Így lettünk homoktövis ültetvény tulajdonosok – az ESBANA sztori
Zsíros Tünde és Kiss Attila a Pilis lankái között élték három gyermekükkel megszokott életüket, amikor sorsfordító dolog történt velük. Homoktövis ültetvény tulajdonosok lettek, mellyel nem csak, hogy jegyet váltottak az örök élet felé robogó vonatra, hanem egy olyan izgalmas utazásra fizettek be, melyre ők sem gondoltak.
Szerelem többedik látásra
Tündééknek Tápiószentmárton és Tápiószele határában voltak földjeik, melyeken Tünde édesapja segítségével szántóföldi növényeket termesztettek hosszú éveken át. Azonban pár éve elérkezett az idő, amikor a fiatalonak át kellett venni a stafétát és ekkor egyértelmű volt, hogy olyan növényt fognak termeszteni, mely nem igényli a folyamatos személyes jelenlétet. Első gondolatuk a diófa ültetvény volt, ám egy véletlen találkozás során megismerkedtek a homoktövissel. Nem állíthatnánk, hogy szerelem volt első látásra, de ahogy egyre mélyebben beleásták magukat a homoktövis termesztésének és felhasználásának rejtelmeibe, érezték, hogy belőlük bizony homoktövis termesztő fog válni.
Ökológiai gazdálkodás kreativitással fűszerezve
Bár Tünde családja mezőgazdasággal foglalkozik, mondhatnánk, az anyatejjel szívta magába a földművelést, jövőjét mégsem ezen a területen képzelte el és egészen mostanáig könyvelőként dolgozott. Attila szakmájától első és második ránézésre is távol áll a mezőgazdaság, a sors mégis ezt az utat szánta nekik. Abban mindketten kezdettől fogva egyetértettek, hogy prémium minőségű és különleges termékeket fognak előállítani környezettudatos gazdálkodást folytatva, mely szemlélet a mindennapjaiknak is szerves része. Jelenleg tíz hektáron terül el az ültetvényük, melyből hat hektár termő. Ellenőrzött körülmények között ökológiai gazdálkodást folytatnak, a leszüretelt homoktövis bio minősítéssel rendelkezik, mely az utolsó grammig az általuk fejlesztett termékekbe kerül.
Jöhet egy chilis-szilvás homoktövis chutney vagy borkocsonya?
A bokortól az üvegig
Laikusként általában a legtöbben annyit tudunk a homoktövisről, hogy egészséges és nagyon savanyú. Képzettebbek hallottak már arról, hogy szúrós bokrokon terem. Ahhoz azonban már szakembernek kell lenni, vagy meglehetősen élénk fantáziával rendelkezni, hogy el tudjuk képzelni, hogyan kerül a bokrokról a bogyók beltartalma az üvegekbe. Mivel a homoktövis nagyon, de nagyon szúrós, a kézi szüretelés nagyobb területen szinte lehetetlen, vagy nagyon időigényes. Ezért speciális ollókkal a homoktövis ágait levágják, melyet hűtőházban lefagyasztanak bogyóstól mindenestül. Ezek után a bogyókat leverik az ágakról, majd pürésítik. Attiláék egyelőre nem rendelkeznek saját hűtőházzal és gyártó üzemmel. Az évek során azonban sikerült olyan partnereket találni, ahol személyes felügyeletük mellett zajlik a feldolgozás. Nagy álmuk, hogy egyszer majd saját üzemükben készüljenek a termékeik, melyre szükségük is lehet, hiszen a tíz hektáros ültetvényen idővel tekintélyes mennyiségű homoktövis termésre számíthatnak.
Csodagyümölcs, aminek minden porcikája hasznosítható
A kiemelkedően magas C vitamin tartalommal rendelkező homoktövis azon gyümölcsök közé tartozik, melynek gyümölcshúsa, magja, levelei, de még ágai is hasznosíthatóak. A húsából gyümölcsvelő készül, mely ebben a formában is értékesítésre kerül, továbbá alapanyaga a szörpöknek, a lekvároknak és a chutney-knak.
A magjából és a héjából lisztek készülnek. Emellett a magból értékes olajat is nyernek préseléssel, mely a kozmetikai ipar kedvelt alapanyaga. A szárított levelekből tea, az ágakból pellet készíthető. Az ESBANA garden homoktövis termékei között a zászlóshajók a homoktövis velő mellett a különleges lekvárok szilvával, sárgabarackkal, naranccsal kombinálva és talán nem meglepő módon, bio mézzel édesítve, mely egyenesen a Balaton-felvidékről érkezik az üvegekbe. Igazi ínyencségnek számítanak a szintén saját receptúra alapján készülő különleges ízvilágú chutney-k, melyek kiváló kísérői lehetnek sülteknek.
Reggel, délben, este ESBANA garden
Nem túlzás állítani, hogy egy kis homoktövis reggel, délben és este is jótékony hatással van az egészségünkre, hiszen a homoktövisnek a C vitamin mellett antioxidáns, béta karotin, A, B1, B2, B6, B8, B9, B12, E vitamin tartalma is figyelemre méltó. Indíthatjuk a napot homoktövises granolával, natúr joghurttal, zabkásába keverve sem fogunk csalódni benne. Vagy ha éppen kalácsot támad sütni kedvünk, kínálhatjuk különböző homoktövis lekvárokkal. Egy frissítő homoktövis szörp minden napszakban jó választás, a családi vacsorákat pedig a homoktövises chutney-k és borkocsonyák tehetik különlegesebbé. Érdemes kipróbálni Tünde saját fejlesztésű homoktövis lisztkeverékével készült kuglóf receptjét is. Vigyázat, függőséget okoz! Mi szóltunk. (X)
Neked ajánljuk
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...