Fűszerolaj házilag

2022. január 21. | Befőzés , Konyhánk és kamránk

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a boltban vett bazsalikom még sosem maradt életben. Ennek ellenére időről-időre nekifutok, hátha… Így tettem most is, mert annyira szép és az illatát is nagyon szeretem, meg az olasz konyhának is nagy rajongója vagyok, tehát mindig jól jön(ne) egy kis friss bazsalikom. Nem mindenkinek adatik meg a fűszeres kiskert, vagy a balkon, nekik be kell érniük a piacon vásárolt fűszernövényekkel, így most is vettem néhány tövet.

Zabkása

Azonban, ahogy vártam is, másnap hazaérve a munkából azt tapasztaltam, hogy a bazsalikomlevelek szélei komoly barnulásnak indultak (24 óra sem telt el!). De most már előre gondolkodtam, felkészülve vártam a pusztulás első jeleit: ha a bazsalikom pusztul, akkor fűszerolaj lesz belőle, így konzerválom a szépségét, meg az ízét. Szerencsére barátja, a rozmaring jól bírja a konyhaablak klímáját (egyelőre), de azért belőle is csippentettem ehhez a kedves, szívmelengető, nyáridéző díszhez, ami persze egyben ínyenc finomság is.

A fűszerolaj elkészítése nagyon egyszerű: a fűszereket mutatós üvegbe rakjuk és felöntjük olajjal. A nyers fűszereknél azonban vigyázni kell, nehogy levegő buborék üljön meg rajta, mert ott romlásnak indulhatnak. A zöldfűszereket pedig üvegbe rakás előtt meg is kell mosni, lecsöpögtetni, szépen leitatni róluk minden csepp vizet. 

A fokhagymát kicsit meg kell tisztítani, a legbelső, vékony hártya maradhat, de a külső „burkolatot” mindenképp érdemes leszedni, mert ha esetleg a gerezd már barnul imitt-amott, akkor ne rakjuk el, hiszen ez is a romlás forrása lehet. A száraz fűszerek pedig mehetnek ízlés szerint.

Az apróbb, porózus fűszereket pedig gézbe csomagolva helyezhetjük az üvegbe. Az egészet pihentetjük néhány hétig, amíg jól összeérnek az ízek. Erre két módszer van: napoztatjuk és megforgatjuk naponta, vagy pedig eldugjuk a sötétbe. Nem tudom, hogy melyik a jobb, én napoztatok, mert így látom őket és mindig mosolyt csalnak az arcomra, mert szépek, vidámak. Az olíva olajnak pedig gyönyörű telt színe van, hol narancsos sárga, hol pedig sárgás-zöld, attól függően, hogy milyen fényt kap.

Két üveggel készítettem, az egyikbe bazsalikom, babérlevél, fokhagyma, mustármag, koriander, szegfűbors és színes bors kerültek, úgy gondolom ezt inkább húsok pácolásához fogjuk használni, de biztosan salátára is finom. A másikba pedig rozmaringot, fokhagymát, szegfűborsot és színes borsot tettem, amit elsősorban salátákra szánok, de a nyári grillezések során is biztosan gyakran fogjuk használni.

Érdemes kipróbálni, mert üde színfoltja a konyhának, étkezőnek, praktikus ajándék nem csak karácsonyra, de egy grill-parti alkalmával is. Mindezen túl el nem hanyagolható ízélményt is nyújt!

Tudtad? A bazsalikom Dél-Ázsiából került hazánkba, zöld növényi részei sok C-vitamint tartalmaznak, emellett számos gyomor- és bélrendszeri panasz esetén használják a népi gyógymódban.

 

Granola házilag

A rozmaring Dél-Európában őshonos, de nálunk is igen népszerű növény. Szárítva vagy illóolajként fürdővízbe téve frissítő és nyugtató hatású. A rozmaring a halak kedvelőinek különösen ajánlott, íze tökéletes kísérője ezeknek a fogásoknak.

Lévai Magdolna írása