Medvehagymás túrós pogácsa

Konyhánk és kamránk , Receptek

Ezzel a medvehagymás túrós pogácsa recepttel már tartozunk egy ideje jó néhány olvasónknak. A pogácsa nem az a műfaj, amit csak úgy össze lehet csapni, aztán lesz, amilyen lesz. A pogácsának lelke van, még akkor is, ha nem élesztővel készíted. Márpedig az én medvehagymás túrós pogácsám sütőporral készül. Margarin helyett pedig olívaolaj kerül bele. 

Ez a pogácsa teljes kiőrlésű liszttel és zabpehely liszttel készül. A margarint a megszokott 30-40 dkg-os mennyiség helyett olívaolajra cseréltem és mindössze 1,5 dl –t használtam fel. Az élesztő kis mennyiségben még nem olyan káros az egészségre, de folyamatos élesztős péksütemények fogyasztása a candida albicans gombák elszaporodásához vezethet, aminek a következményeit gondolom, nem kell bemutatnom. Én az élesztő helyett mindig sütőport vagy szódabikarbónát használok.

Hirdetés

 

Hozzávalók a medvehagymás túrós pogácsához:

Medvehagymás túrós pogácsa hozzávalók

 

20 dkg teljes kiőrlésű Graham – liszt
20 dkg zabpehelyliszt
25 dkg zsírszegény túró
1,5 dl natúr joghurt
1,5 dl olívaolaj
1 csomag sütőpor
1 db tojás + 1 db tojás a kenéshez
1 csokor medvehagyma apró kockákra vágva
2 teáskanál

Elkészítés:

A liszteket keverd össze a sütőporral, add hozzá a túrót, a joghurtot, az olívaolajat, a tojást, a sót és az apró kockákra vágott medvehagymát! Alaposan gyúrd össze a hozzávalókat! Jól formázható, ruganyos tésztát kell kapnod. Ha nem állna össze a tészta (amire még nem volt példa), adj hozzá még egy kis joghurtot!

A sütőt melegítsd elő 180 fokra!

Ha megvan a szépen eldolgozott tésztád, nyújtsd ki körülbelül 1,5 cm vastagra és hajtogasd egymásra az oldalait, míg egy körülbelül 10 cm x 10 cm-es négyzetlapot kapsz! Ekkor megint nyújtsd ki, majd megint hajtogasd össze! Ezt a műveletet legalább 4-szer végezd el! Így szép réteges és levegős lesz a tészta. Ha megvagy a hajtogatással, nyújtsd ki körülbelül 2,5 – 3 cm vastagra a tésztát, és egy 4 cm átmérőjű pogácsaformával szaggasd ki a pogácsákat!

Egy nagy tepsit kenj ki olívaolajjal, majd lisztezd be. Mehetnek a tepsire a jóképű medvehagymás túrós pogácsák. A tetejüket kend meg a felvert egész tojással. Megszórhatod sajttal, köménymaggal vagy fekete szezámmal is. és szórd meg reszelt sajttal! Tedd az előmelegített sütőbe! 15 perc után emeld a hőfokot 220 fokra és süsd még 10 – 15 percig!

Frissen a legfinomabb, de a sütőpor miatt, várd meg míg kihűl.

Ez is érdekelhet:

Medvehagyma pesto készítése házilag

TIPP! A medvehagymás túrós pogácsához hasonlóan egyszerű, de nagyszerű finomságokat találsz RECEPTEK rovatunkban! Jó böngészést!

Gasztrozseni receptje

 

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története

Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült gesztenyéiről áradozott. De valahogy nekem már nem adatott meg az a fenséges ízű, egészséges gesztenye-majszolás élménye, mindig csak valami félig kemény, félig mállós, néha avas, gesztenyére cseppet sem emlékeztető gubacsokat sikerült beszereznem. Úgyhogy fel is adtam eme remek téli nassolást.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!