Medvehagymás túrós pogácsa
Ezzel a medvehagymás túrós pogácsa recepttel már tartozunk egy ideje jó néhány olvasónknak. A pogácsa nem az a műfaj, amit csak úgy össze lehet csapni, aztán lesz, amilyen lesz. A pogácsának lelke van, még akkor is, ha nem élesztővel készíted. Márpedig az én medvehagymás túrós pogácsám sütőporral készül. Margarin helyett pedig olívaolaj kerül bele.
Ez a pogácsa teljes kiőrlésű liszttel és zabpehely liszttel készül. A margarint a megszokott 30-40 dkg-os mennyiség helyett olívaolajra cseréltem és mindössze 1,5 dl –t használtam fel. Az élesztő kis mennyiségben még nem olyan káros az egészségre, de folyamatos élesztős péksütemények fogyasztása a candida albicans gombák elszaporodásához vezethet, aminek a következményeit gondolom, nem kell bemutatnom. Én az élesztő helyett mindig sütőport vagy szódabikarbónát használok.
Hozzávalók a medvehagymás túrós pogácsához:
20 dkg teljes kiőrlésű Graham – liszt
20 dkg zabpehelyliszt
25 dkg zsírszegény túró
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl olívaolaj
1 csomag sütőpor
1 db tojás + 1 db tojás a kenéshez
1 csokor medvehagyma apró kockákra vágva
2 teáskanál só
Elkészítés:
A liszteket keverd össze a sütőporral, add hozzá a túrót, a joghurtot, az olívaolajat, a tojást, a sót és az apró kockákra vágott medvehagymát! Alaposan gyúrd össze a hozzávalókat! Jól formázható, ruganyos tésztát kell kapnod. Ha nem állna össze a tészta (amire még nem volt példa), adj hozzá még egy kis joghurtot!
A sütőt melegítsd elő 180 fokra!
Ha megvan a szépen eldolgozott tésztád, nyújtsd ki körülbelül 1,5 cm vastagra és hajtogasd egymásra az oldalait, míg egy körülbelül 10 cm x 10 cm-es négyzetlapot kapsz! Ekkor megint nyújtsd ki, majd megint hajtogasd össze! Ezt a műveletet legalább 4-szer végezd el! Így szép réteges és levegős lesz a tészta. Ha megvagy a hajtogatással, nyújtsd ki körülbelül 2,5 – 3 cm vastagra a tésztát, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaformával szaggasd ki a pogácsákat!
Egy nagy tepsit kenj ki olívaolajjal, majd lisztezd be. Mehetnek a tepsire a jóképű medvehagymás túrós pogácsák. A tetejüket kend meg a felvert egész tojással. Megszórhatod sajttal, köménymaggal vagy fekete szezámmal is. és szórd meg reszelt sajttal! Tedd az előmelegített sütőbe! 15 perc után emeld a hőfokot 220 fokra és süsd még 10 – 15 percig!
Frissen a legfinomabb, de a sütőpor miatt, várd meg míg kihűl.
Ez is érdekelhet:
Medvehagyma pesto készítése házilag
TIPP! A medvehagymás túrós pogácsához hasonlóan egyszerű, de nagyszerű finomságokat találsz RECEPTEK rovatunkban! Jó böngészést!
Gasztrozseni receptje
Neked ajánljuk
A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem...
Csináld magad! – Galériafal kialakítása
Egy szép galériafal igazi fókuszpontja lehet az otthonunknak....
Csillagles és szőlőhegyi romantika a The Cottage vendégházakban
Tamásiban, az erdő mellett fedezhetjük fel a szőlőhegyi romantikával...
Barangolások a Káli-medencében – Salföld Szent György havában
A Káli-medencében, annak is a peremén, a Balatonhoz közel járunk....
2 éves lett a Nőtincsi NemcsakPiac
Ki hallott már a Nőtincsi NemcsakPiacról? A NemcsakPiac nem csupán...
Pongyola pitypang, a tavaszi méregtelenítő kúrák főszereplője
Tavasszal testnek, lélelknek egyaránt jól esik egy kis...