Mi kerül az asztalra?

Nincs könnyű dolga a ma emberének, ha az alábbi szempontok szerint szeretne élelmiszert vásárolni: magyar áru, lehetőség szerint helyi, egészséges, bio vagy keveset vegyszerezett, könnyű legyen beszerezni. Ebben próbálunk segítséget nyújtani a Vásárlás menüpont alatt található termelők és üzletek listájával, amit folyamatosan bővítünk.

Szerencsére a Balaton-felvidék adottságai lehetővé teszik a változatos növénytermesztést és állattartást. Tapasztalatból mondom, hogy szinte mindent be lehet szerezni helyi forrásokból. Mi alig vásárolunk élelmiszert boltban, amit lehet, leszüretelünk saját kertünkből, illetve megvesszük helyi termelőktől. Ehhez nem kell mást tenni, csak nyitott szemmel járni. A saját példánkon tudom, hogy amikor idegenként ideköltöztünk a helyi piacon kívül nem igen tudtam, hol tudnék friss és egészséges élelmiszert vásárolni. Sajnos a piac viszont csalódást okozott, hiszen többnyire kereskedők nagybani piacról beszerzett portékáit lehet megvásárolni és csak egy-két termelő árusít.

Hamar felfedeztem a házunktól öt percre lévő „Friss házi tej” feliratú táblát. Kiderült, hogy tejet, sajtokat, túrót, tojást, húst, kolbászt, sonkát, zsírt és szalonnát is lehet kapni. Az utcánkban lakó egyik ismerősünk friss balatoni süllőt tud szerezni, igaz csak ritkán, ezért egyszerre mindig többet veszek és lefagyasztom. Aztán jött a tihanyi és káptalantóti piac hétvégenként. Itt aztán a zöldség-gyümölcstől kezdve a tojáson, csirkehúson, mangalica termékeken, házi kenyereken át a legváltozatosabb kecskesajtokig mindent lehet venni. Mindehhez csodálatos hangulat társul, olyan igazi piacolós érzés, amire gyerekkoromból emlékszem. Nyitva tartás: Tihany, Akasztódomb: szombatonként 9-13, Káptalantóti, Liliom-kert: vasárnaponként 9-13.

Mindenkit arra biztatok, ha van kertje ültessen bele gyümölcsfákat, bokrokat, termeljen fűszernövényeket (amit igen egyszerű, a legtöbb nagyon igénytelen) és alakítson ki egy kicsi konyhakertet friss idényzöldségeknek. Agyonvegyszerezett, génmanipulált világunkban felbecsülhetetlen a megbízható, tiszta élelmiszer. És az életérzésről se feledkezzünk meg, hiszen nincs is annál kellemesebb, mikor egy nyári reggel a teraszon elköltött reggelihez a saját paradicsomunkból falatozhatunk. Akinek nincsen ilyen lehetősége, érdeklődjön a szomszédoktól, ismerősöktől vagy a helyi üzletekben, hogy hol és mit tudna beszerezni házi forrásból. Meg fog lepődni, mennyi lehetőség veszi körül, csak nem tud róla.   A téli időszakra pedig tegyük el a nyarat, bátran fogjunk neki a befőzésnek, befőttek, lekvárok, savanyúságok díszítsék a kamra polcát. Ha van hideg helyünk, pincénk, vegyünk almát, sárgarépát, sütőtököt télire. A befőzés és téli tárolás praktikáiról a szezon elején írunk majd. És ha télen valami frissre vágyunk, inkább költsünk többet kevesebbre és menjünk el a nagyobb bio kínálattal rendelkező szupermarketekbe, bioboltokba és ott vásároljunk.

 

Tipp!

Alakítsunk bevásárló közösséget! Ne legyünk lusták, fogjunk össze barátainkkal, ismerőseinkkel, szomszédainkkal és közösen, nagyobb tételben vásároljunk. Így ha ügyesen beosztjuk a teendőket, időt, energiát, pénzt spórolhatunk és változatosabban táplálkozhatunk, hiszen ne felejtsük el, biztosan mindenkinek van egy-két tuti beszerzési forrása. Ráadásul remek közösségi élet is kerekedhet belőle!

 

Tipp!

Ne érezd kellemetlennek megkérdezni a piacon, hogy saját áruját árulja-e az árus? Mekkora területen gazdálkodik? Mit termel és milyen módszerrel? Mivel eteti az állatait? Sajnos kiderülhet, hogy nem minden az, aminek látszik.

 

Tudtad?

Ha a tojást nem mossák meg, hosszabb ideig eláll. Ezért ha olyan tojást látsz a piacon, ami koszos, bátran vásárold meg és légy nyugodt, hűtőben akár három hétig is eltarthatod!

 

Tudtad?

A kecskék télen pihennek, ezért ne lepődj meg, ha télen nem lehet kecskesajtot vásárolni, vagy csak keveset csillagászati áron. Helyette kedvedre válogathatsz a legkülönfélébb tehénsajtokból, lágy, gomolya, érlelt, füstölt, natur vagy ízesített.