Gyere csipkelődni!

Ha szereted a vidéki romantikát, a csipkét a ruhádon, a lakásodban vagy bármin, akkor ismerkedj meg pharmacy scholarship in canada Fáyné Tornóczky Judittal, aki igazi mestere lett a csipke készítésének!

Egy picit mutasd be magad, hogy hol élsz, mesélj röviden a családodról!

Családommal, férjemmel és hat gyermekünkkel, 10 éve élünk a nógrád megyei Terényben. Ez egy csendes, pici falu a Cserhátban, mindössze 80 km-re Budapesttől. Az itt élők gazdag hagyományai, élő népszokásai, ösztönöztek arra, hogy aktívan foglalkozzam india online pharmacy a csipkekészítéssel.

Mikor kezdtél el a csipkekészítéssel foglalkozni és miért?

Hamarosan 20 éve lesz annak, hogy a csipkeveréssel megismerkedtem. Édesanyám, nagyon ügyes kezű, kézimunkázni szerető asszony volt. Tőle tanultam, cialis 100 mg too much kötni, horgolni, hímezni, varrni. Amikor férjhez mentem, kiderült, hogy férjem családjában nagy hagyománya van a vert csipke készítésének. Ugyanis férjem dédanyja volt a Hunnia csipke megalkotója, és ezt a tudást büszkén őrzi a család. Viccesen mondták is nekem, hogy “minden Fáynénak tudni kell csipkét verni”. Örömmel tanultam meg egy újabb kézimunka fajtát. Ebben férjem nagynénje segített.

Mit jelent számodra a csipke?

Egyre több mindent. Először csak egy nagy kihívás volt, meg tudom-e csinálni. Aztán hobbi, szórakozás. A csipkézéssel, mindig felfrissültem, kikapcsolódtam a mindennapi feladatok, gondok közül. Később elkezdett kereset kiegészítést is jelenteni. Vásárokra jártam, bemutatót tartottam, majd elkezdtem oktatni is a csipkekészítést. Mára szinte hivatásommá vált. A Hunnia csipkemúzeumunk megnyitásával, egyre szélesebb kört tudok megszólítani, bemutatva a csipke hagyományait, értékeit.

Milyen csipkekészítési módok vannak? Kik csipkéztek régen?

Többféle technikával lehet csipkét készíteni. Lehet, kötni, horgolni, csomózni, varrni, verni és vannak ezek kombinálásából kialakult vegyes technikák. Értékes, művészi csipkének csak a varrt és vert csipkéket tartják.

Hogy kik készítették? Először a gombkötők és paszományosok közül kerültek ki csipkekészítők. Külön műhelyek voltak, ahol csak a főurak igényeit szolgálták ki, hiszen a most reliable online pharmacy csipke annyira drága volt, hogy mások nem is juthattak hozzá. Ahogy terjedt a csipkekészítés, megjelentek udvarházakban is, ahol ügyes kezű háziasszonyok tanították a köréjük gyűlő fiatal lányokat. Majd a parasztság körében is megjelent a csipkekészítés, egyszerűsített technikával és könnyebben hozzáférhető alapanyagokkal.
Milyen csipkék készültek a paraszti kultúrában?

A paraszti kultúrában elsősorban vert csipkét készítettek. Ezekre jellemző, hogy kevesebb orsószámmal készülnek, mint a nagyon vékony szálú főúri csipkék. Míg az utóbbiak gyakran több száz orsóval készültek, addig a paraszti csipkékhez használt orsók száma a 100 db alatt maradt. Másik jellemzőjük, hogy vastagabb szálból készülnek (len, kender, pamut) ezáltal erősebbek, ellenállóbak. Fontos még az is, hogy a paraszti kultúrában nem találkozunk nagy felületű csipkével (pl: fátyol, legyező), hanem főleg szél és betétcsipkékkel, amikkel az egyéb textilmunkákat egészítették ki.

