Húsvéti készülődés - variációk barkára

Amikor a húsvéti készülődésre gondolok, gyakran társítok mellé színeket, illatokat. A nárcisz, aranyeső sárgája, a jácint vagy az ibolya édes illata éppúgy hozzátartozik, mint a hímes tojás viaszos fénye. A barkaág nem illatos és tiritarkának sem nevezhető. Mégis ott van szinte minden ünnepi asztalon. Talán kevesen tudják, hogy a barka a keresztény kultúrkör egyik szimbóluma. Húsvétot megelőző hét vasárnapja Virágvasárnap. Ekkor vonult be Jézus Jeruzsálembe. Az ünneplő tömeg pálmaággal legyezte, ezt a pálmaágat jelképezi hazánkban a barkaág.

De mi is ez a selymes szőrű rügyekkel borított növény? A barka tulajdonképpen nem más, mint apró virágok sokasága, ez a barkavirágzat. Fűzféléken találjuk, a virágzatot rejtő rügy pedig a barkarügy. A barka még jóval lombfakadás előtt megjelenik és valójában még akkor a legszebb, mikor a virágzat nem nyílt ki teljesen. Hazánkban sokféle fűzfaj megtalálható, ilyen például a legismertebb kecskefűz, rekettyefűz, vagy az apró szemű gyöngybarka, azaz cinegefűz. A levágott barkaágat nem érdemes vízbe tenni, ha sokáig szeretnénk megőrizni félig nyílt állapotában. Dekoráció készítéséhez is ebben a formában a legalkalmasabb.

Barkadísz

Hozzávalók: barkaág (apróbb szemű, tömör ágakat válasszunk), koszorú alap, drót, fürjtojás, tojásfesték, a festékhez színben illő szalagok, hímzőfonalak, apró gyöngyök. Az elkészítéshez tű, drótvágó, a festőléhez üveg edény.

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető asztali dekoráció a feldíszített barkaág. Vázába állítva már önmagában is mutatós, de tehetünk mellé aranyágat vagy babarózsa ágat is. Díszítő kedvűek készíthetnek rá sógyurma figurákat, vagy maradhatunk a hagyományos festett, írott tojásoknál is. Idén szerettem volna a hagyományos tojás díszt picit tovább gondolni, de úgy, hogy lehetőleg ne fussak bele nagy hibába a kísérletezéssel. Ezért úgy döntöttem, a motívumok elkészítését a természetre bízom: fürjtojást vásároltam, ami már önmagában mintás, barna foltjai vidáman mutatnak a törtfehér tojáshéjon. Hogy fel lehessen majd akasztani, az apró, 2-3 centis tojásokat tűvel óvatosan kiszúrtam, majd kifújtam. A piros festőlét egy üvegben elkészítettem, ebbe kerültek pár percre a tojások. Sokkal kevesebb idő kellett a festéshez, mint például az írott tojásoknál eddig megszoktam. Lehet kísérletezni különböző árnyalatokkal, minél kevesebb ideig hagyjuk a színes vízben, annál halványabb színt kapunk. Kivesszük, hagyjuk megszáradni. Amikor már kívül száraz, fújjuk át még egyszer, hogy belül is

mielőbb kiszáradjon. Közben keressünk egy szép vázát, tegyük bele a barkaágakat, rakjuk a lakás központi helyére. Most következik a munka „legnehezebb” része: akasztót kell készíteni! Ehhez kétféle gyöngyöt választottam, melyek méretben és színben is eltérőek. A kisebb gyöngyöt átfűzzük piros hímző cérnával, majd a két végét összefogva a nagyobbat kereszt irányban ráhúzzuk. Ez lesz a tojás alsó részén, így a fúrás helyét könnyen el tudjuk takarni. Felfűzzük a cérnára a tojást is, végül a tetejére tetszőleges méretű gyöngyöt teszünk, a cérnára csomót kötünk. Az apró függőket már tehetjük is a barkára!

We cannot display this gallery

Az asztali díszek nagyon szépek, mutatósak, egy baj van velük: ha vendégek jönnek, csak a bajt okozzák. Pakolgatni kell, mert nem fér el a huszadik tálca süti mellett, virgonc gyerekek száguldozás közben leverik, és csak addig érvényesül igazán, míg minden élére van állítva körülötte. Praktikus megoldás lehet ilyenkor, ha egyszerű fali díszt készítünk. Esetünkben a húsvéti dísz lényegében annyiban különbözik a fent leírtaktól, hogy a barkaágakat egy koszorú alapra erősítettem jó sűrűn és szorosan, dróttal. A fali képemet átmenetileg szekrénybe raktam, helyére halvány színű szalaggal felakasztottam a koszorút, majd óvatosan arra rá a tojásgyöngyöket. A fehér falon az egyszerű dísz jól érvényesül. Az apró piros tojások a barkával igazi húsvéti hangulatot teremtenek!

We cannot display this gallery

why does it take longer to lose weight than gain, how much weight can you lose during cancer treatment, do any over the counter weight loss pills work, tapeworm in diet pills, myorisan side effects, ketosis weight loss pills how do they work, keto recipes 700 calories, does meditation lose weight, david blaine fat, a six foot male that weighs 335 lbs should eat howmany calories a dayto lose weight, justin trudeau weight loss, download power yoga videos for weight loss, how to lose weight fast if you are over 50, food to get fat, how many dulcolax should i take to lose weight, lose weight from 350 to 105, non appetite suppressant weight loss, how much weight can somebody lose while juicing for 30 days, average healthy weight loss, liz mikel weight loss, weight loss surgery and alcoholism, unicity balance, post bariatric surgery weight loss, easy healthy ways to lose weight fast, veestro weight loss, working out weight loss how often, does dhea cause weight loss, indian vegetarian soup recipes for weight loss, sleep importance for weight loss, how did jennifer holliday lose weight, glutamine for weight loss,