen lepöccentettük a virágot a szárról, megcélozva egymást a barátokkal. Akkor még nem tudtam, hogy a pitypang virágzás előtt szedett levele, illetve az ősszel gyűjthető gyökere milyen szépen tisztítja a májat, serkenti az emésztőrendszer működését, sőt még vértisztító, vizelethajtó hatással is bír, segíthet megelőzni a vesekőképződést. A levelei káliumsót is tartalmaznak, emiatt káliumpótlásra is alkalmazható. Akár salátaként is fogyaszthatod. Azt tudtad, hogy a cikóriakávé fele-fele arányban tartalmaz katángkórót és gyermekláncfüvet?

 

Pásztortáska

A pásztortáska latin nevét, Capsella bursa-pastoris, még az is jól csengő névnek hallhatja, aki nem tud latinul. A száron elhelyezkedő jellegzetes, szíves-háromszög alakú ún. becőketermései valóban táskára, tarisznyára emlékeztetnek. Ezekhez is tudok kötni gyermekkori emléket, mert az óvoda udvarán sok-sok pásztortáska virított: a fülünkhöz tartva rázogattuk és valamiféle zörgő hangot véltünk felfedezni. A pásztortáska virágos hajtását tudjuk a gyógyászatban felhasználni: vérzéscsillapító (orrvérzés, bélvérzés, menstruáció), gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító, sőt lépdaganat esetén is bevethető. Külsőleg lemosás vagy fürdő formájában bőrbepállás és ekcéma kiegészítő terápiáját is jelentheti. A gyermekláncfű zsenge leveleihez hasonlóan a pásztortáska is fogyasztható nyersen, akár salátába keverve.

 

Illatos ibolya

Az apró, lila színű ibolyát a tavasz hírnökének is nevezik. Te is biztosan tartottál már a kezedben borostyángallérral körbefont ibolya csokrot. Nagyon bájos! Az ibolyát az ókori görögök a termékenység szimbólumaként tartották számon, a rómaiak bort készítettek belőle, az angolok pedig az illatáért tisztelték. Az ibolya Európa egész területén elterjedt virág, az erdők gyakori lakója ez a csöndesen megbújó, csodaszép növényke. Az ibolya gyökere, levele és virága is gyógyhatású. A gyökér főzete különösen jó köptető, nyákoldó, idült légcső- és hörghurut, szamárköhögés, légzési nehézség esetén is alkalmazható. A főzet borogatás formájában gennyes sebek, kiütések, fekélyek esetén is bevethető. Az ibolya levele és virágja vértisztító, képes regenerálni a szervezetet. Ha a felgyorsult hétköznapokban ideges fejfájás, álmatlanság jelentkezne, ebben az esetben az ibolya citromfűvel társítva szépen orvosolhatja a problémát. Képzeld, az ibolyát is fogyaszthatod akár nyersen, akár kandírozva!

Ahogy a bevezetőben is említettem, sok más gyógynövénnyel találkoztam már idén a természetben. Kerekedj fel te is, csodáld meg őket, és ha nem szennyezett út mellett lelsz rájuk, gyűjts belőlük, ízleld meg őket! Biztosan nem fogsz csalódni!

Amennyiben további kérdések merülnének fel a gyógynövényekkel, vagy a természetes, alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, keress bizalommal a Biotitok Gyógytékában!

Fotók: sxc.hu

where are face masks in walmart, how to get rid of my acne with face masks, 3m 8210pp20 dc n95 particulate sanding respirator 20 box, mode of transmission coronavirus, does a screen shield replace the otterbox plastic face, how to protect yourself from coronavirus, 3m mask dirt filter, dust mask that protects from hantavirus, types of masks, full face respirator for allergies, seirus face mask polar scarf, 3m dust mask p100, n95 compared to p100 filter, surgical mask fred meyer, what is a n95 respirator fit test, what is best dust mask for bat guano, testing for feline coronavirus, respirator program requirements, should you wear a respirator when cutting grass, fresh rose face mask directions, when to do seal test on respirator, heb pharmacy prices, n95 verified mask, n95 respirator b2b, n95 mask polishing paint, lavender n95 mask, 3m 9010 mask, korean boy wearing dust mask, mask of many faces invocation, 3m 60923 respirator, custom face masks, n95 mask work for smoke, 3m full face respirator 6900, garnier face mask, north shore university hospital northwell n95 mask cert, n95 mask substitute, 3m mask how many times, open faced helmet face shield, face shield en espanol, how to install an easton face mask on a helmet, symptoms of coronavirus in humans, rite care miami, zinc face mask, full face mask for wildfire smoke, asat neck gaiter face mask, how much are blackhead charcoal face mask, air purifier face mask,