Kétkeréken a Káli-medencében

Nem sok kellemesebb kikapcsolódást tudnék felsorolni, mint kétkeréken felfedezni egy vidéket, különösen akkor, ha azt a vidéket a magyar Provenceként vagy Toscanaként emlegetik. Rácsodálkozni az apró falvak mesébe illő régi házaira, a dombok tetején magasodó kicsiny kápolnák keresztjeire, a régi temetőkre, a mezőket tarkító piros pipacsfoltokra és kék búzavirág mezőkre.  Napközben megállni egy barátságos fogadóban, elkölteni egy  könnyű ebédet frissítő bodzaszörp társaságában . Írtam volna, hogy egy finom helyi bort megkóstolva, de mivel a kerékpárosok sem fogyaszthatnak alkoholt, a borozgatást tartogassuk a nap végére. Igen, mindeközben úgy érezzük magunkat, hogy bárcsak ne érne véget a kirándulás. Meglátva egy romos parasztházon az “Ez a ház eladó” táblát, csábítónak érezzük megérdeklődni az árát és máris a felújításról fantáziálunk és arról, milyen is lenne az életünk ezen a csodálatos helyen, ahol még ismerik egymást az emberek, él a közösség ereje, egészséges a levegő, a kertekben medence és díszcserjék helyett virágokat, gyümölcsfákat és zöldségeket találunk.

A Káli-medence dimbes-dombos lankáin céltalanul is fantasztikus élmény tekerni, de szeretnénk ajánlani néhány kerékpártúrát a helyi látnivalók érintésével. Mielőtt nyeregbe pattannánk, ne felejtsük el betenni a fényképezőgépet teli akkumulátorral, biztosan sok dolga lesz!

 

Szentbékkálla-Salföld túra:

Indulás Szentbékkálláról – Szentbékkálla kőtenger – Szentbékkálla lovaspóló pálya – Mindszentkálla – Salföldi Major – Salföldi tó -Kékkút – Kereki rom – Szentbékkálla Töttöskáli palotarom – Érkezés Szentbékkállára

A túra kb 8 km, végig országúton haladhatunk.

 

 

Szentbékkálla – Kornyi-tó – Kőtenger túra:

Indulás Szentbékkálláról – Töttöskáli palotarom – Köveskál mosóház – Kornyi-tó – Kereki rom – Mindzsentkálla lovaspóló pálya – Kőtenger – érkezés Szentbékkállára

A túra 12 km, részben országúton, részben kijelölt túrista útvonalon haladhatunk.

 

 

 

Hegyestű túra:

Indulás Szentbékkálláról – Köveskál – Monoszló – Hegyestű (belépődíjas) – Köveskál mosóház – Kornyi-tó – érkezés Szentbékkállára

A túra kb 18 km, országúton és kijelölt túrista útvonalon haladhatunk.

 

 

 

Jó hírünk van azok számára, akik kedvet kaptak a Káli-medence kétkerekes felfedezéséhez, de nem rendelkeznek megfelelő felszereléssel, nem szeretnék megutaztatni a bringákat az autó tetején vagy a vonaton, vagy csak egyszerűen itt pihennek és szívesen tekernének pár kilométert. Tavaly nyáron nyílt Szentbékkállán egy kerékpárkölcsönző, ahol kiváló műszaki állapotú kétkerekűket lehet kölcsönözni. Munkám révén sokat foglalkoztam a fenntarthatóság és vállalatok között húzódó sokszor feloldhatatlannak tűnő ellentmondásokkal. Örömmel jelentem, hogy nincs üdvözölendőbb vállalkozás ennél a kerékpárkölcsönzőnél, hiszen a környezetbarát és egészséges életmódra buzdít, családi vállalkozásként működik, és a működése során is minimális terhet jelent környezetünkre.

A kerékpárkölcsönzésen túl, a túrákhoz igény szerint túravezetőt is lehet kérni térítés ellenében.

Hasznos információkra lelhetünk a Káli-medencéről és így a kerékpártúránk során érintett helyekről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalán. Ha túravezető nélkül megyünk, mindenképp szerezzünk be megfelelő térképeket és mindig kalkuláljunk a vissza úttal is! Ha egymás után több napon is szeretnénk kerekezni, de nem vagyunk hozzászokva, első nap egy rövidebb távon mérjük föl erőinket. Érdemes pihenőnapokat betervezni. Mivel sokszor országúton vezet majd utunk, ne feledkezzünk meg a láthatósági mellényről sem. Indulás előtt ellenőrizzük a kerékpárunk műszaki állapotát, felszereltségét és csapatunk legalább egyik tagjánál legyen pumpa!

A cikk elkészítésében közreműködött a szentbékkállai kerékpárkölcsönző, melyet jó szívvel ajánlunk mindenkinek. Bővebb információért katt ide.