Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék

Konyhánk és kamránk , Receptek

Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a levendulás nyári recepteket, különleges fogásokat érdemes évről évre elővenni és feltenni a terített asztalra. A francia Provence-ban és a mediterrán országokban előszeretettel ízesítenek vele fagylaltot, süteményt, lekvárt, készítenek belőle ecetet, szirupot, de nem mindennapi ízélményt nyújt húsok pácolásához is. A kulcsszó pedig csak annyi: mértékkel! 

 

levendulás nyári receptek levendula szörp
LEVENDULASZÖRP 

1 liter víz

Hirdetés

1 kg cukor

5-6 friss levendula virág vagy 2-3 ek szárított

Hirdetés

Kezeletlen héjú citrom

Friss mentaág vagy szárított mentalevelek

A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe beletesszük a levendula virágokat, néhány menta levelet és facsarunk bele citromot ízlés szerint. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni, másnap pedig leszűrve üvegekbe töltjük. Fél évig hűtőben is eláll.

Szárított levendulából pedig bármikor – a tél folyamán is – készíthetjük e nyarat idéző, frissítő italt.

levendulás fehércsokis fagylalt
LEVENDULÁS-FEHÉRCSOKOLÁDÉS FAGYLALT MEGGYEL

4 dl tejszín

2 dl cukrozott, sűrített tej

5 dkg fehér csokoládé

Egy nagy marék meggy

4-5 friss levendula virág (vagy 4 teáskanál szárított)

4 tojás sárgája

Csipet só

A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről. Beletesszük a levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgákat. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem lesz sűrű, folyékony marad!). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. Végül pedig, miután kicsit elkezdett hűlni, belekeverjük a felaprított vagy leturmixolt meggyet. A masszát teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük.

Ha nincs fagylaltgépünk: a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük, óránként kivesszük és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.

levendulás nyári receptek levendulás keksz teasütemény
LEVENDULÁS TEASÜTEMÉNY

6 dkg porcukor

10 dkg kristálycukor

45 dkg olvasztott vaj

2 teáskanál levendula-virág aprítva

Vanília-kivonat

50 dkg liszt

Fél teáskanál sütőpor

A cukrot az olvasztott vajjal keverjük össze, adjuk hozzá a levendulát, az ízlés szerinti vanília-kivonatot, és végül a sütőporral elkevert lisztet. Dolgozzuk csomómentesre. Kinyújtjuk, majd pedig formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 190 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.

 

PROVENCE-I LEVENDULÁS FŰSZERKEVERÉK

1 ek bazsalikom

1 ek majoranna

1 ek borsikafű

1 ek kakukkfű

2 ek narancshéj

1 morzsolt babérlevél

1 ek édeskömény

1 ek szárított levendula

A szárított fűszerekből keveréket készítünk. Olívaolajjal vegyítve remek pác lehet sült húsokhoz, grillezéshez, de salátákhoz is.

levendulás fűszerkeverék sültekhez
Jó étvágyat és meglepően jó levendulás élményeket kívánunk! Még több recepttel várunk KONYHÁNK ÉS KAMRÁNK rovatunkban!

Receptek: Ecsődi Kriszta, Fotók: Ecsődi Kriszta és Unsplash

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!