Karácsonyfadísz természetes anyagokból

Szeretem a karácsonyi vásárokat. Mézes illatok, fahéj, szegfűszeg, csípős hideg, piros orrok, nagy sapkák mögött mosolygós szempárok mindenhol. Sok-sok szemet gyönyörködtető kézműves kincs, melyek között könnyen el tud veszni az ember. Jó látni a kézzel készített munkákat. S ráadásul az arra fogékonyaknak igazi ötletbörze. Egyik vásáros utamon futottam bele – szó szerint – egy illatos gyümölcsfüzérbe. Narancsok, citromok fahéjjal gazdagon megrakva lógtak az egyik bódénál. Nem tudtam ellenállni a csábításnak, ha már „szembe jött”, vettem belőle. Otthon aztán arra jutottam, nem elég ez az egy illatos lánc, kellene több is, jó lenne, ha a karácsonyfára is jutna. Így kezdődött, s az elmúlt években mindig készítettem belőle frisset a karácsonyfára. Kedvesek nekem, mert készítésük megörvendeztet, illatuk átjárja a szobát.

 

 

 

Ami kell hozzá:

1-2 szem narancs, lime, sárga vagy piros húsú grapefruit, citrom

1 csomag szemes szegfűszeg

10-20 db fahéjrúd (mérettől függően)

néhány szál rafia

Elkészítése:

Tetszés szerint válasszunk a gyümölcsökből egy-egy szemet, a kisebbekből kettőt is lehet. A legmutatósabb a narancs, lime és a piros húsú grapefruit, de a halványsárga citrom is szép tud lenni a maga visszafogottságában. Mossuk meg a gyümölcsöket, töröljük szárazra és karikázzuk fel – ne túl vékonyra. Ha az ünnep előtt vagyunk még egy-két héttel, élvezzük ki a készülő dísz illatát minél hosszabban! Szeretem, amikor a narancs illatozik a szobában, ezért én a gyümölcsszeleteket tálcára téve radiátoron szárítom. Naponta egyszer megforgatom, hogy egyenletesen száradjon. Aki nem szeretne ezzel időt tölteni, teheti a karikákat aszalóba vagy alacsony hőfokon sütőbe. A dísz elkészítésében ez a munkarész a leghosszabb, a többi már gyerekjáték!

Valóban, akár gyerekekkel is készíthetjük, mivel nem kell hozzá sok idő, a figyelem sem lankad el és a gyors sikerélmény garantálja, hogy legközelebb is szívesen ülnek majd az asztalhoz kézműveskedni. Nem igényel különösebb kézügyességet, s ráadásul természetes anyagokból készül.

A kiszárított gyümölcs középen magától lyukas lesz. Ha csak így fűznénk föl, a kiszáradt hús könnyen elszakadna, ezért fahéjrúdra praktikus felerősíteni. A fahéjtól a díszünk mutatósabb és illatosabb is lesz. A rafiából hurkot készítünk, átbújtatjuk a fahéjon és utána a gyümölcskarikán, s végül csomót kötünk rá. Legegyszerűbb natúr rafiát választani, ha színeset szeretnénk, pasztellekben gondolkodjunk: barna, bordó, zöld árnyalatok mutatnak majd jól a díszünkön. Fahéjból kínai fajtát válasszunk, ez vastagabb, mint amit főzéshez használunk. Ha hosszú, óvatosan törjük ketté, ne legyen sokkal nagyobb a gyümölcsnél.

Ezt az egyszerű díszt saját ízlésünk szerint variálhatjuk. Előző években készítettem füzért is belőle, egymás után váltva felfűzve a gyümölcskarikákat és a fahéjat. Idén, a szegfűszeges narancsról eszembe jutott, hogy akár a szárított díszekbe is lehet tűzdelni belőle néhány szemet. Nem csalódtam, mutatósabb és még illatosabb lett a díszem.

Papírdobozba téve már csak arra vár, hogy a karácsonyfa ágára kerülhessen…

 We cannot display this gallery

Tipp! Karácsonyi fűszerekről korábbi cikkünkben itt olvashat: Karácsonyi illatok – fahéj, szegfűszeg, szerecsendió