Bio-Anyu próbálkozik – azaz vegyszermentes háztartás

FOLTTISZTÍTÁS

Bendegúz születése óta merültek fel bennem olyan kérdések, kételyek, melyek felett korábban elsiklottam: ha kimosok egy vegyszerrel (mosópor) egy ruhát, akkor azt miért egy másik vegyszerrel (öblítő) próbálom ellensúlyozni? Mi lehet ez a hideg zsíroldó, ha még gumikesztyűn keresztül is érzem szinte a maró hatását? A wc tisztítása közben feltétlenül be kell szippantani ezeket a vegyi ipartelepekre jellemző bűzöket?

 

Magamon és a körülöttem élőkön is úgy veszem észre, hogy akkor kezdtünk tudatosabban odafigyelni az egészségesebb környezetre, amikor a családba kisbaba érkezett. Mert ugye azért az nem kérdés, hogy ez a rengeteg (olcsónak sem mondható) vegyszerrel teli, színes flakon a mosogató alatt csöppet sem nevezhető bőr-, légcső- és hát összességében emberbarátnak?

 

Na, de mi az alternatíva?

Ha már gyerek, és 2 év körüli, akkor a fő ellenségek a FOLTOK. Minden mennyiségben, számos változatban: eper, csoki, fű és sár, végtelenségig sorolhatnánk.

Az első próbálkozás egy amerikai cég folttisztítója volt, kifejezetten az érzékeny bőrű kisbabáknak kifejlesztve.  Az én drága édesanyám szerezte be borsos áron az ő elsőszülött unokájának, pontosabban nekem, hogy soha ne érje szó a ház elejét, ne járjon a gyerek foltos ruhákban. Igen hatékonynak nevezhető, nem volt folt, amit ne távolított volna el. Történt azonban egyszer, hogy az igen szennyezett ruhát egy éjszakára a lavórban felejtettem a folttisztítós oldatban. Másnap reggelre a sötét zöld lavór azon része, amiben a folyadék volt, teljesen kifehéredett. Kétségeim támadtak, vajon valóban olyan bőrkímélő termék-e, mint ahogy állítják…

A nagy csalódás után próbáltam a különböző áruházak polcain valami nekem valót szerezni, de csak a reklámokból jól ismert termékek sorakoztak katonás rendben, az összetevőik listáján mindenféle elrettentő alkotóelemmel. Nem volt mit tenni, kipróbáltam egyet-kettőt: kicsi áztatás, igen alapos öblítés, majd jöhet a gépi mosás. A folt néha kijött, néha nem, a rossz érzés azonban mindig megmaradt, hogy a kisfiam érzékeny bababőre továbbra is rengeteg vegyszerrel találkozik.

Az áruházak után jött az interneten való kutakodás. Nem is kellett sokáig várnom, nagyszerű dolgot találtam: EPESZAPPAN. Igen, valóban kissé bizarrul hangzik, ne de az összetevői: 50% szappan + marhaepe. TERMÉSZETES, bármennyire irtóztató is.

Annyit sikerült még kiderítenem, hogy az M betűs drogéria saját márkás terméke a „legtisztább”. Irány a főváros (na nemcsak az epeszappan kedvéért!). Szerencsére a szennyeskosárban már gyülekeztek a legyőzendő foltok, így nem kellett sokáig várni a próbára.

Langyos vízzel kicsit benedvesítettem a kezelendő felületek, majd jön a célzott mosószappan-dörzsölés. És lám, már a szappannal való bekenés közben is volt folt, ami hipp-hopp eltűnt. Ez igen jó jel, na de várjuk meg a mosás végét. Bogyós gyümölcsökkel agyon kent konyharuha, csokis, tintás és más ismeretlen eredetű foltokkal díszített ünnepi fehér terítő, fű- és sárfoltos fehér zokni voltak a „nehézsúlyú” versenyzők. És a végeredmény: MAKULÁTLANUL TISZTA, FOLTMENTES TEXTÍLIÁK!!!

Szerencsére volt szemtanúm is, édesanyám, aki eddig csak és kizárólag a hypo és színes clorox hatékonyságában bízott, de az eredményt látva, és a saját epeszappanját szorongatva bizonygatta: ezt minden barátnőmnek elmesélem! Ne legyen háztartás epeszappan nélkül!

Epeszappan vásárolható a Zöldbolt webáruházban is.

A képek illusztrációk, forrás: itt .