A királyok Mátraalján élnek – a Lajos Király Manufaktúra igaz története

Életünk , Konyhánk és kamránk , Termelőktől , Utazás

Mai mesénk így kezdődik:  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy fiatal pár, akik városi életüket a nagypapa ribizli földjeire cserélték… és milyen jól tették. A folytatás azonban már nem tündérmese, hanem egy példaértékű családi vállalkozás születése, melynek a zászlaján a családi címer mellett a fenntartható gazdálkodás lobog csupa nagy betűvel.

Király Dávid néhány éve döntött úgy, hogy a Mátra lábánál fekvő Verpelétre, nagyszülei szülőfalujába költözik és ribizliből épít borászatot. Azonban nem csak a nagypapa ribizli földjei vártak rá, hanem a szerelem is, amiből idővel házasság, a házasságból trónörökös lett. Dávid felesége, Sziszi is beszállt a családi vállalkozásba és ma már ketten igazgatják a szépen gyarapodó birtokot és építik modern, fiatalos, de komoly értékekre épülő márkájukat, a Lajos Király Manufaktúrát.

Lajos Király Manufaktúra Verpelét

Vissza a gyökerekhez – ribizlibor manufaktúra születik

Dávid villamosmérnöknek készült, majd végül sikeres séfként élte nagyvárosi életét. Ám a szíve hazahúzta gyermekkora nyarainak vidékére, a nagyszülők birtokára, akik már huszonöt évvel ezelőtt is termeltek ribizlit. „Nagyapám, Bernáth Lajos, aki kertészmérnök volt, fektette le a manufaktúra alapjait, akitől nem csak szakmai tudást, de a föld szeretetét és tiszteletét is megtanultam. Az ő öröksége hívott haza 2015-ben.” – meséli Dávid. A névválasztás is hűen ötvözi a szeretett nagypapa emlékét, így született meg a Lajos Király márkanév a nagypapa kereszt- és Dávidék vezetéknevéből.

Lajos Király Manufaktúra Verpelét Mátraalja

Dávid  tizenegy éves korától a testvérével együtt minden nyáron oszlopos tagja volt a szüretelő csapatnak, olyannyira, hogy idővel ő vette át nagyszüleitől az akkor tizenegy hektáros ribizli ültetvény szüretének szervezési feladatait.

A ribizlibor készítésének csak a család saját örömére volt hagyománya, a gyümölcsöt hosszú éveken át értékesítették. Dávid azonban másban gondolkodott és saját borászatot alapított. Bár a környező települések – Verpelét mellett például Debrő is – híresek voltak ribizli födjeikről, a Király család ribizli borászata az egyetlen a szőlészeteiről ismert Egri borvidéken. Az alapvetően északi típusú gyümölcs termesztéséhez, melynek őshazája a skandináv országok és Lengyelország, kifejezetten kedvezőek ennek a vidéknek az adottságai. Azonban a klímaváltozás, az egyre aszályosabb és melegebb nyarak a ribizli földeket sem kímélik és üzleti kockázatot jelentenek a jövőre nézve.

Lajos Király Manufaktúra fekete ribizli

Minden, ami ribizli

Ez lett a Lajos Király Manufaktúra jelmondata. A tölgyfa hordókban érlelődő, héjon és folyamatos csömöszöléssel erjesztett fekete ribizliborok mellett piros és fehér ribizliből is készülnek könnyedebb, gyümölcsborok. Nagy hangsúlyt fektetnek a minőségre, melyet Dávid gasztro érdeklődéséből fakadó kísérletező kedvével kombinálva születnek meg egyre népszerűbb boraik. Emellett szörpöt, bonbont és most már szárított ribizlit  is vásárolhatunk tőlük. A Király család nemcsak a kifogástalan beltartalomra, hanem a külcsínyre is nagy gondot fordít. Lehet ugyanis a világ legjobb bora is a palackba zárva, ha a rajta szereplő címke nem nyűgözi le a vásárlót, akkor nem lesz esélye megkóstolni. Ezért a ribizliborok és szörpök címkéjének tervezésére a boroscímkék koronázatlan királyát, Ipacs Géza tervezőgrafikus művészt kérték fel.

