Dekopázsolt kincses fiókok

A nyári pihenés után bizony nem könnyű újra belevetni magunkat a munkába. Hogy lelkesebben üljünk az asztal mellé, érdemes egy gyors rendrakással kezdeni, hiszen nincs is annál bosszantóbb, amikor nem találjuk a fecnit, amire magvas gondolatainkat írtuk, vagy képtelenek vagyunk egy olyan tollra bukkanni, ami végre fog. Amikor az íróasztalomon felhalmozott kacatjaim között kutattam, akkor érett meg bennem a gondolat: ideje egy kis rendszerezésnek és végre minden kis apró mütyürnek megtalálni a helyét.

Aki szeretne magának hasonló fiókos tárolókat, azokkal szeretném megosztani a műhelytitkokat:

 

 

 

 

Néhány szó a technikáról:

A decoupage (dekopázs, dekupázs avagy szalvétatechnika) segítségével nagyon könnyen érhetünk el látványos eredményt, hiszen nem igényel különösebb kézügyességet (igen, igen, érdemes vele a bátortalanoknak is megpróbálkozni!), és szinte pillanatok alatt elkészíthető. Nem kell rajzolással bajlódni, csak vágni és ragasztani, hiszen a mintát maga a szalvéta díszítése adja. Rengeteg felületre alkalmazható, fémre, fára, üvegre, cserépre, kartonra, gipszre és még sorolhatnám…

Szükséges eszközök (hobbiboltból beszerezhetők vagy régi kacatok között keresgélhetünk):

–       bármilyen tárgy, amit díszíteni szeretnénk

–       mutatós szalvéták, mintás papírzsebkendők vagy dekopázspapír

–       alapozó akrilfesték, esetleg tempera

–       egy üveg ragasztó

–       egy üveg lakk (létezik kettő az egyben változat is, ami egyszerre ragaszt és fed, én azt használom)

–       egy jó éles olló (az apróbb mintákhoz körömvágó kisolló)

–       néhány különböző méretű, lehetőleg lapos ecset (festéshez lehet nagyobb, ragasztáshoz kisebb méretű)

 

Lépésről lépésre:

  1. Ha nem a díszítendő tárgy saját színét szeretnénk használni, fessük le akrilfestékkel vagy temperával. Az átlátszó vagy színes üvegek jól mutatnak alapozás nélkül is, ám a fa, fém vagy papír anyagúak akkor lesznek szépek, ha legalább egy fehér alapozást kapnak, ami szépen kiadja a minta színeit. Ha színt használunk, válasszunk a szalvétához illő világos árnyalatot, mert a sötét átütne, és nem hagyná érvényesülni a szalvétát. (Én a dobozok külső felületét sötétkékre festettem, a fiókok pedig egy világosabb kék árnyalatot kaptak.)
  2. Amíg az alapozás szárad, van időnk a díszítés kivágásával bíbelődni. Főleg kezdőként csábul el az ember egy-egy gyönyörű szalvéta láttán, ám ha még nem vagyunk rutinosak, érdemes olyan mintát választani, aminek egyszerűen kivágható kontúrja van. Én kecses virágok szabása közben véreztem már el, hiszen az apró, íves levelekhez, szirmokhoz és kunkorodó indákhoz nagyon pontos munka kell. Hogy ne szegje kedvünket az esetleges kudarc, eleinte válasszunk könnyebben használható mintákat. A fiókos tároló díszítése senkinek sem okozhat gondot, hiszen nem is mintát kell körbevágni, csak a fiókok formáját. Először levettem a méretet, majd minden oldalon fél centiméterrel kisebbre vágtam a szalvétát, hogy maradjon egy keskeny perem. A mintaválasztás másik titka, hogy kisebb darabot könnyebb felragasztani gyűrődés nélkül, ezért 7-8 centinél nagyobbat csak öregebb rókák válasszanak.
  3. Ha az alapozás megszáradt, a mintát helyezzük az alapra, halványan rajzoljuk körbe, majd a körberajzolt felületet kenjük be ragasztóval. Ha olyan ragasztót használunk, ami egyben lakk is, ezt a lépést szemmérték alapján is elvégezhetjük, hiszen nem lesz baj, ha kifut a minta alól a ragasztó. A szalvéta alsó két rétegét távolítsuk el (egy vastagabb és egy vékonyabb), hogy csak a legfelső, hártyaszerű anyag maradjon meg. Tegyük a beragasztózott felületre (színével felfelé), és egy ecsettel a közepéről elindulva óvatosan simítsuk kifelé, hogy ne maradjon alatta levegő és ne gyűrődjön össze. Nem kell sajnálni a ragasztót, de óvatosan, apró mozdulatokkal dolgozzunk, hiszen az anyag könnyen elszakadhat!
  4. Ha a ragasztó megszáradt (több óra is lehet), az egész felületet kenjük át lakkal (vagy a 2 in 1 ragasztóval), hogy fényesebb és tartósabb legyen, és a minta „összeolvadjon” a háttérrel. A teljes száradás után a kis fiókok körül még ezüst üvegfestékkel kontúrt rajzoltam.

 

Íme a végeredmény: