Mindenütt jó, de … – vendégségben Kiss Gabi lakberendező vidéki otthonában

Házunk és kertünk , Otthonok

„Mindenütt jó, de a legjobb otthon”– tartja a mondás, mely különösen igaz Kiss Gabi, a népszerű lakberendező életfilozófiájára, aki ezen a néven osztja meg pilisi otthonának történetét és lakberendezői praktikáit, melyekért több tízezres rajongótábor lelkesedik nap, mint nap.

„Az álmok veszélyes dolgok. Ha nem vigyáz az ember, még megvalósulnak”

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező
Gabiék háza egy pilisi faluban, annak is a legszélén épült, Benes Gábor építész tervei alapján. Ha látogatható lenne, mi zarándokhellyé nyilvánítanánk. Az idilli környezetben álló otthonig kacskaringós út vezetett, csakúgy, mint Gabi második szerelméhez, mely mára a hivatása lett, a lakberendezéshez. Mielőtt enteriőr tevrezéssel kezdett foglalkozni, húsz éven át az ügyvédi irodák száraz levegőjén töltötte dolgos hétköznapjait. Akkoriban még egy budapesti lakásban éltek férjével és eszük ágában sem volt az agglomerációba költözni. Mindeközben- a káli-medencei nyaralások alkalmával, valamint Petrik Adrienn könyveiből inspirálódva – egyre inkább megérkezett az életükbe a bizonyosság, hogy vidéken, kertes házban szeretnék életük új fejezetét megnyitni. A sors majdnem Kesztölcre repítette őket, de végül Pilisborosjenőn egy véletlennek köszönhetően találtak rá a telekre, ahol felépítették álmaik otthonát.

Szerethetővé tervezve

A lakberendezésben Gabi fő szempontjai a szerethetőség, otthonosság és időtállóság vidámsággal, humorral fűszerezve. Magától értetődő, hogy ezek irányították akkor is, amikor saját otthonukat álmodta meg. Már a kapun belépve érezzük, hogy ezen a portán minden nagyon egyben van, a kertben takaros évelő virágágyások biztosítják a színeket és illatokat tavasztól őszig, melyhez remek hátterül szolgál a zsalugáteres, földig érő, tömörfa nyílászárókkal szabdalt homlokzata a háznak.

Az alaprajzot a telek adottságainak köszönhetik, mely egy keskeny és hosszú épület tervezését tette lehetővé. A ház külső megjelenése, és ahogy a tájba illeszkedik, a hagyományos magyar népi építészetre emlékeztet, mely valójában egy stílusos és modern vidéki otthont rejt. A földszintes szerkezethez ragaszkodtak, így alakult ki, hogy a pihenő és élettér elkülönül egymástól, melyet – a telek enyhe emelkedését is áthidalandó- egy nyaktag, vagyis a bejárat köt össze.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

A bejárati ajtón belépve a tágas előszoba fogad, ahol az érkező minden porcikáját egyből átjárja a harmónia, melyről a gyönyörű tömörfa svédpadló, az antik szőnyeg, egy régi templomi pad előszobai bútor funkcióban és a mintás tapéta összhangja gondoskodik. Innen balra található a konyha-ebédlő- nappali egysége, egy óriási, részben fedett terasszal körbevéve, ami a telek hátsó, intim része felé van tájolva, jobbra pedig a három hálószoba és egy kényelmes fürdőszoba kaptak helyet.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

Önálló szoba helyett egy ötletes megoldással a hálószobákkal szemben álmodta meg Gabi a gardróbszekrényeket, melyek a ház minden lakójának karnyújtásnyira vannak és nem utolsósorban még a folyosót is feldobják.

Kreatív, vidám és fegyelmezett

Azt szokták mondani, hogy a kreativitás és a fegyelmezettség nem tud kéz a kézben járni. Ennek megcáfolására élő példa Gabi. „Tudatos tervező vagyok.” – vallja magáról. Otthonában a terek praktikus kihasználása mellett a színeket és formákat, régi és új lakberendezési kiegészítőket,  tárgyakat, stílusokat jó érzékkel társítja. Egyértelmű, hogy a rendezettség mellett a finomhangolás mestere.

