Templomos lovagok a Balaton-felvidéken

Sub Rosa – a rózsa alatt

A címet meglátva rögtön Umberto Eco: A rózsa neve című könyv jutott az eszembe, no meg a Sir Sean Connery főszereplésével a könyvből készült nagyszabású film, mindkettő mai napig meghatározó élmény számomra. Nyilván a rózsa miatt volt ez az egyszerű társítás.

Napjaink Prágájában kezdődik a történet, ahova főhősünk, Ferenczy László egy családi tragédia nyomán kerül. A rejtélyesen eltűnt nagypapa halálakor unokájára, a könyvtáros Lászlóra hagyja Prága óvárosában található antikváriumát. A fiatal, húszas éveit taposó Lászlónak az antikvárium valódi kincses bánya. Élete a külső szemlélő számára egyhangúan, minden izgalomtól mentesen telnek. László napjait az antikvárium csendes félhomályában tölti, esténként fölkeresi a zegzugos utcácskák kocsmáit és néha meglátogatja öreg barátját, a szintén könyvimádó Jirít. Ám ekkor, az egyik, átlagosnak tűnő napon, különös vásárló érkezik a boltba, aki vásárlás helyett egy borítékot hagy hősünknél. A borítékban csupán egy kártya volt, melyen ennyi állt: „Sub Rosa”.

A különös üzenetet követően az események hirtelen felgyorsulnak. Titkok, cselszövések, kalandok sora kíséri hősünket, aki megpróbálkozik a lehetetlennel: a Templomos Lovagok titkának megfejtésével, vagyis a Sub Rosa megkeresésével. Útja nem veszélytelen, Csehország, Svájc, Ausztria majd a magyarországi Balaton-felvidék titokzatos helyszínein játszódó történet izgalmas, nem várt fordulatokban gazdag. A könyv nem akar száraz történelmi jegyzet lenni. A templomosok titkait kutató mű, a krimi izgalmával és némi romantikával átszőtt történet nem más, mint felnőtteknek szóló mese. A valós alapokon nyugvó, de a szerző fantáziájával megteremtett világ a történelmi kalandok szerelmesinek nyújt kellemes perceket. S hogy fény derül-e a Sub Rosa titkára, sikerül-e megtalálni a Templomos Lovagok tiltott könyvét?  – kiderül a könyvből.

A szerzőről

Bíró Szabolcs 1988-ban született a szlovákiai Dunaszerdahelyen. Már kisgyermekként fabrikált verseket, de a költészet helyett hamarosan prózára vált. Tizenévesen több írói kör alapítója, vezetője lett. Írói tehetségét bizonyítja, hogy számos műfajjal próbálkozott – sikerrel. Így prózái mellett jelennek meg publicisztikái pl. az Új Szó hasábjain és más, online oldalon. Első regénye, a Naplemente című krimi, 2007-ben jelent meg Francis W. Scott álnéven. Azóta több regénye és novellája napvilágot látott pl.: Cosa Nostra, Az elásott titok, Távol mindentől, Az ötödik parancsolat. A Sub Rosa már valódi nevén jelenik meg, az Ulpius-ház immáron harmadik, javított változatát adta ki. Bíró Szabolcs nemcsak író és publicista, hanem sikeres film- és könyvkritikus is. Tehetségét az élet egyéb területein is sikeresen kamatoztatja: énekesként közreműködik a Csak Van és Mojo Risin’ zenekarokban, valamint sikeresen működteti a Historium Kiadót, mely könyvek kiadása mellett különböző történelmi tematikájú rendezvények szervezésével is foglalkozik. Következő, magyarul szintén az Ulpius-ház gondozásában megjelenő műve a Non Nobis, Domine 1. része, mely várhatóan az Ünnepi Könyvhéten (2012. június) jelenik majd meg. A könyv érdekessége, hogy a magyarországi templomos lovagok kapnak benne főszerepet.

Könyvvadászat játékunk mai nyertese egy Sub Rosa regény tulajdonosa immár. A szerencse ezúttal Gerencsér Csaba Olvasónkhoz szegődött! Gratulálunk! Köszönjük mindenkinek, aki játszott, a héten Nyulász Péter Helka című könyvéért játszhattok. A játék részletei itt találhatók.

Tipp! Balaton-felvidékhez kapcsolódó könyv Nyulász Péter tollából:  Helka – A Burok-völgy árnyai, mely megjelent a Betűtészta Kiadó jóvoltából. A könyvről bővebben cikkünkben lehet olvasni.