Öreg gerendából óriás fa húsvéti nyúl

A tárgyak változása, átalakulása és pusztulása a természet közelségében élő ember számára hétköznapi tapasztalat, természetes, harmonikus folyamat, a vidéki élet része. Örkényi Antal képzőművésszel beszélgettünk, aki pilisborosjenői műhelyében egyedi tervezésű, kis szériás bútorokat és berendezési tárgyakat készít, most éppen öreg gerendából fa húsvéti nyulakat.

A saját formaterveken kívül régi minták alapján is készít reprodukált, vagy továbbfejlesztett tárgyakat. Hagyományos technikákat alkalmaz. A bútorok csapolással, ragasztással készülnek, kötőelem – szög, csavar – felhasználása nélkül. Főleg fenyőt, bükköt és tölgyfát használ. A fa kezelésére vizes bázisú, természetbarát termékeket választ. Személyes hitvallása, hogy a használati tárgy a természetes öregedés során ne javíthatatlan – kidobásra ítélt – szemétté váljon, hanem régivé nemesedett, felújítható, örök darabja legyen a gazdájának, és évtizedek múlva – ha esetleg funkcióját veszti -, akár dísztárgyként is megállja a helyét.
Régi anyagból új tárgyak
A gerenda nyulak egy régi faház bontott gerendáiból készültek. Az öreg faanyag repedései, az eredeti megmunkálás nyomai, a szögek helye, a csapolások az új formában új életre kelnek.

Hogyan készülnek a fanyulak?
A csiszolt, finom felületkezeléssel, a megöregedett anyagból régiességet kiemelő, vintage jellegű, új tárgy születik.
A húsvétra készített óriás gerenda nyúl, az öreg nyúl vagy az iker nyulacskák anyaga a repedt, félig korhadt gerendák ép darabjaiból lettek kiválogatva. Így minden egyes figura a kiválasztott anyag sajátosságait felhasználva nyeri el karakterét.

Egy nagy 20 cm széles gerenda darabból született például az óriás gerenda nyúl. Egy göcsörtös és repedt anyagból, ami egy csapolást is magában rejt, egy öreg nyúl lett. Egy hosszabb darabból két azonos karakterű figura – az ikernyulak -, születtek.

A régi gerendából készült fanyulak minimalista formavilága szervesen illeszkedik a természetes anyagokhoz és dekoratív kiegészítői lehetnek lakásodnak, kertednek.
Húsvéti programajánlónkért kattints ide: PROGRAMOK VIDÉKEN
Neked ajánljuk

Ajándékozz új külsőt a muskátlinak! Kreatív kézműves ötletek újrahasznosított virágtartókhoz
A muskátli igazán jól mutat újrahasznosított kaspóban is. Egyszerű...

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Kedvencünk a sokoldalú pitypang – a pitypang szörp és pitypang méz receptje
Készíts velünk pitypang szörpöt és mézet! Pongyola pitypang,...

„Egy vállalkozás növekedésének alapja a belső folyamataiban, lendülete az időgazdálkodásban rejlik.” Diána egyedi módszerrel mentorálja a vidéki vállalkozásokat
Marsi-Boldoczki Diána vállalkozásfejlesztő szerint mindegy, hogy...

Tegyük el a nyarat! – Bodzaszerelem
A májusi esték balzsamos illatai közül ezekben a hetekben bódítja...

Tejszínes rakott spárga recept baconnel
Ki evett már rakott spárgát? Jó hírünk van a spárga rajongók...