Nagy álmod vált valóra, mert tavaly nyáron megnyitottad a Csipke Múzeumot Terényben! Miért tartottad fontosnak illetve milyen céljaid vannak a múzeummal?

Először is szeretnék rámutatni arra, hogy mindannyiunkat körülvesznek csipkék. Gondoljunk csak függönyeinkre, ruháinkra, fehérneműinkre. Igaz ezek ma már gépi készítésűek, a céljuk azonban mit sem változott: díszíteni, szépíteni akarnak. A csipke része életünknek, vegyük észre és élvezzük szépségét! Aztán szeretném, ha minél többen megismernék a különböző csipkekészítési technikákat és a magyar csipkefajtákat. Erről nemcsak a múzeumi tárlatvezetésen lehet látni, hallani, hanem nálunk meg is tanulhatóak, képzéseinken, táborainkban, minden korosztály számára. És nem utolsó sorban a Hunnia csipkét szeretném újra ismertté tenni. Ez a csipkefajta a XX. század elején ismert és kedvelt volt mind hazánkban, mind egész Európában.

Mit jelent a múzeum nevében is megtalálható Hunnia név?

A Hunnia csipke neve arra utal, hogy mintakincse, a motívumok szerkesztése teljes mértékben a magyar népművészetből fejlődött ki. Megalkotója Fáy Aladárné, született Edvi-Illés Gizella, a “Tulipános mozgalom” hatására kezdett csipke tervezéssel foglalkozni, mely mozgalom épp a magyarság nemzeti öntudatának felébredését szorgalmazta. A Hunnia csipke és annak technikai vívmányai nagy feltűnést keltettek, külföldi és belföldi kiállításokon mutatták be. current issues in pharmacy canada Készítői, Fáyné, tanítványai majd a kőröstarcsai műhely jelentős megrendeléseket elégítettek ki. Például Horthy Miklósné magyar díszruhájához Hunnia csipkéből készítettek fátylat és kötényt.

 

Legközelebb mikor és hol lehet megismerkedni a csipke készítés fortélyaival?

Évente több kurzust, tábort tartunk. Egyik legfontosabb a fiataloknak meghirdetett, ifjúsági csipketábor, augusztus első hetében. Tavasszal és ősszel továbbképző alkalmakat szervezünk, melyekre már alapfokú csipkekészítési ismeretekkel érkeznek a résztvevők. De van felnőttek számára kezdő táborunk is, szintén nyáron.

Igény esetén “házhoz megyünk”. 6. éve működik Balassagyarmaton csipkeszakkör. Legközelebb Budapesten tartok egész napos workshopot március 3-án a Vintage bazaar.hu szervezésében, részletek itt. Sőt a múzeumnak is van kihelyezett bemutatója, melyeket nyugdíjas házak, idős otthonok vehetnek igénybe. Itt vetített képes előadással és élő kézműves bemutatóval szerzünk élményt a bentlakóknak.

louisville weight loss, best and fastest weight loss pills, if you lose weight will type 2 diabetes go away, best weight loss pills at walmart, best saffron and green tea appetite suppressant, research diet pills, alum powder for weight loss, anxiety loss of appetite weight loss, what is the best weight loss pill for men on the market today, weight loss before and after women tumblr, weight loss when youre almost 40, blending juice recipes for weight loss, weight loss 77707, weight loss ephedrine pills, gnc top weight loss product, wellspring weight loss for adults, workout guides for weight loss, crissy metz weight loss, qwlc food list, how much weight loss with quitting drinking amd, crock pot keto breakfast recipes, gnc protein shake to lose weight, miriam lefkowitz, how much loose skin after weight loss, drink cold water to lose weight, ground beef lettuce keto recipes salsa, meals to eat while on a diet, pulmonary hypertension and diet pills, wake up call to lose weight reddit, safe amd effective diet pills, weight loss products amway, celiac weight loss after diagnosis, did rebel lose weight, special k diet, applecider vinger is helpo to lose weight,