Az eklektikus összhangra a ház minden helyiségében emlékeztet valami. A világosszürke konyhabútor és az olajozott tölgy munkalap barátsága remek kombinációnak bizonyul, melyekhez szinte bármilyen kiegészítő jól áll.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

Az ebédlő régiségkereskedésekből összeválogatott székei fölött egy vasútállomásról szerzett óra mutatja a vasárnapi ebéd idejét. A évszakhoz illő dekorációknak az ablakpárkány, a hatalmas fa étkezőasztal és a stílusos tálalón mindig akad hely, akárcsak Jolikának, a piros designer kacsának a sarokban, aki mosolyt csal nemcsak a háziak, de a vendégek arcára is.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

A natúr színű gerendák, a modern kandalló, a kilim szőnyegek, a meleg árnyalatú tölgy parketta, a fehér falak letisztultsága  összhangban él a gyapjú ágytakarók, lenvászon plédek, nagymama régi tejeskannája és a kézi szövésű konyhai textilek barátságos  jelenlétével.

A nappaliban, mely a ház zsákutcája és így a zavartalan pihenés terepe, nemcsak a kanapé, hanem a hátsó kertre néző ablakok alatt kialakított „ülőke” (window seat) is arra csábít, hogy vegyünk le egy jó könyvet a szomszédos könyvespolcról, melyhez díszpárnák sokasága adja a teljes kényelmet.

vidéki stílusú lakberendezés - Kiss Gabi lakberendező

Az ebédlőből lépünk ki a kert szintjén elhelyezkedő teraszra, melynek fedése nemcsak a nagy nyári kerti partik idején jön jól, hanem biztosítja a ház ezen részének árnyékolását is. Ez is azok közé a tudatos tervezési lépések közé tartozik, melyeket Gabi megbízásai alatt is maximálisan komolyan vesz annak érdekében, hogy a végeredmény ne csupán egy szép, hanem egy minden szempontból használható otthon legyen.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

A ház asszonya javarészt a természetből, sokszor saját kertjéből inspirálódik, kedveli a nyugalmat ígérő földszíneket, melyek a szülői hálószobában is visszaköszönnek.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

 A sallangmentes és kompakt gyerekszobából Gabiék kisfia kémleli távcsövével az éjszakai égboltot, miközben édesapjával közösen épülő terepasztalán már javában zakatolnak a mozdonyok. Ebben az otthonban a fürdőszobát is a látszólagos egyszerűség, letisztultság teszi nagyszerűvé, a világos színek, a hagyományos cementlap a padlón, a szabadonálló kád, ahonnan a kert levendulására nyílik a kilátás, mind-mind a pihenést hivatott biztosítani.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

A teraszon bodzaszörpöt szürcsölve arról kérdezem Gabit, ha újrakezdené, mit csinálna másként? Gondolkodás nélkül vágja rá, hogy semmit. Jótanácsként pedig azzal enged utamra, hogy a terek élettel megtöltéséhez idő kell. Neki évekbe tellett, mire saját otthonának minden szegletébe megtalálta a megfelelő bútordarabot, lakberendezési kiegészítőt.

vidéki otthon a Pilisben - Kiss Gabi lakberendező

Ha valakinek fontos, hogy a személyisége kifejeződjön az otthonában, akkor nincs olyan műhely vagy üzlet ahová bemegy és egy óra alatt minden funkcionális, vagy design elemet megvásárol, amit megálmodott magának. Szerencsére. Különben elveszne az otthonteremtés varázsa. A lakberendezés szó nagyon kifejező, magját a rend szó alkotja. A rendnek pedig teret és időt kell hagyni ahhoz, hogy optimálisan szolgálja a benne élőket.

Szerző: Petrik Ida, Elekes-Vécsei Nóra, képek: Kiss Gabi

SZERETNÉL ILYEN OTTHONBAN ÉLNI? Bátran keresd fel Kiss Gabi lakberendezőt! Elérhetősége: MINDENÜTTJÓDE

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!