
Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a levendulás nyári recepteket, különleges fogásokat érdemes évről évre elővenni és feltenni a terített asztalra. A francia Provence-ban és a mediterrán országokban előszeretettel ízesítenek vele fagylaltot, süteményt, lekvárt, készítenek belőle ecetet, szirupot, de nem mindennapi ízélményt nyújt húsok pácolásához is. A kulcsszó pedig csak annyi: mértékkel!

LEVENDULASZÖRP
1 liter víz
1 kg cukor
5-6 friss levendula virág vagy 2-3 ek szárított
Kezeletlen héjú citrom
Friss mentaág vagy szárított mentalevelek
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe beletesszük a levendula virágokat, néhány menta levelet és facsarunk bele citromot ízlés szerint. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni, másnap pedig leszűrve üvegekbe töltjük. Fél évig hűtőben is eláll.
Szárított levendulából pedig bármikor – a tél folyamán is – készíthetjük e nyarat idéző, frissítő italt.

LEVENDULÁS-FEHÉRCSOKOLÁDÉS FAGYLALT MEGGYEL
4 dl tejszín
2 dl cukrozott, sűrített tej
5 dkg fehér csokoládé
Egy nagy marék meggy
4-5 friss levendula virág (vagy 4 teáskanál szárított)
4 tojás sárgája
Csipet só
A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről. Beletesszük a levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgákat. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem lesz sűrű, folyékony marad!). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. Végül pedig, miután kicsit elkezdett hűlni, belekeverjük a felaprított vagy leturmixolt meggyet. A masszát teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük.
Ha nincs fagylaltgépünk: a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük, óránként kivesszük és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.

LEVENDULÁS TEASÜTEMÉNY
6 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
45 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál levendula-virág aprítva
Vanília-kivonat
50 dkg liszt
Fél teáskanál sütőpor
A cukrot az olvasztott vajjal keverjük össze, adjuk hozzá a levendulát, az ízlés szerinti vanília-kivonatot, és végül a sütőporral elkevert lisztet. Dolgozzuk csomómentesre. Kinyújtjuk, majd pedig formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 190 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
PROVENCE-I LEVENDULÁS FŰSZERKEVERÉK
1 ek bazsalikom
1 ek majoranna
1 ek borsikafű
1 ek kakukkfű
2 ek narancshéj
1 morzsolt babérlevél
1 ek édeskömény
1 ek szárított levendula
A szárított fűszerekből keveréket készítünk. Olívaolajjal vegyítve remek pác lehet sült húsokhoz, grillezéshez, de salátákhoz is.

Jó étvágyat és meglepően jó levendulás élményeket kívánunk! Még több recepttel várunk KONYHÁNK ÉS KAMRÁNK rovatunkban!
Receptek: Ecsődi Kriszta, Fotók: Ecsődi Kriszta és Unsplash
Neked ajánljuk

A bútorfestő 270 éves háza
A vidéki arborétummal szomszédos kertben régi, lehasznált bútorok...

Busatti – a Toszkánába(n) szőtt hagyomány
Anghiariban járunk, abban a toszkán városkában, ahol pontosan 180...

Vince napi hagyományok, népszokások – hoz-e bő termést a borászoknak?
„Fényes Vince, tele a pince, Ködös Vince, üres pince” - tartja a...

Téli barangolás a tihanyi gejzírkúpok nyomában
Véget ért a több színtől aranyló ősz, a fák már elhullatták...

Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....

Vidéken sülnek a legfinomabb bejglik – kihirdették az Év Bejglije díj nyerteseit
Nagymama bejglijénél nem lehet jobbat sütni, azonban ha idén nem...