A nyár gyümölcsös slágere a Clafoutis – a megunhatatlan tejes pite receptje
![Clafoutis_gyümölcsös_tejes_pite_vidéki_élet Clafoutis_gyümölcsös_tejes_pite_vidéki_élet](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2022/07/Clafoutis_tejes_pite_videki_elet.jpg)
Ha nyár, akkor gyümölcsös piték minden mennyiségben! A hagyományos cseresznyés vagy meggyes pite mellett megunhatatlan slágere az idei nyárnak is a franciák méltán népszerű pitéje, a Clafoutis (ejtsd: klafuti), vagyis ismertebb nevén a tejes pite. A Franciaország Limousin régiójából származó pite már a 19. században is népszerű desszertnek számított, mely eredetileg magos fekete cseresznyével készül, de ma már inkább magozott gyümölcsökkel terjedt el. A cseresznye mellett jól áll neki a meggy, a sárgabarack, a bogyósok: eper, szeder, málna, ribizli és a szilva is egy kis fahéjjal megbolondítva. Ugye van tíz perced összedobni egy tejes pitét?
Gyümölcsös Clafoutis – így készítsd a tejes pitét!
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 7 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 4 tojás, 1 dl tejszín, 4 dl tej, 3 marék megtisztított gyümölcs
Elkészítés: A tej kivételével összeöntjük a hozzávalókat, elkezdjük összedolgozni, majd lassanként a tejet is hozzáadjuk. Kivajazott sütőformába (nálunk 26 centiméter átmérőjű piteformában készül) öntjük, rászórjuk a magozott gyümölcsöt és 180 fokon előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha már barnult a teteje. Nem érdemes túlsütni, mert kiszárad. Miután kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
A tejes pite után kipróbálnád a többi kedvenc receptünket is? Akkor nézz körbe RECEPTEK rovatunkban! Újdonságokért kövessétek Facebook és Instagram oldalunkat is!
Recept: Öveges Borbála
Fotók: Halász Adrienn
Neked ajánljuk
![A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/06/kiemelt-1080x675.jpeg)
A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában
Bali Enikő Instagram posztjai lenyűgöző és varázslatos otthonáról...
![Ehető virágok a vidéki kertben](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/05/Eheto_viragoskert_kostoloasztal_kiemelt-1080x675.jpg)
Ehető virágok a vidéki kertben
Mit gondoltok, a vidéki kertekben mekkora szerepük van a virágoknak?...
![“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/07/Iro-olvaso_talalkozo_Foto_Lengyel_Eva-1080x675.jpg)
“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Tóth Gábor...
![Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/01/DSC_8659-e1720359540885-1080x675.jpg)
Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez
A vidéki kertekben most a lédús, napsárga sárgabarackokè a főszerep,...
![Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/DSC_8694-masolata-1080x675.jpg)
Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...
![Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/01/DSC_8659-e1720359540885-1080x675.jpg)
Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez
A vidéki kertekben most a lédús, napsárga sárgabarackokè a főszerep,...