Konferencia-fesztiválozzunk! vagyis Konfeszt!

Nemrégiben egy barátunkon keresztül kaptunk egy érdekes meghívót, melynek már a neve is műfajalkotó, azt hiszem: konferencia-fesztivál, vagyis konfeszt. Kíváncsivá tett e kreatív elnevezés és olvasni kezdtem. Aztán egyre mohóbban  faltam a sorokat, hisz a Vidéki Élet szellemiségéhez és céljaihoz nagyon közel álló szavak következtek.

November 12-én az Első Magyar Látványtár Alapítvány és az Ökopolisz Alapítvány támogatásával egy konferencia-fesztivál (konfeszt) kerül megrendezésre a Csobánc-hegy lábánál fekvő Diszel-Tapolca településen. A konfeszt témája egy műegyetemi építészkari kutatócsoport munkájára épül, mely kutatás a Magyarország kistelepülésein élő közösségek feltérképezésére irányul. A konfeszt rendhagyó módon, nem egy pusztán a vidékfejlesztés témakörét tárgyaló, elméleti konferenciának a megvalósulása, hanem sokkal inkább egy közösségekre épülő, a résztvevő közösségekkel szervesen összefonódó esemény, mely a fesztivál könnyedségével, a konferencia komolyságával beszél a vidék szépségeiről, reményteli lehetőségeiről. Az előadók között olyan személyek, közösségek képviselői szerepelnek, akik közösségük építésében élenjárók, aktivitásuk nélkülözhetetlen egy település, akár egy régió életében, akiknek a munkájuk, eredményeik egy pozitív vidékkép meglétét bizonyítják, és mindezen túl, akik büszke hírmondói lehetnek annak a feltevésnek, miszerint létezik egy még fel nem tárt, gazdag hálózata a vidéken élő kisközösségeknek. A konferenciát egy művészeti fesztivál keretezi, sző köré történetet, melyet a meghívott, különböző művészeti területről érkező alkotók fognak életre hívni alkotásaikkal (képzőművészet, zene, színház).

Előadók: Hartyandi Jenő fesztiválszervező, (Mediawave); Szabó Lajos Muzsikál Az Erdő Alapítvány elnöke; Triznya Péter alkotóház vezető (Ságház), Mome-EcoLab kutatóintézet, KB35 Színházi Társulat; Budai Krisztina Zöldút Egyesület vezető;  Szomárky Pál Kerekegylet Egyesület alapító;  Mohos Nikolett TIED Egyesület elnöke;  Boda Adrienn Zalai Hazatérők Egyesület elnöke.

Résztvevő alkotók: Mécs Miklós (SZAF), Kerekes Gábor, Kovács Alida, Mindák Gergely, Kollár Eszter, Valcz Péter, Bartha Máté – Alpern Bernadett, Egger Géza, Veszely Bea, Vásárhelyi Bálint, Rácz Lőrinc.

A rendezvényről, az országos „befőttadó” akcióról bővebben a www.konfeszt.blogspot.com oldalon!

Érdeklődők jelentkezését a szervezők a konfeszt@gmail.com címen várják!

Konfeszt! Gazdagítsuk együtt kistelepülésen élő közösségek hálózatát!

 

Tipp!

Nyáron Diszelen készítettünk riportot Mágikával, egy különleges nővel az ő különleges “tanyáján”. Diszelre készülőknek ajánljuk a látogatásból született írás megismerését és Mágika világának felfedezését.

Mágika tanyája – Művészetek völgye