Paella

A paella jellegzetes spanyol egytálétel, kagylóval, rákkal, hússal felturbózott zöldséges rizs. Nevét arról a kétfülű, széles, lapos edényről kapta, amelyben készítik. Rengeteg változata létezik, minden tájegységnek megvan a maga specialitása – ezért aztán hatalmas teret ad a képzeletnek és mi is nyugodtan kísérletezhetünk vele.

 

Hozzávalók (4 személyre):

– 40 dkg tengeri herkentyű

– 10 dkg chorizo kolbász

– 150 g rizs

– 3 cukkini

– 3 paradicsom

– 2 pritaminpaprika

– 1 fej lilahagyma

– 1 szál újhagyma

– 6 (nagy) fokhagymagerezd

– nagy csokor friss bazsalikom

– 1 marék friss oregano levél

Elkészítés:

 

A megmosott, felaprított hagymákat üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát és hagyjuk kicsit puhulni. Aztán beledobjuk a kolbászdarabokat és a cukkinikockákat. Kis puhulási idő után következik a felszelt paradicsom és a tenger gyümölcsei. (Mirelit esetén több idő kell, vagy érdemes főzés előtt kiolvasztani.) A rizst feltesszük főni, közben felaprítjuk a megmosott fűszereket és a fokhagymát. Ha a rizs megfőtt, hozzáadjuk a fűszerekkel együtt, összekeverjük, picit hagyjuk összefőni az ízeket, és már tálalhatjuk is.

 

 

 

Tudtad?

A chorizo a spanyol konyha jellegzetes kolbásza. Mivel fokhagymával és paprikával készül, akárcsak a magyar füstöltkolbász, ízük is hasonlít egymásra.