Az indiánnyár egyik napsütötte vasárnapján betértem egy teázóba. Mire is vágytam? Mire is volt szükségem, ami arra késztetett, hogy megpihenjek egy kedves teázóban? No, igen, a megpihenésre, a gőzölgő tea adta melegségre.

Nem volt hűvös az az októberi vasárnap, mégis valamiféle melegségre vágytam. Olyasféle melegségre, melyet egy puha ölelés, egy gyertyafény, egy meghitt beszélgetés, vagy egy finom tea tud megadni a léleknek. Mert ilyenkor nem is a test, hanem igazán a lélek vágyik melegségre. Miután megkaptam a fűszeres, enyhén édeskés ízű teámat, „elmerültem” benne. Elmerültem a vöröses szín, az íz adta élményben. Elmerültem a jelenben. Most, hogy írom ezen sorokat, eszembe jutott egy könyv, Brian Weiss Lélektársak című könyve, melyben szó esik a teázás és a jelenlét megélésének összefüggéséről: „Thich Nhat Hanh, a vietnámi buddhista szerzetes-filozófus ír arról, hogyan élvezhetjük legjobban, ha egy csésze finom tea kerül elénk. Az embernek tökéletesen a jelenbe kell helyezkednie, hogy maradéktalanul átélje a teában rejlő örömet. Kezünk csak a jelenben érzi a csésze kellemes melegét. Csak a jelenben élvezhetjük az illatot, az ízek harmóniáját. Ha az ember a múlton borong vagy a jövő miatt aggodalmaskodik, teljesen lemarad a tea élvezetének élményéről. Egyszer csak azt veszi észre, hogy a csészéje üres. Ugyanúgy van az élettel is. Aki nem él tökéletesen a jelenben, mire körülnéz, már vége is az egésznek, és ő kihagyta az illatok, a harmóniák, a szépség élvezetét. Azon veszi észre magát, hogy elrohant mellette az élet”.

Az utóbbi időben többször is találkoztam az „Élj lassan!” mondattal fémjelezhető mozgalommal. Arra próbálják felhívni az emberek figyelmét, hogy a felgyorsult civilizáció, melyben élünk, mennyire nincs jó hatással sem a fizikai, sem a lelki egészségünkre. A rohanásban és a sok-sok információ közepette sokan elfelejtenek élni. Sok ember elfelejti észrevenni az Élet kisebb-nagyobb csodáit, elfelejtenek élni. Élni csak a pillanatban lehet! Ha azonban a gondolataink a múltba merülnek, vagy a jövő felé tekintenek, hogyan állhatunk biztos talajon a jelenben? A jövőnket is csak akkor tudjuk formálni, ha itt és most jelen vagyunk!

Igyekszem én magam is lassítani, és élvezni, amit az Élet nyújtani tud nekem. Ha nem figyelek oda kellően, akkor maga az Élet figyelmeztet. Nemcsak engem, hanem mindenkit. Ha lassabban élünk, ugyanúgy mindenre jut idő, viszont ez már minőségi idő. Ha valakivel beszélgetek, nem mindegy, hogy mennyire vagyok jelen a beszélgetésben. Csak nézek a másikra, de a gondolataim máshol kóborolnak, vagy valóban figyelek a másikra? Számomra a lassúbb élet minőségibb életet is jelent. Miért ne engedhetnénk meg magunknak ezt a fajta életet? Csak rajtunk, egyes embereken múlik. Lehet, hogy csak cseppek vagyunk a tengerben, ám a tengerben a cseppek egyet alkotnak, és ott már a sok-sok csepp ereje összeadódik.

Élj lassabban! Élj egészségesebben! Élj teljesebb életet, hiszen ez ajándék!

protein weight loss plan, dr phil weight loss winner jim today, mpa weight loss drink shark tank, interval training best for weight loss, does cinnamon ginger pineapple smoothie make you lose weight, rapid melt diet pills reviews, nightly exercises to lose weight, dr walton reeves atlanta ga, weight loss retreat cape town, weight loss pills 5 in 1, infant 10 weight loss, trim weight loss reviews, walking and jogging workout for weight loss, keto recipes cheesebuns, can alcohol make you lose weight, belly fat burning pills for men, steve howey weight loss, jump rope workouts to lose weight, adipex drug class, weight loss centers staten island ny, will upping water intake help lose weight, does hydrarion help wihtr weight loss, weight loss advertising, my skin breaks out when i lose weight, quitting sugar and weight loss, weight loss hypnosis sleep, best workout routine for men lose weight, edge weight loss pills, anorectic definition, raspberry ketone and green coffee bean extract, how to lose weight in your face fast reddit, bitter gourd juice recipe for weight loss, secrets to rapid weight loss, rapid weight loss and coughing, i want to lose weight in my face, high protein diets help lose weight, will a liquid diet help you lose weight, weight loss measurement tracker printable editable, cbd oil for weight loss where to buy, weight loss pills sri lanka, how to lose weight in your lower body,