A nyár gyümölcsös slágere a Clafoutis – a megunhatatlan tejes pite receptje

Ha nyár, akkor gyümölcsös piték minden mennyiségben! A hagyományos cseresznyés vagy meggyes pite mellett megunhatatlan slágere az idei nyárnak is a franciák méltán népszerű pitéje, a Clafoutis (ejtsd: klafuti), vagyis ismertebb nevén a tejes pite. A Franciaország Limousin régiójából származó pite már a 19. században is népszerű desszertnek számított, mely eredetileg magos fekete cseresznyével készül, de ma már inkább magozott gyümölcsökkel terjedt el. A cseresznye mellett jól áll neki a meggy, a sárgabarack, a bogyósok: eper, szeder, málna, ribizli és a szilva is egy kis fahéjjal megbolondítva. Ugye van tíz perced összedobni egy tejes pitét?
Gyümölcsös Clafoutis – így készítsd a tejes pitét!
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 tojás, 1 dl tejszín, 4 dl tej, 3 marék megtisztított gyümölcs
Elkészítés: A tej kivételével összeöntjük a hozzávalókat, elkezdjük összedolgozni, majd lassanként a tejet is hozzáadjuk. Kivajazott sütőformába (nálunk 26 centiméter átmérőjű piteformában készül) öntjük, rászórjuk a magozott gyümölcsöt és 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha már barnult a teteje. Nem érdemes túlsütni, mert kiszárad. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
A tejes pite után kipróbálnád a többi kedvenc receptünket is? Akkor nézz körbe RECEPTEK rovatunkban! Újdonságokért kövessétek Facebook és Instagram oldalunkat is!
Recept: Öveges Borbála
Fotók: Halász Adrienn
Neked ajánljuk

A kék ötven árnyalata – egy lakberendező stílusos vidéki otthona
A lakberendező is ember, nem is akármilyen. Benke Zsófia...

Színek, kelmék, illatok a nógrádi portán – Káli Betty, a Rózsavilág alapítójának otthona
Vendégségben a textiltervező birtokán, ahol puha kelmék, csodás...

A mező nyáron
Mert kétféle nyár van. Van nyara a városnak és van a vidéknek....

A szépséges és jótékony bíbor kasvirág
Bár az én szívemhez kivétel nélkül minden gyógynövény közel áll, de...

Jöhet egy kis cukkinis quiche? – 5 érv a zöldséges lepények mellett recepttel
A francia vidéki konyha kedvelt hagyományos étele a quiche (ejtsd:...

Megtaláltad már az igazit? – beszéljünk a kovászos uborkáról!
Nem csak a szerelemben keressük az igazit, hanem természetünkből...