Lajos Király Manufaktúra ribizliborok és ribizli szörp

A Lajos Király Manufaktúra számokban

Sziszi és Dávid jelenleg nyolc hektáron gazdálkodik, melyből több mint, három hektár termő. Céljuk, hogy a meghatározó fekete és piros ribizli mellett szélesebb fajtaválasztékkal dolgozzanak a jövőben. Olyan fajtákat is szeretnének telepíteni, melyek kevéssé vagy nem ismertek hazánkban, ezzel lehetőséget teremtve újabb termékek fejlesztéséhez. Biztosan mindenkit érdekel, mennyit is terem a ribizli? Dávidtól a rögtönzött „dűlőtúrán” megtudjuk, hogy egy hektáron nagyjából öt ezer tő ribizli él és átlagosan hat-nyolc tonnányi termést lehet betakarítani ekkora területről. A szüretre július elején kerül sor, melyet a család apraja-nagyja segítségével géppel végeznek. A Király házaspár folyamatosan dolgozik a birtok racionalizálásán. A korábban elaprózott, egymástól nagyobb távolságra fekvő kisebb területeket értékesítik és a  központi ültetvények szomszédságából felvásárolt területekkel bővítik a gazdaságot.

Lajos Király Manufaktúra ribizli fröccs

Hol keresd a Lajos Király Manufaktúrát?

Dávidék már-már ikonikussá vált, stílusosan ribizlipiros Barkas-ukkal járják a fesztiválokat, ahol jéghideg ribizli fröccsöt mérnek. Emellett verpeléti pincéjüknél is tudtok náluk kóstolni, ha pedig ezek közül egyik sincsen a közelben, akkor webshopjukból mindig elérhetőek boraik és szörpjeik.

Lajos Király Manufaktúra ribizli ültetvény

Így neveld a ribizlid! – tanácsok hobbi kertészeknek

A ribizli nem csak finom, hanem nagyon egészséges is, nyersen fogyasztva, vagy gyümölcs levesekbe, pitébe sütve is garantáltan ízleni fog, de húsok mellé is kínálhatjuk mártásként. Ezért házigazdáink mindenkit arra biztatnak, hogy bátran ültessen néhány tövet, de legalább egy fekete, egy piros és egy fehér ribizlit. A június végétől több héten át érő ribizli kevés gondozást igényel és bőségesen terem. A ribizli töveket ősszel ültessük és válasszunk számukra lehetőség szerint félárnyékos helyet. A két-három éves vesszők teremnek a legjobban. Miután ribizli bokraink elérték ezt a kort, a későbbiekben tavasszal a négy-öt éves vesszőket évente metszőollóval távolítsuk el. 

Kövesd a Lajos Király Manufaktúra Facebook oldalát, hogy ne maradj le, mikor és hol találkozhatsz velük és a piros barkas-szal!

Fotók: Lajos Király Manufaktúra, Vidéki Élet Magazin

 

Stílusos vidéki szállásajánlatunk a közelben

zöld-biciklis-vendégház-egerszalók

Zöld biciklis ház – Egerszalók

Cím: Egerszalók, Fűzfa utca

Leírás: Vendégházunk Egerszalókon csendes zsákutcában, 100 méterre található a gyógyfürdőkhöz és Egerbe vezető kerékpárúttól. A modern vidéki stílusban berendezett 5 apartmanban jól felszerelt konyha és kényelmes hálószobák várják a vendégeket. A földszinten három egy hálószobás apartman, míg az emeleten egy családi apartman és egy stúdióapartman kapott helyet. A kertben grillezési és bográcsozási lehetőség is van. Az egerszalóki gyógyfürdő 15-20 perc kényelmes sétával elérhető a bicikliúton. 

Foglalás: annamaria_pekk@hotmail.com

 

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában

Bali Enikő otthona egy igazi csodavilág. Fajansz gyűjteménye egy régmúlt világba repít minket vissza, ahol jó elidőzni.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!