Hortobágyi pásztortalálkozó és főzőverseny

Mai cikkünk Cseh Róbert olvasónk beszámolója, aki a hortobágyi bio főzőversenyen és pásztortalálkozón múlatta az időt barátaival, nem is akárhogyan… (a szerk.)

A Hortobágy legszebb részén Vókonya pusztán a Tiszacsegét és Balmazújvárost összekötő úton az úgynevezett Nádas kapunál,  a Nagy Tiszteletet örvendő házigazda Rózsa Péter birtokán került megrendezésre idén a hortobágyi bio főzőverseny és pásztortalálkozó. Aki nem ismeri munkásságát, ő az ország egyik legnagyobb bio gazdaságának megálmodója és vezetője. Az eseményre szép számmal gyűltek össze a régi hagyományokat őrző gulyások, pásztorok és segédeik, árusok, főzőversenyre jelentkezők, valamint ezt a kultúrát megismerni kívánó emberek.

Mi barátommal és kedves családjával készültünk mindenre. Magyar Portéka értékesített, Magyar Éléskamra főzött. De kezdjük az elején. Amint beértünk a tanyára örökös pásztorok, sürgő-forgó emberek, citerások, tárogatók, rotyogó vacsora bográcsok fogadtak. Köszöntésnek természetesen termelői magyar bor dukált. Leültünk hát a nagy öregek közé hallgatózni, beszélgetni, népi zenét hallgatni. Meg is jött a vacsora egyik fele, ami nem más volt, mint savanyú belsőség leves. Mivel nem vagyok híve az ilyen jellegű ételeknek, így inkább csak a levéből falatoztam egy keveset, ami nem is baj, mert az est későbbi részében megkóstolhattam a hatféle állatból készült pörköltet. Telt múlt az idő és a közeli csárdába is betértünk. Itt aztán elkezdték a zenészek, ki mihez értett felváltva. A csikósok, gulyások, táncosok meg ropták, ahogy a lábuk bírta. Fogyott is a bor, a fröccs a nyári melegben és ki-ki házi pálinkáját is körbeadta.  Kora éjszaka ért véget a mulatság. Mondanom sem kell, ez a délután a Hortobágyon a szép naplementével és az állatok zajától, emberek zsivajától hangosan minden várakozásomat, kíváncsiságomat felülmúlta.

Másnap kora hajnalban már keltem és szinte egész éjszaka nem aludtam. Talán a környezet vagy a főzőverseny izgalma okozta az álmatlanságot. Hajnalban libák duruzsoltak, kezdődött az ottani napi feladatok sokasága, mert hát ugye rendezvény ide, rendezvény oda az állatok esznek, isznak, terelni kell őket és még sorolhatnánk a munkákat. Lassan Zoli barátom is felkelt (felkeltettem). Én közben viseletbe vágtam magam, ahogy azt a hely szelleme, közössége megkívánta (nem elvárta). Elkezdtük a napot. Berendeztük a Portéka standot és összeraktuk a főzőhelyünket is. Fát szereztünk, friss bio alapanyagokat. Közben érkeztek a csapatok a főzésre, a pásztorok a megemlékezésre, egymásról, a kultúráról, ami ma már elfeledőben van. Napközben zenészek, táncosok és a vendégsereg szép számmal benépesítette a tanyát. Lehetett a pásztorokkal a hármas gémhez menni, zenét hallgatni, táncokat és egyéb árusokat, mestereket nézni. Kiállítás és előadás színesítette még a programokat. A gyermekek sem unatkoztak, mert állatok sokaságával ismerkedhettek meg. Rohangáló kutyák, lovak, szamarak. A főzőversenyen  végül 63 csapat mérte össze tudását és hagyományőrző receptjeit. Így nem csoda, hogy a zsűrinek (köztük Boros László Venesz díjas mesterszakács, a zsűri elnöke, Németh László mesterszakács, Varga István bio chéf, és mesterszakács) nem volt könnyű dolga. Jó tanácsot is kaptam, hogy a házigazda friss zöldfűszereket készített ki a versenyzőknek. Természetesen csak frissel szeretek dolgozni, ha van rá mód, ezért nyomban éltem a lehetőséggel. Tárkonyos borjúragu levest főztem a csaptatunknak és meghívott vendégeinknek. Délidőben már csak egy kis fűszer, egy kis ízesítés hiányzott és mehetett a tálalás, majd a zsűri elé járulás. Amíg a zsűri kóstolt, a vendégek bajuszversenyen vehettek részt és a táncosokkal együtt múlathatták az időt. Az eredményhirdetést nagy figyelem kísérte, dicséretet kaptak a friss zöldségeket és fűszereket használók, a hagyományőrző receptek. Több kategóriában díjazták a finom ételeket: leves, slambuc, pörkölt stb….  Mi, a Magyar Éléskamra csapata, nem kis meglepetésünkre, az első helyen végeztünk. Jutalmunk egy hagyományos magyar használati tárgy, egy számunkra most már felbecsülhetetlen értékű, ivó tülök lett, amit azonnal fel is avattunk. Mint a legtöbb fesztiválról, innen sem hiányozhatott a tombola. Szerencsénkre egy-egy racka juh kikészített fejét nyertük, ami szintén felbecsülhetetlen számunkra, hiszen a Hortobágyon nevelkedett, egyre kevesebbek által ismert állat úgymond trófeájáról van szó.

Nekünk és barátainknak is csodálatosan telt el ez a szűk másfél nap, amit én innen a távolból is köszönök Zoli barátomnak és kedves családjának. A kedves olvasóknak pedig azt üzenem, hogy aki remek ételeket szeretne kóstolni, vásárolni, esetleg megismerkedni a bio ételfélékkel, megismerkedni a lassan elfeledőben lévő ősi magyar kultúránkkal, annak azt javaslom, hogy jövőre próbáljon meg augusztus vége környékén ellátogatni a Hortobágyi Vókonya pusztára, mert érdemes!

We cannot display this gallery

Fotók: www.magyarporteka.hu

allergy 3m mask, pekinc respirator rmcert, n95 mask vogmask, schuberth e1 face shield, full face masks for cpap machines, where can you buy charcoal face mask, 3m chemical odor valved respirator whole sale, lightweight respirator mask spray paint, respirator videos, type of n95 mask, acne from wearing surgical mask, whitestone 16 year old girl slashed by man in surgical mask, release agent on respirator mask, diving face mask, respirator mask pull down, aztec clay mask how to use for face, why do some face masks burn, honey yogurt face mask, sensitive skin face masks, how to peel off black face mask, whats another word for motorcycle face shield, how long does it take to recover after being on a respirator for 9 days, casmara face mask, 3m welding respirator filters, how to clean coronavirus, reusable cotton dust mask, 3m mouth mask, virus anime girl pink hair surgical mask, face masks on planes reddit, best time to use a face mask, face masks i can use daily, how long do peel off face masks stay good, disposible rebreather oxygen masks, green tea face mask for acne,