Legendás magyar töklámpások

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, „Halloween”-hez  kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.

 

Tökfesztiválok

Sokrétű felhasználásának köszönhetően a tök napjainkban is népszerű növényünk. Számos településen rendeznek évente szeptember – október tájékán tökfesztivált. Nagydoboson, Rácalmáson, Zebegényben, Őriszentpéteren, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Fertőszéplakon vagy Kiskundorozsmán egyaránt élvezhetjük a fesztiválok hangulatát. Részt vehetünk gasztronómiai, kulturális vagy kézműves programokon, kóstolhatunk ismert és kevésbé ismert ételeket vagy megcsodálhatjuk a szebbnél szebb töklámpásokat.

Töklámpás készítése

Akinek tetszenek a faragott lámpások, maga is könnyedén elkészítheti. Gyerekek számára különösen izgalmas elfoglaltság.

A tökökben pislákoló teamécsesekkel hangulatossá tehetjük a bejárat környékét vagy a kertet. Bármilyen motívumot rajzolhatunk, illetve vághatunk ki a tökből, a mintáknak csak a képzelet szab határt. Faraghatunk egyedi képeket vagy sormintát, állíthatjuk őket egyesével vagy készíthetünk kompozíciót is.  Néhány szép, formás példány segítségével akár szegélyt is varázsolhatunk a kerti utak mentén vagy a teraszunk szélére.

Engedjük szabadon a fantáziánkat és a kreativitásunkat!  Arra azonban ügyeljünk, hogy a kész műveinket szélvédett helyre tegyük és gyúlékony anyag ne legyen a közelben.

Szükséges anyagok és eszközök

Aki ezek után kedvet kapott a töklámpás elkészítéséhez, szerezzen be egy szép nagy, formás tököt (vagy akár többet is), valamint szüksége lesz egy papírlapra, filctollra, ollóra, kisméretű fűrészre és teamécsesekre.

Előkészületek:

A tököt, ha szükséges, töröljük át egy enyhén nedves ruhával és takarítsuk le róla az esetleges szennyeződéseket, majd töröljük szárazra. Vágjuk le a tetejét és tegyük félre. Egy kanál segítségével vájjuk ki a belsejét. Ez a munkafolyamatnak egy kevésbé látványos, ám fontos része, mert a tök romlandósága nagymértékben függ attól, ennél a fázisnál mennyire dolgozunk alaposan.

Rajzoljunk sablont:

A papírlapot helyezzük a tökre és jelöljük be, mekkora lehet a rárajzolandó ábra nagysága. Akinek jó a kézügyessége, nincs szüksége papírlapra, rajzolhatja a mintát közvetlenül a tökre is. Aki a papírlap mellett dönt, a bejelölt méreteket figyelembe véve, rajzolja a mintát a lapra, majd vágja ki. Helyezze a kivágott sablont a tökre és filctollal rajzolja körbe. Ügyeljünk arra, hogy a papír közben ne mozduljon el és a minta középre kerüljön.

A minta kivágása

Egy fűrész (legjobb az erre a célra kapható kis eszköz) segítségével vágjuk körbe az előrajzolt figurát. Mivel a tök kemény héját nem könnyű faragni, célszerű a kivágandó rész közepén kezdeni. Vágjunk egy lyukat, majd onnan haladjunk a megrajzolt vonalak felé, illetve azok mentén. Amennyiben egy összetett képet választunk, figyeljünk arra, hogy ne vágjuk körbe teljesen a mintát, néhány ponton kapcsolódjon a tök többi részéhez, hogy legyen, ami megtartja. Helyezzük bele a gyertyát, gyújtsuk meg, majd tegyük rá a tök tetejét. Végül nincs más dolgunk, mint gyönyörködni benne.

Mindenkinek jó munkát és vidám perceket kívánok.

Tipp: A mintákat készíthetjük süteménysütéshez használatos, fém kiszúrókkal is.

Tipp: Felhasználhatunk kisméretű dísztököt is, melyből gyertyatartót faraghatunk. Helyezzük a teamécsest a tök tetejére, rajzoljuk körbe, vágjuk ki a vonal mentén és vájjuk ki annyira, hogy beleférjen a gyertya. Majd süllyesszük bele a mécsest úgy, hogy a gyertya felső pereme és a tök kivágott széle egy szintben legyen.

 

Tetszett a cikk? Akkor ezeket se hagyd ki!

A részeges patkolókovács töklámpása

Az őszi kert aranya: a sütőtök

Receptek sütőtökre!

Lélekmelegítő sütőtökkrémleves

 

can men take prenatal vitamins, keto recipes you can freeze, adderall weight loss success stories, how uch more weight did you lose if and keto then just keto, how much is garcinia cambogia weight loss gummies, list of prescription diet pills that dont raise blood pressure, keto tone diet pills canada, keto recipes with prosciutto or sweet sopressata, the lemonade weight loss diet pill reviews, compression weight loss garments, how to lose weight when your insulin resistant, dr g weight loss reviews, keto chia pudding, can you lose weight with hyperthyroidism, how much l lysine for weight loss, healthy quick weight loss, how many calories should a man intake to lose weight, best workouts when trying to lose weight at home, failure to lose weight due to gland, lose weight fast men low carb, top slimming pills, curcumin for weight loss, valacyclovir and weight loss, what is numed weight loss, splenda or sugar for weight loss, isagenix exercise program, raspberry diet pills free trial, weight loss resorts, pre surgery diet weight loss, how to lose weight if you cant afford the gym,