Több mint piac

Tihany örök – vallják a Balatonba benyúló félsziget szerelmesei. Aki mostanában jár a híres apátság alatt elterülő faluban, azt is láthatja, hogy az ottaniak élnek a település adottságaival: hagyományőrzés- és teremtés mellett szinte észrevétlenül közösséget teremtenek.

 

Ha szombat, akkor PIAC placc – ma már nem kell tihanyinak lenni ahhoz, hogy valaki tudja, mit is jelent ez a néhány szó. A hétköznapi mókuskerékből kiszakadó városiaknak nyugodt órákat, különleges vidéki hangulatot, a Balaton semmivel össze nem téveszthető atmoszféráját kínálja az egyre népszerűbb esemény.

A PIAC placcon nem csak a Balaton-felvidékről, de az ország egész területéről érkező őstermelők és gazdák kínálják portékáikat. A természetes ízek kedvelői sajtféleségeket, kolbászokat, sonkát, mézet, házi lekvárokat és savanyúságokat vásárolhatnak, de helyben sütött finomságokat is kóstolhatnak, legyen szó akár süteményekről, akár a lacikonyha kínálatáról.

A PIAC placc azonban több mint egyszerű vásár. Olyan közösség, ahol a második alkalommal ott járó vendéget már nevén szólítják. Ahol a vásárlás nem egyszerű beszerzés, hanem igazi szórakozás. A gyerekeknek külön programokkal kedveskedő szervezők gondolnak a szülőkre is: a forgatagban fel-feltűnnek a piacozókat szórakoztató zenészek, akik között nem csak helyiekkel lehet találkozni.

A PIAC placc már a művészek érdeklődését is felkeltette: a közelmúltban a veszprémi Nyitott Műterem képző- és fotóművészei tartották júniusi találkozójukat tihanyi helyszínen, hogy a Levendula Fesztivál ideje alatt ott mutassák be alkotásaikat. A szép tárgyak szerelmesei ma már állandó vendégek a placcon: egyre több antikvitásokat áruló kereskedő kínálja portékáját, de a kortárs képzőművészet képviselői is randevút adnak egymásnak szombatonként.

A PIAC placcon minden szombaton zajlik az élet, érdemes tehát körülnézni. A nyár pedig csak most kezdődik igazán!

www.piacplacc.hu

 

 

 

We cannot display this gallery