Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.
Néhány évvel ezelőtt egy olasz kisvárosban sétálva sült gesztenye illata csalogatott egy hangos olaszokkal telezsúfolt ligetbe: gesztenyeünnepet tartottak. Régi vaskályhákon sülő hatalmas szemű gesztenyék kínálták magukat. A rossz otthoni emlékeket feledve lelkesen vetettem bele magam a maroni habzsolásába. Ez tényleg ennyire finom? A liget másik oldalán felállított sátrakban pedig roskadoztak az asztalok a legkülönbözőbb gesztenyés ételkölteményektől. Észrevettem egy ismerőst, a gesztenyepürét. Monte Bianco! – mondták ők.
Gyorsan kiderült, hogy a felénk Hungaricumként nyilvántartott gesztenyepüré eredetileg olasz desszert. Elsőként egy 1475-ben nyomtatott firenzei szakácskönyvben tűnt fel, később a Borgia-k asztalán is gyakran előfordult. Így indult hódító útjára a „fehér hegy” – utalva a havas hegyre emlékeztető tejszínhabos halomra.
Ecsődi Kriszta írása
Neked ajánljuk
A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem...
Csináld magad! – Galériafal kialakítása
Egy szép galériafal igazi fókuszpontja lehet az otthonunknak....
Míg élek, festeni szeretnék – portré Péter Beatrix festőművészről
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Péter Beatrix...
Rózsás ajándékötletek anyák napjára
Fenséges illat, különleges íz, rendkívüli gyógyhatás – már csak ezek...
Tejszínes rakott spárga baconnel
Jó hírünk van a spárga rajongók számára! Újra itt a spárga-szezon!...
2 éves lett a Nőtincsi NemcsakPiac
Ki hallott már a Nőtincsi NemcsakPiacról? A NemcsakPiac nem csupán...