Káli Art Inn – vendéglátás másképp

Zánkáról Tapolca felé körülbelül fél úton találjuk a Balaton-felvidék számomra egyik legkedvesebb települését, Köveskált. A Fekete-hegy lábánál fekvő település páratlan panorámával bír, az alatta fekvő Kőtenger természetjárók, kerékpározók, művészek kedvelt helye. A Balaton-felvidékre jellemző kis lélekszámú település szívében, a Fő utcában találjuk a Káli Art Innt. Az öreg fák árnyékában meghúzódó épület- csoportot nehéz lenne pontosan definiálni. A szállodák luxusa, az apartmanok családias hangulata, a falusi turizmusra jellemző közvetlenség mind megtalálható benne.

De nagyon előre szaladtam.

Biciklis túrák alkalmával pihentem már a Köveskál előtti mandulásban, fotóztam pipacsot a falu határában, hűsöltem a mosóház mellett vagy éppen csak áttekertem Balatonhenye, Monoszló felé a kedves kis településen. Nemrégiben volt szerencsém a Káli Art Innbe is betérni.

Szombati nap volt, az első igazi meleg, kora nyári hétvége. Álmosan nézett ránk a kúria, nem sejtettük, hogy bent lakodalmas nyüzsgés fogad majd minket. Megkerülve az épületet, mosolygós násznépbe botlottunk. Óvatosan átsasszéztunk a finom textilek és illatos csokrok között – röstelltem is magam, hogy csak úgy betévedtünk az utcáról – a konyhai forgatagban találtuk meg a hely egyik vezetőjét, Döbröntei Ildikót. Másnapra beszéltünk meg találkozót, hogy már fényképezőgéppel fölszerelve és picit nyugodtabb körülmények között járhassuk be ezt a varázslatos hangulatú helyet.

Másnap Ildikót hallgatva megtudtuk, hogy a tulajdonos évekkel ezelőtt több telek összevonásával hozta létre a birtokot. A hatalmas –mintegy 10.000 m2 terület hat különböző életű épületet foglal magába, melyek részben az eredeti formájukat megtartva, részben pedig új épületként lettek kialakítva. A főépület eredetileg tiszti kaszinó volt, jelenleg apartmanokat, irodát, borospincét és a tetőtérben napfénytetős műtermet találunk benne. Ez utóbbit az itt megszálló vendégek bármikor igénybe vehetik, ha épp festeni vagy rajzolni támad kedvük. Az új építésű apartman házakat a birtok távolabb eső részén találjuk. A földszintes, környezetbe illő fa- és kőépületek minden hivalkodástól mentesek. Nem akarják elnyomni a múltat őrző házakat. Fehér, vakolt fal és rakott kőfal váltja egymást. A padlóburkolat szintén kőből van, a kerámia burkolat mellett találunk csodaszép cementlapokat is. A meleg tónusú, mélybarna bútorok, a színes és hófehér szőttesekkel nyugalmat árasztanak. Az üvegfalak hatalmas teraszra nyílnak, így télen a szobából, nyáron a teraszon ücsörögve gyönyörködhetünk a tájban. Itt futunk össze Csabával, Ildikó férjével, aki a hely másik üzemeltetője. Gyors kézfogás a kedves köszönés mellé, és már rohan is tovább, várják a következő vendégeket, a szobáknak mindig készen kell állniuk. Szerencsés páros…a munkájukban is társak tudnak lenni.

A parkban találunk kis tavat, gyerekeknek épített „játszó-paradicsomot” és úszómedencét is. Az egyik melléképületből szauna lett kialakítva, ahol kérésre masszírozást is vállalnak. A főépületek mellett álló kő pajta a kedvencem. Belépve az épületbe egy biliárdasztal mellett, fa lépcsőn jutunk föl az emeletre. Itt egy hídon át mehetünk az épület egyik végében elhelyezett „Kék szobába” vagy a híd másik végén a „Fehér szobába”. Romantikus hangulat, ízlésesen válogatott bútorok fogadnak és varázsolnak el minket. A selymes illatú szobákat nehéz elhagyni –hívogat, marasztal. A földszinten találjuk még a „Tükör szobát”, kőfala erőt és biztonságot sugall.

Az étterem teraszához visszatérve Ildikó mesél a konyhájukról is. Amit lehet, a kertben megtermett fűszerekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel ízesítenek, készítenek. Helyi, környékbeli alapanyagokból főznek frissen mindent. Ételeikben igyekeznek visszaadni a környezet harmóniáját, nyugalmát, hogy az étkezések ugyanolyan élvezettel szolgáljanak, mint a táj szépsége. Mindezt finom desszertek és különleges borok kísérik.

És hogy miért „vendéglátás másképp”? Szépen „feldíszített” szobák máshol is vannak. Gyönyörű tájak, bármennyire elfogult vagyok a Káli-medencével szemben, máshol is vannak. Kedves kiszolgálás, különleges ételek máshol is vannak. Itt mindez együtt és itthon van. Mindemellett, ha valaki egy fárasztó, dolgos nap után is olyan lelkesedéssel és szeretettel tud beszélni munkájáról, ahogyan azt rögtönzött idegenvezetőnk tette, akkor elhiszem neki, hogy itt minden arról szól, hogy az ide betérők megpihenjenek és feltöltődjenek. Visszatérünk még a tiszti fogadóhoz, összefutunk az itt maradt és éppen búcsúzkodó násznéppel. Az örömanya lelkesen és hosszan köszöni meg a vendéglátást –azt hiszem, ennél jobb ajánlást egyik vendéglős sem kívánhat magának. Megcsap a Káli Art Inn-t mindenhol belengő selymes illata.

 

Egy régi tálban szárított levendulát fedezek föl…

 

We cannot display this gallery

www.kaliartinn.hu