Krémkészítés házilag téli hangulatban

A téli szünet épp kiváló alkalom lesz, hogy kipróbáljuk magunkat a kozmetikumkészítés terén, már ha van ilyen ambíciónk. Ha eddig nem volt, talán most megjön a kedvünk! Sok előnye van egy ilyen házilag készült krémnek! Egyrészt, a bolti társaikkal ellentétben mentes lesz mindenféle káros kőolaj-származéktól. Másrészt, a káros hatással ellentétben éppen ápoló hatást tudunk elérni a természetes anyagok használatával! Harmadrészt magunk kísérletezhetjük ki kedvenc illatunkat, vagy egyedi ajándékot készíthetünk családtagjainknak! Bár maguk a receptek nem bonyolultak, a felhasználandó anyagok beszerzése igényel némi időt. Épp ezért igyekeztem olyan kozmetikumokat bemutatni itt, amelyek kevés komponensből állnak. Legfőbb összetevőnk a méhviasz lesz, téli kencékhez jól illik az illata, állaga. A méhviasz leggyakoribb felhasználási területe épp a kozmetikumkészítés. (Egyéb területek a gyertyakészítés, vízhatlanítás, bútorfényezés.) Bőrre gyakorolt hatása: puhává, s feszessé varázsolja, mely fontos télen, mikor ajkunk kiszárad, kézfejünk kisebesedik. Egyéb pozitív hatásai: antiallergén, baktériumölő, gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató, regeneráló.

 

A viasz a munkásméhek hasán lévő viaszmirigyek terméke. Ezzel az eleggyel építi a méh a kaptárban a pontosan hatszögletű sejteket, ennek egészét nevezzük lépnek. A méhviasz több vegyületből áll össze. 13 %-a szabad zsírsav, 13 %-a szénhidrogén, 70 %-a szilárd alkoholok vegyületei.

Internetről is beszerezhető, de talán biztosabb méhész-boltból, vagy

közvetlen méhésztől beszerezni. A lényeg, hogy ügyeljünk rá: szép sárga legyen a színe, mert ha feltűnően olcsó és fehér, akkor ismét kőolajszármazékkal dúsítással (parafinnal) állunk szemben. Egyébként nem lesz szükség nagy mennyiségre.

Ápoló ajakbalzsam

Hozzávalók:

  • 1 kávéskanál méhviasz
  • 1 kávéskanál méz
  • 2 kávéskanál mandulaolaj (más bázisolaj is lehet, pl. extra szűz olívaolaj)
  • illatosításhoz néhány csepp illóolaj, jelen esetben narancs, fahéj

 

Keressünk egy megfelelően pici, de hőálló edénykét, melyet gőzfürdő fölé helyezünk. Ebben megolvasztjuk a méhviaszt. Ez nem olyan gyorsan történik, ahogy én azt vártam, s közben többször visszafagy, de kitartás! Az olajakat s a mézet egy másik tálban ugyancsak felmelegítem, ugyanis ha hidegen öntöm a viaszhoz, az ismét megfagy. Tehát folyékony állapotban mindent jó elkeverek, s a végleges kis tégelybe öntöm. Továbbra is kevergetem, míg ki nem hűl, hogy ne váljon szét. A fahéjjal érdemes vigyázni: vérbőségfokozó hatása talán nem mindig kellemes, bármennyire is tetszetősek a piros, duzzadt ajkak…

 

 

Körömvirágos krém

Hozzávalók:

  • 50 ml mandulaolaj (itt is helyettesíthetjük extra szűz olívaolajjal)
  • 2 teáskanálnyi méhviasz, melyet lereszelünk (reszelve nagyobb a térfogata, de könnyebben olvad)
  • szárított körömvirág szirom, melyet teaként vehetünk a herbáriákban.

A körömvirág sokoldalúságát talán nem kell bemutatnom. A méhviaszhoz hasonlóan ő is nyugtató, bőrregeneráló s egyben antibakteriális hatású. Száraz, gyulladt, égett bőr hatékony segítsége. Tökéletes kiegészítője lesz méhviaszos téli krémünknek.

A folyamat este kezdődik, amikor is felhevítem az olajat egy hőálló edényben. Forró állapotában hozzáöntök annyi virágszirmot, hogy az olaj épp ellepje. Egy egész éjszakán át hagyom, hogy pihenjen, s a körömvirág jótékony hatásait átvegye az olaj. Másnap alaposan leszűröm, még a szirmokat is jól kinyomkodom. Ismét felhevítem az olajat, s hozzáadom a viaszt is, hogy szépen összeérjenek. Ha több viaszt adunk hozzá, keményebb állagot eredményez, így mindenki kikísérletezheti a számára megfelelőt: előbb kezdjük kevesebbel, s ha keményebbet szeretnénk, utólag pótolhatjuk még a viaszt. Ezt leggyorsabban a mélyhűtő-teszttel találhatjuk ki: egy pici adagot pár percre tegyünk be, s dermedés után kiderül, kell-e változtatnunk. Hosszabb élettartam kedvéért E-vitamint is csepegtethetünk bele, de mivel csak zsíros alapanyagú összetevőkből áll, önmagában is eláll. Az elkészült keveréket tégelybe öntjük. Esetleg levendula-illóolajjal is illatosíthatjuk, de a körömvirágnak magában is jó illata van.

We cannot display this gallery

felhasznált irodalom: www.mezvilag.hu, www. antalvali.hu, www. lukreciakencei.hu, www.bfriends.brigitte.de

fotó: Schafferné Szlávik Gabriella