A szenvedélyek szelíd íze: recept ibolyával

Konyhánk és kamránk , Receptek

Ismersz-e ibolyás receptet? Kóstoltál-e már ibolyás ételt? Az ibolya a tavasz legszerényebb és egyik legkedvesebb közismert virága. De vajon azt mennyien tudják, hogyaz ibolya ehető?

Halmos Monika, fitoterapeuta, virág- és borsommelier, és nem utolsó sorban író; küldetésének tartja, hogy minél többekkel megismertesse a vadnövények különleges világát, hogy mindannyian  felfedezhessük a talpunk alatt elterülő házi patikát, ízletes saláta-tengert. Ezúttal az ibolyáról mesél érdekességeket, melyhez receptötletet is hozott.

ibolya

Gondolták volna, hogy a szerény kis ibolya, amely a hóvirág után a másodikként bizonygatja nekünk, hogy itt a tavasz, Néró császár egyik kedvenc desszertjének ízesítőjeként vonult be a történelembe? És arról hallottak-e, hogy Erzsébet királyné, vagy ahogyan inkább ismerjük, Sissi kedvence volt az ibolyafagylalt, a kandírozott ibolya?

Találtak-e ibolyás recepteket a dédi féltve őrzött szakácskönyveiben? Hiszen már az ókorban is használták az ibolyaesszenciát bájitalok készítésére, Shakespeare Szentivánéji álom című darabjában is ebből készítenek szerelmi varázsitalt. A kolostorok kertjeiben virágzó ibolyák virágaiból a szerzetesek gyógyitalokat főztek, sőt, Shakespeare Szentivánéji álom című művében is ibolya az alapja a szerelmi bájitalnak.

kandírozott ibolya

A szelíd virágok különleges illatkompozíciója, amely titokzatos fel-és tovatűnő hatással van több érzékszervünkre is, a legfinomabb ízek egyikét nyújtja. Az ibolya színe a királyi lilához húz, a luxus és kifinomult ízlés színe. Ugyan csak rövid ideig élvezhetjük e kicsinyke virágok íz-üzenetét, ez annál inkább sarkallhat arra, hogy az utolsó szirmáig kiélvezzük a tavasz illékony íz-ajándékát.

Az ibolya a tavasz első, igazán illatos kis virága, az ehető virágok egyik legismertebbje. Erős illata, édes aromája sokféle módon történő felhasználást tesz lehetővé, sósan és édesen is. Nagyobb, kerti változatit éppúgy használhatjuk, mint az apróbb, ámde illatosabb, vadon termő fajtákat. Az ibolya virágait teljesen kinyílt állapotban szedjük, lehetőleg a reggeli harmat felszáradása után: ízük, aromájuk ekkor érvényesül a legjobban, s ekkor a legszebbek is.

Sajttekercs recept ibolyával 

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 10 dkg natúr sajtkrém
  • 10 dkg vaj
  • 1 kiskanál mustár
  • só, fehérbors
  • 12 nagy szelet érett trappista sajt
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 9 szelet gépsonka
  • 1 nagy csokor ibolya

A tojásokat keményre főzzük, majd kihűtjük, megtisztítjuk, villával összetörjük, vagy nagylyukú reszelőn lereszeltjük. A sajtkrémmel, a vajjal meg a fűszerekkel összedolgozzuk. A sajtszeleteket egy sütőpapírral borított tepsire fektetjük úgy, hogy egy kissé fedjék egymást. Reszelt sajttal egyenletesen megszórjuk, majd forró sütőbe tesszük néhány percre, éppen csak megolvadjon. A sütőből kivéve befedjük a sonkaszeletekkel, majd egyenletesen elterítjük rajta a tojáskrémet. Száruktól megfosztott ibolyavirágokkal beborítjuk és felcsavarjuk. Fóliába csomagolva néhány órára behűtjük. Tálalás előtt éles késsel szeletekre vágjuk.

Az ibolyás sajttekercshez hasonló,  izgalmas ehető növényrecepteket  keressétek a RECEPTEK rovatunkban!

Ne maradj le a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! FELIRATKOZOM

A cikk tartalmát és a recepteket köszönjük Halmos Monikának!

 

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!