Házi praktikák - ezüst tisztítása

A minap nagy elhatározásra jutottam: rendet teszek az ékszereim között! No nem kell nagyot gondolni, azért nincs olyan sok, hogy ennek külön szobát vagy legalábbis szekrényt kellene fenntartani, de azért az idők folyamán összegyűlt egy-két darab. Kéznél vannak azok, amiket gyakran hordok, és az ékszeres ládika alján az, amiről már tulajdon képen meg is feledkeztem. Az ékszereim többsége pedig ezüst, van néhány bizsu, meg egy-két gyönyörű tűzzománc, de a java ezüst, a magam részéről az aranyat nem szeretem.

A nagy rendrakásban két felfedezést tettem:

1. Van egy csomó új ékszerem! Hiszen számosat közülük már évek óta nem hordtam, meg is feledkeztem arról, hogy van, tehát most olyan, mintha új lenne. (Ilyen például a kis delfin, amit annak idején, már lassan vagy tíz éve születésnapomra kaptam, mert állítólag a delfin behozza a szerelmet, de csak akkor, ha felfelé áll az orra.)

2. Ezek a régi-új ékszerek viszont csak nem hordhatók, mert nagyon bemattultak, valamelyik el is színeződött. Tehát beavatkozást igényelnek!

Jött a szokásos kutatómunka az interneten. A vonatkozó irodalmat áttekintve két módszert találtam a tisztításra: az egyik az, hogy fluoridos fogkrémmel, vagy cigaretta hamuval, korommal kell dörzsölni az ékszert, ami nem tetszett, mert az ilyen dörzsölés mechanikai károsodást okozhat (szerintem – teszem hozzá, mivel erről egyébként senki nem számolt be), a másik pedig a szódabikarbónás fürdőzés. Ez utóbbira tudományos magyarázatot is találtam, ami az én racionálisan működő eszemet meggyőzte.

A módszer a következő: az ezüstöt be kell bugyolálni alufóliával, vagy úgy kell ráfektetni, hogy minél nagyobb felületen érintkezzen vele. Én becsavartam a fóliába, majd lyukakt hasítottam, hogy be tudjon folyni a víz. A fóliás ékszereket behelyeztem egy lábasba (valaki üvegtálat ajánl) és felöntöttem vízzel. Ebbe szórtam 2-3 teáskanálnyi szódabikarbónát és hasonló mennyiségű sót, majd az egészet melegíteni kezdtem a tűzhelyen. A melegítés állítólag azért kell, mert az felgyorsítja a kémiai reakciókat. Utóbbinak az a lényege, hogy az ezüst felszínén a levegőben lévő kén hatására képződő ezüst-szulfid a fenti közegben bomlik és a kén az alumíniumhoz kötődik. Azt kell mondanom, hogy ez valóban működik. Már a „főzés” (valójában 5-10 perces melegítés volt) során látszott, hogy a kis alufólia batyuk megfeketedtek. Aztán még hagytam állni az „elegyet”, amíg ki nem hűlt az egész. Nagy izgalommal bontottam ki a csomagokat, aztán örömmel láttam, hogy az ékszerek szépen megtisztultak. Próbaképpen egy olyan fülbevalót is betettem, amiben kő van és szerencsére annak sem lett semmi baja.

We cannot display this gallery

Azonban mivel szeretem magam bebiztosítani, mielőtt elkezdtem volna a „fürdetést” ékszerboltban vettem egy ezüst-tisztító kendőt is (szappannal bevont pamut, mosni nem szabad és nagyon olcsó…). Kipróbáltam ezt is, tényleg szépen tisztít, és vannak olyan ékszereim is, amit nem tudtam volna fürdetni, mivel pl.: a medál nem levehető és antikolt, viszont a lánc már elszíneződött és tisztítást igényelt. Sőt áttöröltem a már „megfürdetett” ékszereket is és azoknak is szebb fényt adott és még némi feketeség is levált róluk. Tehát a két módszer ötvözését találtam ideálisnak, hiszen a nagyon bonyolult mintájú, kidolgozású, aprólékos ékszerekhez a ronggyal nehéz hozzáférni, ezek a szódabikarbónás fürdőben munka nélkül tisztulnak, ugyanakkor az ékszer újszerű csillogását a speciális tisztítókendővel tudjuk visszaadni.

És így tényleg „új” ékszereket kapunk

Tipp: a megtisztított, vagy új ezüstneműt tartsuk levegőtől minél inkább elzárva, zuhanyzáshoz, fürdéshez vegyük le és semmiképpen ne vigyük kénes gyógyvízbe

how are cats exposed to coronavirus, homemade face peel off mask, 3m n95 sizes, cheap motorcycle dust mask, how to make surgical mask, a kid at school who wears surgical mask, coachella face mask, surgical mask removes facial hair, how often should i geletin face mask, were in the dayton area can i buy the multa purpose allerg dust mask, quizlet the purpose of the surgical mask helps with, where do we get coronavirus, arai helmet face shield pinlock inserts dark smoke, walk into dollar general wearing a surgical mask, cackle spackle deep cleaning face mask how often to use, cotton sickness, zelda majoras mask gold dust location, is a n95 good for demolition, olay face masks stick, welding mask n95, n95 respirator black mold, home depot 3m half mask kit cartridge 60922, niosh n95 mask for pollen, hair and face masks diy, does n95 filter protect against smoke, what does coffee face masks do, kale face mask, cvs sells stamps, type c respirator, guy fawkes surgical mask, 3m half mask organic cartridge breathing respirator, colloidal silver for coronavirus cure, coronavirus wedding, which type of respirator provides fresh air, n95 particulate respirator dust mask for fire, benzene respirator requirements, reflection dust mask, face mask for uneven skin tone, husqvarna hard hat replacement face shield, what is supplied air respirator, ao safety respirator mask quick latch suspension head harness, how to make face masks to get rid of acne, pesticide masks, cambridge respirator disinfectant, terrell suggs face mask, what are those face masks they use to wear at balls, breathing respirator,