Medvehagymás túrós pogácsa
Ezzel a medvehagymás túrós pogácsa recepttel már tartozunk egy ideje jó néhány olvasónknak. A pogácsa nem az a műfaj, amit csak úgy össze lehet csapni, aztán lesz, amilyen lesz. A pogácsának lelke van, még akkor is, ha nem élesztővel készíted. Márpedig az én medvehagymás túrós pogácsám sütőporral készül. Margarin helyett pedig olívaolaj kerül bele.
Ez a pogácsa teljes kiőrlésű liszttel és zabpehely liszttel készül. A margarint a megszokott 30-40 dkg-os mennyiség helyett olívaolajra cseréltem és mindössze 1,5 dl –t használtam fel. Az élesztő kis mennyiségben még nem olyan káros az egészségre, de folyamatos élesztős péksütemények fogyasztása a candida albicans gombák elszaporodásához vezethet, aminek a következményeit gondolom, nem kell bemutatnom. Én az élesztő helyett mindig sütőport vagy szódabikarbónát használok.
Hozzávalók a medvehagymás túrós pogácsához:
20 dkg teljes kiőrlésű Graham – liszt
20 dkg zabpehelyliszt
25 dkg zsírszegény túró
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl olívaolaj
1 csomag sütőpor
1 db tojás + 1 db tojás a kenéshez
1 csokor medvehagyma apró kockákra vágva
2 teáskanál só
Elkészítés:
A liszteket keverd össze a sütőporral, add hozzá a túrót, a joghurtot, az olívaolajat, a tojást, a sót és az apró kockákra vágott medvehagymát! Alaposan gyúrd össze a hozzávalókat! Jól formázható, ruganyos tésztát kell kapnod. Ha nem állna össze a tészta (amire még nem volt példa), adj hozzá még egy kis joghurtot!
A sütőt melegítsd elő 180 fokra!
Ha megvan a szépen eldolgozott tésztád, nyújtsd ki körülbelül 1,5 cm vastagra és hajtogasd egymásra az oldalait, míg egy körülbelül 10 cm x 10 cm-es négyzetlapot kapsz! Ekkor megint nyújtsd ki, majd megint hajtogasd össze! Ezt a műveletet legalább 4-szer végezd el! Így szép réteges és levegős lesz a tészta. Ha megvagy a hajtogatással, nyújtsd ki körülbelül 2,5 – 3 cm vastagra a tésztát, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaformával szaggasd ki a pogácsákat!
Egy nagy tepsit kenj ki olívaolajjal, majd lisztezd be. Mehetnek a tepsire a jóképű medvehagymás túrós pogácsák. A tetejüket kend meg a felvert egész tojással. Megszórhatod sajttal, köménymaggal vagy fekete szezámmal is. és szórd meg reszelt sajttal! Tedd az előmelegített sütőbe! 15 perc után emeld a hőfokot 220 fokra és süsd még 10 – 15 percig!
Frissen a legfinomabb, de a sütőpor miatt, várd meg míg kihűl.
Ez is érdekelhet:
Medvehagyma pesto készítése házilag
TIPP! A medvehagymás túrós pogácsához hasonlóan egyszerű, de nagyszerű finomságokat találsz RECEPTEK rovatunkban! Jó böngészést!
Gasztrozseni receptje
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...