Fényes Vince, tele a pince!

Avagy Vince-napi borünnep a Balaton-felvidéken

Amikor megbontunk egy palack bort, legyen ünnep, vagy csak egy családi vacsora, el-el anekdotázunk az elmúlt évek borkóstolóiról. Hál’istennek hazánk bővelkedik kiváló borvidékekkel és volt szerencsém nem egy helyre eljutni, ahol a borászok, saját pincéjükben mutatták be boraikat. Nem vagyok a borok szakértője, ahhoz még sok-sok év kell, hogy egyáltalán annyit elmondhassak magamról: ismerem a borokat. Ezért aztán más oldalról közelítem meg a drága nedűt…
A borászt hallgatva más íze lesz a bornak. Egy-egy történet adja meg számomra azt az ízt, amit a borász talán már a bor készítésekor megálmodott. Szó szerint a munka gyümölcsét tartjuk kezünkben és próbálom elképzelni, s megérteni, mi az, ami a borászt nap-napután kihajtja a birtokára, a szőlőtőkék közé. Reményük, hogy igazán szép bort készítsenek, a csalfa időjárásnak van kitéve. A tudás, az igyekezet, az odaadás mind hiábavaló, ha a jég elveri a termést, ha az aszály kiszárítja a tőkéket vagy a túl sok esőtől felhígulnak a szemek.
Botor dolog lenne azt gondolni, hogy a gazda munkája tavasztól őszig tart! A munka egész évben zajlik, s hogy milyen lesz az eredmény, azt nehéz előre megjósolni. Vagy talán mégsem?! Van egy kedves, régi népi szokás, melyet még ma is tartanak a borászok. Hogy pontosan mi ez és miért télvíz idején írok róla? Nos, erre a választ a Balaton-felvidék borászai adják meg.

„Fényes Vince, tele a pince
Ködös Vince, üres pince”

– tartja a moldvai mondás. Mi köze lehet Vincének a pincéhez és a borhoz? Talán kevesen tudják azt, hogy Szent Vince a szőlészek védőszentje, ezért a januári Vince nap különös jelentőséggel bír a boros gazdák életében.

A Vince nap a legfontosabb ünnepünk – meséli Salánki Sándor a Salánki Családi Borpince borásza – Vince napján dől el az egész éves munkánk! Ha csordul Vince, telik a pince! Vagyis, ha felengednek a fagyok és szép napos az idő, jó termés várható az évben. Vince napján kora reggel kimegyünk, mi férfiak a szőlőbe. Minden szőlőtábla sarok tőkéjét megmetsszük, a tövét az előző év borával megöntözzük. Persze a metszők is „megöntözik” magukat borral! Dél-felé jár az idő, mikor végzünk a szőlőben. Vidám hangulatban érkezünk haza, ahol már vár bennünket a pincepörkölt. Ezután egy kis pihenőt tartunk, hogy az esti mulatságra a „munka” után pihenten érkezzünk. A vacsorához a tihanyi és Tihany környéki borászok hozzák a boraikat és asszonyaikat. Itt aztán megvitatjuk az elmúlt év eseményeit és persze megbeszéljük mit ígér Vince a következő évre! Zene, tánc, mulatság és persze új borok töltik ki az estét – bizony reggel van, mire fáradtan hazaérünk! Másnap, pihenésképp a lemetszett vesszőket beáztatjuk, hogy kihajtsanak. Abból látjuk majd, mit hoz az esztendő, melyik fajta milyen gazdag rügyekben, fürtkezdeményekben. A jó borász ezekből már meg tudja tervezni a következő év feladatait, felkészül a dolgos napokra.

A Piffáth Pincészetben is készülnek Vince napra, Nóra, jó füredi szokás szerint javasolja, hogy igyunk Vince napján sok jó bort, ezzel elősegítve, hogy a következő év terméséből is szép borok kerüljenek az asztalunkra. A Piffáth családi pincészet már évek óta Vince napján a Balatonfüred Város szervezésében megrendezésre kerülő Vince-napi borünnepen képviselteti magát. Idén sem lesz ez másképp. Az Anna Grand Hotelben tartandó ünnepen, különböző meghívott előadók által, szó esik nem csak a borról, hanem a szőlővédelemről, betegségek megelőzéséről is. Borosgazdák mutatkoznak be boraikkal, minden évben más-más tematika szerint. Az estet borvacsora zárja.

A Sabar Borház idén szűk baráti körben ünnepli Vince napját – tudtuk meg Ádám Gábortól. A 2012-es év a mezőgazdaság, így a borászok, szőlőtermelők számára sem lesz egyszerű, hiszen a tavalyi év rendkívül száraz volt, a télen – eddig – hó alig esett. Nem tudjuk „mit hoz Vince”, ezért aztán az előző évek borait kóstolva, finom vacsora mellett, kedves baráti körben töltjük majd az ünnepet, s mondunk egy rövid fohászt Szent Vincéhez: hozzon az idén bő termést, a borásznak pedig erőt és kitartást!

We cannot display this gallery

Tipp! A Piffáth családdal készített interjúnk itt olvasható. Ajánljuk még az alábbi oldalakat: www.sabar.hu és www.salankiborpince.hu