Gondolj másképp a cseresznyére, pitébe vele!
Sokáig a meggyes pite volt az egyik kedvenc nyári süteményem, el sem tudtam képzelni, hogy a sokkal édesebb cseresznyéből is fenséges pite készülhet. Mióta miénk az óriási cseresznyefa, rendre cseresznyés pitét sütök amíg szezonja van, családom, barátaink és szomszédaink legnagyobb örömére és persze nálam is felkúszott a meggy mellé a cseresznye a ranglétrán.
Cseresznyés pite hozzávalók:
Egy kisebb tepsihez:
– 1 kg cseresznye
– 20 dkg cukor, egy vaníliás cukor
– 25 dkg vaj
– 20 dkg liszt
– 5 dkg darált dió a tésztába + 10 dkg durvára tört dió a tetejére
– fél dl rum
– 1 csomag sütőpor
– 6 tojás
A mai modern sütők tepsijeihez másfél adagból készítsd!
Cseresznyés pite elkészítése:
A cukrot, a vaníliás cukrot a vajjal habosra keverjük. A tojásokat szétválasztjuk és a sárgáját a rummal hozzáadjuk a krémhez. Ezt követően belekeverjük a lisztet, a sütőport és a darált diót, majd a kimagozott cseresznye felét. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk a tésztába. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a durvára tört diót és a maradék cseresznyét. 200 fokon 30-40 perc alatt megsütjük. Mivel a sütők nagyon eltérően sütnek, mindenképpen ajánlom a tűpróbát!
Ötlet: Próbáld ki meggyel vagy ribizlivel, dió helyett pedig mandulával is és ezek bármilyen kombinációját, mert a nyár a piték szezonja!
Tipp! Citrommal ízesített házi bodzaszörppel vagy bodzaitallal igazi vendégváró csemege. Ha még nem készítettél bodzaszörpöt és bodzaitalt, bevált receptért olvasd el Bodza szerelem című írásunkat vagy szerezz be néhány palackkal a termelői piacokról!
Jó étvágyat kívánunk!
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
“Megélni a legteljesebb szabadságot” – interjú Németh Ida festőművésszel, a FlowBalaton alkotójával
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Németh Idával...
DESSZEReTlek: tortaműhely tele szeretettel.
Balatonalmádi egy kicsiny szegletében édesebb a levegő, mint bárhol...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...