Vidéki élet, kevesebb munkalehetőség – valóban így van?

Életünk , Utazás

Csend, madárcsicsergés, természet közelsége – ki ne vágyna a vidéki életre, annak minden romantikus bájával együtt? De el kell vajon fogadnunk a nyugodtabb életért cserébe azt az árat, hogy vidéken kevesebb a munkalehetőség, netán alacsonyabbak a fizetések? Talán nem feltétlenül.

Infrastruktúra és képzettség

Valóban előfordulhat, hogy vidéken kevesebb a munkalehetőség, de ez számos tényezőtől függ. Egyes területeken lehet, hogy kevesebb gazdasági tevékenység található, és az agrárszektor jelentősebb jelenléte miatt az iparágak kevésbé reprezentáltak, ami befolyásolja a vállalkozások méretét és foglalkoztatási kapacitását. A még mindig meglévő infrastrukturális hiányosságok gátolhatják az ipari szereplőket a vidéken történő terjeszkedésben.

Demográfiai tényezők is befolyásolhatják, hogy milyen tevékenységet végző vállalkozásoknak, vállalatoknak lehet kedvező vidéken, kistelepüléseken megtelepedni. A vidéki területeken sajnos jellemző tendencia, hogy a lakosság elöregedik, a fiatalabb generációk városokba költöznek a jobb munkalehetőségek miatt. A képzettség meglévő szerkezete sem feltétlenül kedvez bizonyos tevékenységek számára.

Azonban találhatunk olyan vidéki régiókat is, ahol kifejezetten megnövekedett a munkalehetőségek száma. Egyes területeken az idegenforgalomra, mezőgazdaságra vagy környezetvédelmi projektekre támaszkodva pozitív trendként a foglalkoztatási lehetőségek növekedését lehet tapasztalni. A Profession felületén például a Kaposvár környéki állásokra szűrve is tájékozódhatunk az egyes vidéki városokban található szabad pozíciókról.

munkahelyek vidéken

Vidéki életmód vagy informatika?

Számos területen találhatunk olyan pozíciókat, amelyekben a kellő szaktudás megszerzésével hosszú távon biztosíthatjuk megélhetésünket.

Ha nem idegen tőlünk a vidéki életmód, az agrárszektor kiemelkedő lehetőségeket kínálhat. A gazdálkodás, állattenyésztés, élelmiszerfeldolgozás területén meglévő szaktudás és vállalkozói szellem kiváló alap lehet a sikeres üzleti tevékenységhez. Ha egy turisztikai látványosság vagy a szép táj adott azon a környéken, ahol élünk, akkor számos lehetőség nyílhat a turizmus és vendéglátás területén is. Szálláshelyek, kisebb-nagyobb éttermek vezetése a megfelelő idegenforgalmi és vezetői tudással párosítva remek lehetőség lehet a megélhetésre.

Ha van affinitásunk hozzá, a helyi kézművesiparban vagy organikus termékek előállításában rejlő lehetőségek is vonzóak lehetnek. Kellő vállalkozó szellemmel, kitartással biztosíthatjuk jövedelmünket.

A távmunka térnyerésével a vidéki élettől teljesen eltérő informatikai, távközlési szaktudással sem lesznek megélhetési gondjaink, miközben élvezhetjük a csendes vidéki élet nyújtotta előnyöket. Webfejlesztés, online marketing, informatikai támogatás, ezek mind bárhonnan elvégezhető munkalehetőségek. Akár szakterületre, akár földrajzi területre vonatkozóan szeretnénk tájékozódni, a Profession oldalán akár a pécsi állásokat is egy kattintással felmérhetjük.

Helyi igények, helyi közösségek

Látható tehát, hogy egyáltalán nem kell beletörődnünk az alacsonyabb jövedelembe és korlátozott lehetőségekbe, ha vidéken szeretnénk élni és dolgozni. A sikerhez azonban fontos megtalálni az általunk választott terület és a helyi igények összhangját. Azok a vidéki vállalkozások lesznek valóban sikeresek, melyek a helyi közösség igényeire épülnek, a helyi gazdaságot erősítik. A kreativitás, vállalkozói szellem és az adott terület iránti elkötelezettség valószínűleg sikeres kombináció lesz. (X)

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!