Piac a kápolna tövében

A vonyarcvashegyi Szent Mihály domb tövében fekszik az egyik legújabb kézműves, termelői piac. A 3 hektáros területen működő Szent Mihály Piac 2011. augusztusa óta működik, sikerült minden szükséges engedélyt megszerezniük, így szombatonként helyi zöldségeket, gyümölcsöket, mézeket, lekvárokat, kecskesajtokat kóstolhatunk és vásárolhatunk.
Könnyen megközelíthető kerékpárral és autóval is, ingyenes parkolási lehetőség van az árnyékot adó fák alatt.
Vásárlás után jólesik leülni a kemence mellé, és egy langallóval, házi limonádéval zárni a délelőttöt.
Gyönyörű a rálátás a Szent Mihály kápolnára, az ember úgy érzi, megáll az idő, és nincs kedve rohanni sehova.

Legendák egész sora fűződik ehhez a területhez, nem véletlenül.

A hagyomány szerint 1739 telén 40 halász menekült meg a jeges Balatonról, amikor egy rianás után jégtáblájukat a szél a part felé fordította, a jeges vízbe belevesztek volna-hálából ők emelték a kápolnát. A csodás történetnek azonban van egy furcsasága, ugyanis a kápolnát már 1622-ben felszentelték. Így a megmenekült halászok valószínűleg csak felújították azt.
A Szent Mihály domb korábban a Balaton szigete volt, már a római korban laktak itt telepesek. Az 1770-es években remete szerzetesek költöztek a dombra, akik a domboldalba vájt barlangokban lakhattak és alamizsnákból éltek. Ezeket a barlangokat ma már nem találják, de sok titkos járatról, kazamatákról regélnek a régiek.
A domb a vashegyiek temetkezési helye volt, a régi síremlékek ma is láthatóak.

Napjainkban kedvelt esküvői és keresztelői helyszín, hiszen pazar kilátással és meghitt nyugalommal indítja útjára a fogadalmat tevőket.

A Balaton felől fújó szél, az évszázados fenyőfák suhogása pedig kárpótolja a 136 méter magasságot megmászó kifáradt kirándulókat, vagy a magas sarkú cipellőben topogó ünneplőket. Mert parkolni szerencsére csak a domb tövében lehet.

Szerző: Mihály Szilvia

Kép: www.vonyarcinfo.hu