Országról országra: A skandináv vidéki stílus

Minden tájegységnek megvannak a maga jellegzetességei, ami a népi művészetet és kultúrát illeti. Miért lenne ez másként a határainkon túl? Sorozatunkban tőlünk távol eső vidéki stílusokat mutatunk be. Első részünkben ismerjék meg az észak-európai skandináv stílust!

A skandináv szóról valószínűleg a legtöbb olvasónak a híres „lapraszerelt bútoros” áruházlánc jut eszébe. Ami azonban csak egy része az északi stílusnak. A svéd bútorgyár termékei inkább a városi életet tükrözik, bár azért népi motívumok is felbukkannak itt-ott.

A leghíresebb ilyen jelképeik a dala lovak. Nevüket a bányászatáról híres Dalarna tartományról kapták. Ezek a kis lovacskák eredetileg fajátékok voltak, a hosszú, hideg, sötét estéken faragták a gyerekeknek. Az igazi dala lovak pirosra festettek, hátukon díszes nyereggel és kantárral. Mára igazi szuvenír termékek lettek, ennek ellenére maguk a svédek is szívesen díszítik velük otthonaikat.

A piros szín amúgy is népszerű árnyalat északon, ahogyan a híres „skandináv vörös” festék neve is utal rá. Ezzel konzerválják a hangulatos piros faházak és pajták falait. Az alapanyag a rézbányászat mellékterméke, és bár az eljárást már a 16. században is ismerték, még ma is kedvelt módszer a fa tartósabbá tételére.

A vidéki házak lakói a sötét évszakhoz alkalmazkodva bent fehérre festik nem csak a falakat, hanem a bútorokat és a fapadlót is. Színeket inkább csak a textileken látunk, itt is elsősorban világos árnyalatokat.

A zord időt ellensúlyozva nem fukarkodnak a szép és minőségi lakástextíliával. Szívesen dekorálnak régi használati tárgyakkal (a hangsúly a “használati”-n van), de sokkal inkább a praktikum és letisztultság jellemzi, és kevésbé túldíszített, mint a francia, olasz vagy angol vidéki stílus. A bútorok formavilága egyszerű, általában natúr tömörfa, vagy fehérre festett fenyő. Kedvelik a régi örökségeket, de ezeket megfelelően felújítják, mielőtt használatba veszik.

We cannot display this gallery

Végezetül szeretnénk bemutatni néhány méltán híres észak-európai gyártót (a teljesség igénye nélkül), hogy ne csak az a bizonyos kék-sárga márka jusson az Olvasók eszébe a skandináv szóról.

-Greengate: dán porcelán és lakástextileket készítő cég. Apró pöttyös, csíkos és virágmintákkal díszített tárgyaik népszerűek.

-Tilda: a kézműves és hobbyvarrók kedvelt márkája nem csak Európában, hanem az egész világon. Tone Finnanger norvég tervező tucatnyi könyv és szabásminta megálmodója, művei magyarul is megjelentek.

-Maileg: a játékgyár híres nyuszijai és manói számos gyerek legjobb barátai Dánián innen és túl.

Szerző: Jantay Kata az “Írd Te a Vidéki Életet!” cikkíró pályázat döntőse a Vidéki ház és kert kategóriában. Katával találkozhattok blogján is: tildasfarm.blogspot.com

Tipp! Ha tetszenek a Tilda-babák, látogass el Zongor Klárához oldalunkon itt! Vagy olvass Kláráról itt!